Hoppa till huvudinnehållet

Så är coronaläget vid Hagforsskolan

Publicerad:
Älvstranden bildningscentrum (ÄBC), Hagfors
Älvstranden bildningscentrum (ÄBC), Hagfors Foto: Peter Nilsson

Totalt 112 fall av covid-19 har konstaterats bland elever och personal vid Älvstranden bildningscentrum de senaste tre veckorna. Förra veckan var det 15 nya bekräftade fall vid ÄBC.

– Det är en betydande minskning vilket vi är väldigt glada för, säger Jenny Dahlin, skolchef Hagfors kommun.

Sedan vecka 10 efter sportlovet har det varit distansundervisning för högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildningen vid ÄBC. Detta efter att det konstaterats 53 fall av covid-19 bland elever och personal vecka 9. Vecka 10 konstaterades 44 nya coronafall. Vecka 11 konstaterades alltså 15 nya fall.

Men det finns ytterligare fem coronafall vid andra skolenheter i kommunen.

– Då är det frågan om hushållsnära smitta att man blivit smittad i hemmet. Vi har ju en stor samhällssmitta så man kan ju ha blivit smittad av någon vuxen som fått det via sitt jobb till exempel. Det finns ingen aktiv smitta på någon annan skolenhet eller förskoleenhet, säger Jenny Dahlin.

Kan det bli aktuellt med distansundervisning även vid andra skolor?

– Är det så att vi får fall och blir fundersamma kring om det skulle vara en aktiv smitta, då kommer vi vara väldigt snabba med att ta kontakt med smittskydd för att se vad deras smittspårning säger. Då kan det bli att vi tar ett väldigt snabbt beslut kring någon klass eller årskurs där vi ser att smitta finns.

Hon tillägger:

– Vi är måna om att vårdnadshavare tar en snabb kontakt med oss om deras barn skulle få ett positivt svar, så vi får chans att agera snabbt, säger Jenny Dahlin.

Jenny Dahlin, skolchef Hagfors kommun.
Jenny Dahlin, skolchef Hagfors kommun. Foto: Aron Eriksson

På onsdag eftermiddag kommer skolledningen ha en ny avstämning med Smittskydd Värmland för att kunna fatta beslut om hur undervisningen ska bedrivas vid ÄBC nästkommande vecka.

Även stålföretaget Uddeholm har ett pågående coronautbrott. Vecka 10 hade företaget 22 konstaterade fall av covid-19. Fler fall konstaterades vecka 11.

Robert Gustafsson, kommunikationschef Uddeholm
Robert Gustafsson, kommunikationschef Uddeholm Foto: Uddeholm

– Det är ett 20-tal fall som kom in förra veckan. Det är ungefär lika många som veckan dessförinnan, säger Robert Gustafsson kommunikationschef på Uddeholm.

Antal fall av covid-19 vid ÄBC
Vecka 953
Vecka 10 44
Vecka 11 15
Trots distansbeslutet – elever och lärare tvingas till skolanFortsatt distansundervisning vid ÄBC i HagforsSamhällssmittan i Hagfors kvarstår – men minskar något vid ÄBCKommunchefen: ”Det blir en stor oro när smittspridningen gått så oerhört snabbt”Smittskyddsläkaren om Hagforsutbrottet: ”Omfattande samhällsspridning”Lärare död i covid-19 i HagforsSkolchefen om dramatiska ökningen av coronafall: ”Det är chockartat”Hagfors kommun näst värst drabbad i landet – så ser det ut där du bor

Artikeltaggar

CoronavirusetHagfors kommunJenny DahlinRobert GustafssonSkola och utbildningUddeholms AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.