Hoppa till huvudinnehållet

Pennerborn om sviterna efter corona: "Blir helt slut efter en dag"

Publicerad:
Johan Pennerborn är tillbaka i FBK:s verksamhet efter sin tid i coronakarantän.
Johan Pennerborn är tillbaka i FBK:s verksamhet efter sin tid i coronakarantän. Foto: FREDRIK KARLSSON

Coronautbrottet i FBK spred sig som en löpeld i truppen. Så även till tränaren Johan Pennerborn – nu är han tillbaka och han känner av effekterna från viruset.

– Man blir helt slut efter en dag. Det är svårt att beskriva, en jättemärklig känsla, säger FBK-tränaren till NWT.

Inför FBK:s tuffa schema: ”Alla kommer inte ges klartecken imorgon”

Färjestad spelade sin senaste match för två veckor sedan. Därefter har olika grader av nedstängning och karantän dominerat tillvaron för klubben.

Tränaren Johan Pennerborn testade positivt för snart två veckor sedan.

Därefter väntade ett par dagar av isolering och vila.

Han klarade sig ifrån de riktigt jobbiga symptomen corona kan ge, något han är tacksam för nu:

– Många runt om i världen har haft, ursäkta språket, ett rent helvete. Jag har haft lindriga symptom. Det blev en förkylning i två-tre dagar och jag är väldigt glad att jag kom undan så lindrigt, säger Pennerborn.

Även om sjukdomen yttrade sig milt i FBK-tränarens fall så känner han av effekterna även veckan efter friskförklarandet.

– Man blir helt slut efter en dag. Det är svårt att beskriva, en jättemärklig känsla av trötthet. Det blir gärna en stund på soffan för att vila, sedan är man tillbaka igen.

Känner du någon oro att du ska påverkas även på längre sikt?

– Nja.. Nej inte direkt. Det får man ta sig an i så fall. Det jag känner mest är att jag hoppas alla spelare kommer tillbaka och kan prestera på sina bästa nivåer. Man vill att det ska bli så bra som möjligt för varje individ, speciellt med tanke på vilka bekymmer covid faktiskt kan ge.

Finns det några signaler som pekar mot att någon inte ska kunna komma tillbaka inom en snar framtid?

– Det är för tidigt att säga och det är främst en fråga för medicinska teamet. Vi har en manual att följa med cykeltest och återgång till lättare isträning.

FBK närmar sig matchspel, på lördag är det återigen dags för Johan Pennerborn att ta plats bakom bänken.
FBK närmar sig matchspel, på lördag är det återigen dags för Johan Pennerborn att ta plats bakom bänken. Foto: FREDRIK KARLSSON

Hyllar vården: ”Imponeras enormt”

Johan Pennerborn är noga med att poängtera att det finns gott om personer som haft det betydligt jobbigare än han själv.

– Jag tänker i stort, samhället och i hela världen. Det är så väldigt olika vilka öden människor har hamnat i. Jag tycker väldigt synd om alla som drabbats hårt och jag imponeras enormt av alla som jobbar inom vården. Arbetet som lagts ner från personalen där är så stort att det nästan inte går att sätta ord på det.

I Värmland har den brittiska mutationen av coronaviruset blivit allt vanligare. Den virusvarianten befaras vara mer smittsam än det ursprungliga viruset.

Efter den stora spridningen i gruppen ställer sig Johan Pennerborn frågan om FBK kan ha drabbats av en virusmutation.

– Man funderar ju på vilken variant vi har fått med tanke på att det tog en så stor del av oss.

Även sportsliga frågetecken

Det är långt från det enda funderingen coach Pennerborn tar med sig inför fortsättningen. Även när laget varit friskt har säsongen innehållit nästan lika många frågetecken som svar.

Med fem omgångar kvar att spela ligger FBK på plats åtta – långt från förhoppningarna innan pucken släpptes i höstas.

Kritiken är också hård på sina håll, bland annat från många fans, som gärna sett sitt lag högre upp i tabellen.

Hur ser du på kritiken?

– Det är klart att vi inte är nöjda, vi hade önskat att vi levererat bättre, inget snack om det. Men jag känner mig långt ifrån uppgiven, vi har sällan varit utspelade och har många oavgjorda matcher bakom oss. Det tycker jag ändå talar för oss.

Special teams har pekats ut som boven i dramat och FBK hittas långt ner i respektive spelform. Av naturliga skäl jobbas det för att hitta en lösning på problemet.

Vad finns det mer att skruva på, vad hade kunnat göras annorlunda om du kikar tillbaka på säsongen?

– Jag har valt att inte titta på det sättet. I stället försöker jag kolla på vad det är som gör att vi ändå är med och är såpass närvarande i våra prestationer. Efter en dålig streak i januari tycker jag att vi har uppträtt mer stabilt. Kollar man på statistiken är det bra i fem mot fem, men vi har inte fått det att fungera i ”special teams”, det är den krassa verkligheten. Det positiva är att det finns tid att jobba med det fortfarande.

”Bara den tanken...”

Färjestads kommande stentuffa schema kommer olägligt med tanke sjukdomsläget som varit. På fem dagar ska laget spela fyra matcher.

Det finns dock konkurrenter som har det värre, i alla fall rent sportsligt.

Färjestad ser av allt att döma ut att hamna på någon av play in-platserna.

Jämför det med HV71, en i vanliga fall etablerad toppkonkurrent som nu går mot kval för att behålla sin SHL-status.

– Det kan faktiskt vara bra att göra sig påmind om det. Byta kläder med Stephan Lundh och HV71 nu, bara den tanken...

– Tabellen är supertight, vi har till exempel plusstatistik på Rögle. Jag tjatar om det men ligan är verkligen jämn, vilket också är lite av tjusningen. Man måste hitta ett sätt att vara på topp varje kväll och i ett slutspel kan alla slå alla.

Det finns de som har det betydligt värre än Färjestad ur en sportslig synvinkel. Linus Fröbergs HV71 ligger sist i SHL och går mot kvalspel.
Det finns de som har det betydligt värre än Färjestad ur en sportslig synvinkel. Linus Fröbergs HV71 ligger sist i SHL och går mot kvalspel. Foto: JONAS LJUNGDAHL

Hälsan går först

Allt det här är dock sekundärt för tillfället – Färjestad fokuserar på en enda sak; att få truppen i spelbart skick och återfå den fysiska statusen.

– Vår målsättning är att få alla i rörelse och öka belastningen successivt. Jag hoppas verkligen att alla spelare ska kunna återgå till det ”normala”. Special teams och spelsystem må vara viktigt, men hälsan är högst prioriterad just nu.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJohan PennerbornSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.