Lifvs stänger butikerna efter fem månader

Publicerad:
Här är Lifvsbutiken på Skogalundsvägen/Odelbergsvägen på Bruket i Degerfors. Butiken stängs på söndag och kommer senare att flyttas. Foto: Anna-Stina Tallmyren

De nya obemannade matbutikerna på Bruket i Degerfors och i Svartå stängs och försvinner efter bara fem månader.

Butikskedjan Lifvs uppger att butikerna ska flytta, en del av ett större beslut inom företaget. Andra uppgifter pekar mot att lönsamheten inte nådde prognoserna.

Butikskedjan Lifvs med små obemannade matvarubutiker etablerade sig på Bruket i Degerfors och i Svartå i oktober 2020.

Nu efter knappt fem månader stängs butikerna i Svartå och Degerfors. Samma öde som Lifvsbutiken i Björneborg gick till mötes nyligen. Tidningen Fri Köpenskap rapporterar samtidigt att en rad av kedjans butiker ute i landet stängs.

Företaget har i sin app meddelat kunderna att butikerna kommer flyttas och stängas på söndag 28 mars. Marknadschef Petter Andersson berättar i ett mail att företaget kommer göra en större analys av sina butikskluster och därför flyttar butikerna.

Har det inte gått bra i Svartå och Degerfors?

”Precis som på andra orter så har en majoritet av de boende i närområdet handlat i butiken. Vi går tyvärr inte ut med några försäljningssiffror. Vårt beslut att flytta dessa butiker har att göra med en större analys av våra kluster”, skriver Petter Andersson.

Kommer butikerna tillbaka i framtiden?

”Vi kan i dagsläget inte gå ut med vart butikerna tar vägen”, skriver Petter Andersson.

Snart ser det ut såhär igen i Svartå när företaget Lifvs Scandinavia AB lämnar.
Snart ser det ut såhär igen i Svartå när företaget Lifvs Scandinavia AB lämnar. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Ekonomiskt experiment?

I Svartå reagerar flera boende negativt på stängningen, orten som har 13 kilometer till närmsta affär.

I Facebookgruppen ”Vårt Svartå” uttrycker flera att de handlat så mycket de orkat. En person skriver ”Det låter som att Lifvs använder småorter för sina ekonomiska experiment”.

Beklagar

Marknadschefen Petter Andersson bemöter det påståendet här:

”Det stämmer att vi testar och analyserar alla platser vi finns på, men vi gör det samtidigt som vi erbjuder en efterlängtad tjänst, som kunderna är mycket nöjda med. Vi beklagar verkligen att många av kunderna kommer sakna butiken och vill rikta ett stort tack för det lokala engagemanget i Svartå och Degerfors. Vi stänger inte på grund av någon enskild butiks omsättning”, skriver Petter Andersson.

Enligt Lifvs beror stängningen inte heller på skadegörelse eller inbrott, som bland annat drabbat butiken i Svartå.

Inte motsvarat prognoserna

Men enligt Svartå utvecklingsgrupp har företaget trots allt motiverat stängningen med att försäljningen inte motsvarat prognosen.

– Ja, det är vad vi hört. Det är tråkigt att de lämnar orten. Det passerar 3 000 bilar per dygn genom Svartå. Lifvs kan knappast inte ha ett bättre butiksläge. De borde ha varit mer uthålliga. Vi i utvecklingsgruppen har haft ett mycket gott samarbete med dem genom hela deras etablering, säger Stefan Fejes i utvecklingsgruppen.

Utvecklingsgruppen arbetar nu vidare för att en ny liknande aktör ska etablera sig framöver.

– Det finns flera liknande aktörer på marknaden. Vi har just fått beskedet men är redan igång och ser vad vi kan göra framöver, säger Stefan Fejes.

Artikeltaggar

BjörneborgBruketDegerforsHandelLifvs Scandinavia ABStefan FejesSvartåSvartå utvecklingsgrupp

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare