Äntligen försäljning

Ledare
PUBLICERAD:
Lungsund skall säljas.
Foto: Lisa Olaison

Kommuner skall inte äga turistanläggningar. Sådan affärsverksamhet blir aldrig bra. Dels konkurrerar de med privata företag på olika villkor, och dels brukar det oftast bli mycket svårt att få lönsamhet på verksamheten. Ändå köpte Storfors kommun hotell-, konferens- och campinganläggningen i Lungsund för sex år sedan.

Det gick förstås inget vidare. De entreprenörer som försökt driva verksamheten har haft svårt med lönsamheten, och har därmed kostat kommunen pengar utöver köpesumman 7,8 miljoner kronor. Men nu har man bestämt sig för att det räcker och lagt ut Lungsund till försäljning, för en summa på kanske 5,9 miljoner. Det återstår att se om de lyckas, men i alla händelser blir det en förlustaffär för Storforsborna.

Så hade det inte behövt bli om inte de styrande Socialdemokraterna fått för sig att leka turismföretagare. Det egentliga skälet var kanske att undvika att det blev asylboende, men det är ingen ursäkt. Förhoppningsvis kan en ny privat ägare göra något vettigt av Lungsund, som ändå ligger vackert intill Bergslagskanalen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.