Oenighet kring högre kostnader efter operans flytt

Publicerad:
Kommunalrådet Frida Pettersson (C) vill inte att Karlstads kommun ska ta på sig mer kostnader för operan, när den planerade flytten från spinneri till bageri innebär högre hyra. Foto: Emma Lindell

Flytten ska gå från spinneri till bageri – principavtalet om Wermland operas nya lokaler har nu fått klartecken från både regionstyrelsen och Karlstads kommunstyrelse.

I båda dessa instanser rådde dock oenighet på en punkt: Centerpartiet röstade emot att operan ska få höjda anslag i samband med flytten.

Operaflytten gäller de delar av operans verksamhet som finns på Spinneriet, strax bredvid Centralsjukhuset. Dessa ska in i en före detta bagerilokal på Orrholmen. Det ska ge operan bättre lokaler samtidigt som plats frigörs för Centralsjukhusets planerade expansion.

Kommunstyrelsen godkände på måndagen en principöverenskommelse mellan kommunen och regionen och på tisdagen var det dags för regionstyrelsen att göra det samma.

Helt eniga var dock inte besluten.

Högre hyra efter flytten

Centerpartiet reserverade sig i båda styrelserna mot den del av beslutet som handlar om att kommunen och regionen ska höja anslagen till operan, i samband med lokalbytet, eftersom de nya lokalerna får högre hyra än de gamla.

I principöverenskommelsen står det att regionen och kommunen i sina budgetarbeten inför 2022/23, ska hantera frågan om flytt- och hyreskostnader till operan, för att täcka den faktiska nettokostnadshöjningen.

I principöverenskommelsen uppges att det enligt en ”första uppskattning” handlar om ”minst 3,7 miljoner kronor per år” i ökade hyreskostnader.

Reserverade sig

– Centerpartiet Karlstad tycker att operan är en viktig kulturinstitution som bidrar till att stärka Karlstad som en kultur- och upplevelsestad och ser gärna att den rollen utvecklas. Däremot är vi inte övertygade om att det behöver finansieras med skattemedel, därmed reserverar vi oss mot att operan får kompensation för ökade kostnader, säger Frida Pettersson, (C), kommunalråd, i ett pressmeddelande.

Hon vill istället för ökat kommunalt ekonomiskt ansvar, ha ett större samarbete mellan operan och näringslivet och därtill ”innovativ verksamhetsutveckling”. Idag bidrar kommunen med 14,5 miljoner till Wermland operas verksamhet.

Också vid regionstyrelsens sammanträde reserverade sig Centerpartiet på samma sätt.

Utredningen fortsätter

Regionrådet Elisabeth Kihlström (KD) konstaterar att Centern var enda partiet som gick på den linjen, men ställer sig inte helt främmande för resonemanget:

Elisabeth Kihlström (KD) är regionråd, ledamot i regionstyrelsen och även ordförande i regionens kultur- och bildningsnämnd.
Elisabeth Kihlström (KD) är regionråd, ledamot i regionstyrelsen och även ordförande i regionens kultur- och bildningsnämnd. Foto: Helena Karlsson

– Man får pröva andra vägar framöver, kan jag tänka. Operan kommer att få i uppdrag att se över kostnader som alla andra verksamheter, men lokalerna vi pratar om är ju ersättningslokaler för de lokaler som de har idag. Vi har en skyldighet att se till att de får nya lokaler.

Sjukhuset behöver växa och det har inte varit helt lätt, berättar hon, att finna nya lokaler till operan.

Hon säger också att dialogen mellan operan, kommunen och regionen kommer att fortsätta nu när principöverenskommelsen är klar. Ärendet ska utredas mer och när mer fakta ligger på bordet, exempelvis kring kostnaderna, ska det slutgiltiga beslutet tas. Inte heller är något datum fastställt för när flytten kan ske:

– Det är ett omfattande renoveringsarbete som ska till. Det är en industrilokal som måste göras ganska mycket renovering i.

Artikeltaggar

CenterpartietFrida PetterssonKarlstadKarlstads kommunNöje/KulturOrrholmenPolitikRegion VärmlandRegionstyrelsenWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare