Hoppa till huvudinnehållet

Ensam tjej: Lina om en studietid präglad av slag, sparkar och trakasserier

Publicerad:
Reporter Lilly Rung Klint
Lilly Rung Klint
lilly.rungklint@nwt.se
Vi och våra elever möts med respekt i den bransch vi valt och det ger en bra känsla i magen står det på en affisch i klassrummet. ”Ah jo tjena” säger Lina när hon ser den.
Vi och våra elever möts med respekt i den bransch vi valt och det ger en bra känsla i magen står det på en affisch i klassrummet. ”Ah jo tjena” säger Lina när hon ser den. Foto: Tommy Andersson

18-åriga Lina Dahlberg är ensam tjej på vvs-programmet på Nobelgymnasiet i Karlstad. Hon vittnar om en studietid präglad av sexuella trakasserier, ensamhet, och utsatthet.

För en tid sedan bjöds NWT in till ett möte på Nobelgymnasiet. Tanken var att presentera eventuella samarbeten för att välkomna fler kvinnor in i branschen. På plats fanns representanter för företagare, politiken, lärarkåren och gymnasiets ledning. Med på mötet var även vvs-programmets enda tjej, Lina Dahlberg.

När frågan om hennes upplevelser som studerande tjej inom vvs ställdes förväntades hon ge en positiv bild. I stället började en studietid av trakasserier, fysiska övergrepp och sexuella trakasserier sakta nystas upp.

En tavla som hänger i klassrummet.
En tavla som hänger i klassrummet. Foto: Tommy Andersson

Hon hade svårt att få tala till punkt och från andra röster spekulerades det istället kring varför tjejer inte söker sig till branschen. Idéer om för tunga lyft och okunskap kring vad yrket innebär var några.

Men enligt Lina är det glasklart. Slag, sparkar och sexuella kommentarer som blir bemötta med ”de är bara kära i dig” från personer som borde se till att hon är trygg, gör att hennes upplevelser av utbildningstiden skiljer sig från både lärarnas och klasskompisarnas.

– Jag får hela tiden höra att det är för att de är kära i mig. Det känns inte bra. Det är ju inte så kärlek är, inte för mig i alla fall.

Lina Dahlberg ser fram emot studenten efter en tuff studietid.
Lina Dahlberg ser fram emot studenten efter en tuff studietid. Foto: Tommy Andersson

Det händer att andra tjejer som överväger en framtid inom vvs hör av sig till Lina och frågar hur det är.

– Jag vill ju få in fler tjejer i branschen men när jag får frågan kan jag ju inte ljuga, de förtjänar att få veta precis som jag hade velat få veta. Det är inte roligt alltså.

Rektorn svarar: ”Ska gå till botten med vad som har hänt”
Det är inte lätt för Lina att berätta om sina upplevelser men hon tycker ändå att det är viktigt.
Det är inte lätt för Lina att berätta om sina upplevelser men hon tycker ändå att det är viktigt. Foto: Tommy Andersson

Hon har många gånger funderat på att byta riktning, till förskolepedagog till exempel. Praktiken i tvåan såg hon dock fram emot och hon ville ge det en ordentlig chans. Där blev hon sexuellt trakasserad och av rädsla för att förstöra den stora chans som praktiken innebär på praktiska utbildningar vågade hon inte mer än att nervöst skratta med för att senare själv byta till ett annat företag.

– Sen kom jag till Caverion. Min praktik där var jättebra och det kändes tryggt. Efter det kände jag att jag faktiskt vill det här och snart tar jag studenten.

Hon har precis gjort klart sin praktik. Till slut hamnade hon på ett ställe hon trivdes.
Hon har precis gjort klart sin praktik. Till slut hamnade hon på ett ställe hon trivdes. Foto: Tommy Andersson

Lina berättar att hon aldrig vet hur det kommer att bli när hon ska ut och jobba för hon har många jobbiga erfarenheter i bagaget.

– Antingen blir det jättebra eller jättedåligt. Det vet man aldrig.

Hon har försökt få gehör för sina upplevelser men det händer inte mycket.

– Jag känner mig som en gnällspik, som att de bara är trötta på mig. Även efter en panikattack i lärarrummet landade det i att ”de bara är kära i mig”. Det pratas om värderingar och sånt men det blir ju inte bättre.

Hon menar att kvinnor inte blir accepterade inom vvs på samma vis som männen och att det därför är viktigt att vägen trampas upp för andra. Hon vill inte bli bemött annorlunda på grund av sitt kön och tror att vägen dit är att fler tjejer faktiskt tar sig ut i arbetslivet.

– Det hade varit skönt om det fanns några äldre tjejer i yrket att se upp till och prata med men nu önskar jag mest av allt att det fanns en större acceptans och att jag kunde få bli behandlad som alla andra.

Artikeltaggar

GymnasieskolanKarlstadNobelgymnasietSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.