Hoppa till huvudinnehållet

FBK-vd: Blickar framåt med värmländsk urkraft

Publicerad:
Det har varit ett tufft år för ”vargarna från Värmland”. Nu vill FBK:s vd Stefan Larsson blicka framåt.
Det har varit ett tufft år för ”vargarna från Värmland”. Nu vill FBK:s vd Stefan Larsson blicka framåt. Foto: Helena Karlsson

Han började på isen i Forshaga IF, hade en lång karriär i flygbranschen och landade intill isen i Färjestads BK. Nu vill klubbens vd Stefan Larsson skapa värmländsk urkraft framåt efter det här ”skitåret”.

Samtidigt som familjen Larsson bestämde sig för att flytta hem till Värmland efter sex år utomlands, i Belgien och USA, hade FBK-familjen bestämt sig för en omorganisation och sökte en ny vd efter Håkan Loob.

– Det var verkligen ett av livets tillfälligheter. Familjen flyttade hem före mig och tanken var att jag skulle fortsätta som general manager för SAS Nordamerika i New York och pendla. Vi var på en slutspelsmatch i Löfbergs arena när jag fick höra att de sökte en extern vd. Det lät som ett spännande uppdrag så jag sökte jobbet, och fick det.

Det var 2014. Och med tanke på begrepp som FBK-familjen, en miljö där många blir kvar länge, passar Stefan Larsson in. I 26 år var han SAS trogen. En flygbranschkarriär med flera chefsjobb i Europa och USA som startade med Linjeflyg i Karlstad 1987.

Hans egen hockeykarriär var dock inte så långvarig.

– Jag växte upp i Forshaga och spelade som ’tung center’ i Forshaga IF upp till juniornivå, så det är inte mycket att skryta med. Men jag har ett gott idrottsintresse, i synnerhet hockey, och har alltid följt Färjestad.

Fick du ett drömjobb?

– Jag trodde det innan, haha! Skämt åsido, jodå visst är det ett drömjobb. Det innehåller så många olika delar med idrott från bredd till elit, en omfattande affär, stor påverkan på samhället och som engagerar så många människor. Det är en dynamisk och rolig värld.

Inte minst det senaste året har han fått en god dos dynamik på jobbet.

Istället för hockey- och eventpublik är entrén fylld av vaccinationsbås.
Istället för hockey- och eventpublik är entrén fylld av vaccinationsbås. Foto: Helena Karlsson

Hur är det att leda länets största förening under en pandemi?

– Det är som att dra en lott ur tombolan varje dag. Det har varit en turbulent tid med nya besked om restriktioner från en dag till en annan. Så det har varit mycket att lösa precis här och nu samtidigt som man måste planera framåt. Det vi är glada för är att vi har kunnat ägna mycket tid åt strategiarbete fram till 2030 och se var vi behöver vara då.

– Det tråkiga är att eventsidan, mässor och konserter, stått helt still. Att vi inte kunnat ha publik på elitmatcherna och att barn-, ungdoms- och damverksamheten drabbats. Vi är i slutändan en idrottsförening som äger och driver en arena och då är det tuffare läge än att hyra. Koncernen har tappat mellan 80-90 miljoner kronor och har fått 21 miljoner i statligt stöd, så det är ett rejält glapp på minuskontot.

Hur länge klarar elitidrotten att pågå utan publik?

– Vi har redan passerat det nålsögat. Det är jättetufft, för både elitidrotten och breddidrotten. Breddidrottens träningar är pausad nu igen på grund av coronasmittan i A-laget. Precis som i all annan idrott finns det en risk att vi tappar en del ungdomar under den här tiden när träningarna ställs in.

Har ni behövs säga upp personal?

– Vi har inte sagt upp någon ur den fasta personalen som är motsvarande 92 helårsanställda. Men vi har korttidspermitterat i olika grad. Sedan har vi alla timanställda som inte haft något jobb alls, så det slår hårt mot ungdomsarbetslösheten. Och det är smärtsamt att se åtta personer på läktarna när vi kan ta emot 8 250.

Under match har det alltså bara kunnat vara åtta personer på läktarna, fyra i logerna och max fyra i sällskap i restaurangerna.

– Det har varit bra efterfrågan på det lilla vi kunnat göra så vi har inte velat stänga ner helt. Det blir ett plus-minus-noll-spel för fansen. Vi har fått ett otroligt stöd av våra fans. Förutom banderoller på läktaren och stöd i sociala medier har de helt och delvis efterskänkt årskort och restaurangbiljetter som man köpt. Det är väldigt uppskattat.

Pappfigurer fyller läktarna i Löfbergs arena istället för publik. ”Det finns ingen sportslig rättvisa i år”.
Pappfigurer fyller läktarna i Löfbergs arena istället för publik. ”Det finns ingen sportslig rättvisa i år”. Foto: Helena Karlsson

Hur ser planerna ut för evenemang när det kan komma igång?

– Det lever i allra högsta grad genom vårt helägda bolag Great event med planer för både Löfbergs arena och CCC, och även andra arenor också. Vi ska absolut vara med där med konserter, shower och uppskattade mässor när det blir dags. Jag skrev faktiskt på ett par avtal idag inför hösten.

Hur mycket kan ni förbereda er för säsongen 21/22?

– Vi måste göra det och har flera planer igång samtidigt beroende på vilken grad av restriktioner vi har då. Och hur kommer efterfrågan att se ut? Har folk och företag tomt i kassan eller är efterfrågan på matcher och konserter större än någonsin? Vaccinationen är igång, även om den är fördröjd, så det är inte rimligt att anta att det kommer se ut som det senaste året.

– Sedan måste vi sätta ihop ett lag så att vi fortsätter vara kvar i SHL. Blir man sist så åker man ur och det är inte osannolikt för nästan något lag att hamna där ett sådant här skitår. Med skador och sjukdom i laget och matcher som klumpas ihop och ojämn tabell. Det finns ingen sportslig rättvisa i år. Men ambitionen är alltid att vi ska fira SM-guld med värmlänningarna på torget. Det är därför vi går till jobbet varje dag.

Just nu är delar av Löfbergs arena som vaccinationscentral, hur fungerar det med övrig verksamhet?

– Det går väldigt bra. Region Värmland hyr entrédelen som vi har stängt av från resten av arenan. Det känns bra att kunna bidra till samhällsnyttan, för det är ingen stor intäkt för oss.

Vad är det första du ska göra när både din och FBK-familjen är vaccinerade och pandemin är över?

– Då ska jag sätta mig ner och reflektera, det är det första. Sedan ska jag ta mig till vårt hus i Spanien som jag inte sett sedan januari förra året. Det kommer behöva ses över.

När pandemin är över blir det en tur till huset i Spanien.
När pandemin är över blir det en tur till huset i Spanien. Foto: Helena Karlsson
Måndagsintervjun

Stefan Larsson

Ålder: 53 år.

Bor: Villa på Bomstad i Karlstad.

Familj: Fru Maria, dottern Linnea och sonen Erik.

Gör: Vd för Färjestad BK.

Lyssnar på: Allätare när det gäller musik, allt från Nickelback till Sven-Ingvars.

Läser: Jag lyssnar på ljudböcker varje kväll och poddar, för avkoppling.

Ser på tv: Väldigt sällan, jag gör annat när tv:n står på. Men det här året har det ändå blivit en del serier som The Queen’s gambit och Atlantic crossing.

Äter: Favoriterna är svensk husmanskost och italienskt.

Dricker: Enormt mycket kaffe, vatten och ett gott glas vin.

Gör en ledig dag: Pratar med Peter Jakobsson *skratt* (FBK:s general manager) fritid och jobb flyter ihop. Annars reser jag gärna och ofta, åker skidor och är ute i skog och mark. Förutom att det finns att göra hemma så har vi en skogsfastighet i Forshaga.

Artikeltaggar

Färjestad BKForshaga IF IshockeyHåkan LoobIshockeyKarlstadLöfbergs ArenaMåndagsintervjunNyheterSASSHLStefan Larsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.