Hoppa till huvudinnehållet

De prisas för sin konst – årets Fagerkvist-stipendiater utsedda

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Jonas Holmström och Annie Lindgren är årets Thor Fagerkvist-stipendiater och blir därmed snart 25 000 kronor rikare.
Jonas Holmström och Annie Lindgren är årets Thor Fagerkvist-stipendiater och blir därmed snart 25 000 kronor rikare.

En keramiker och en målande konstnär är årets Thor Fagerkvist-stipendiater

– Jag blev så himla glad! säger Annie Lindgren.

– En otroligt stor ära, säger Jonas Holmström.

Keramikern Annie Lindgren bor i Fengersfors, har rötter i Årjäng och har bott också i Säffle och Karlstad.

Jonas Holmström är målare och filmare och bor i Karlstad.

De är 2021 års Thor Fagerkvist-stipendiater, utsedda av Värmlands konstförenings styrelse. De får 25 000 kronor var.

– Det är jättekul så klart. Det är en otroligt stor ära. De här stipendiaterna har jag ju sett sen jag själv började måla någon gång i slutet av 80-, början av 90-talet. Man har kollat på deras utställningar och tänkt att oj, där är han, där är hon...

Bland tidigare stipendiater kan nämnas namn som Lars Lerin, Karin Broos, Joakim Johansson, Ditte Reijers och Ingalena Klenell.

Ateljéhyran tryggad

Nu är Jonas Holmström själv en av de utvalda och de 25 000 kronorna kommer att gå rakt in i hans konstnärliga verksamhet.

– Det är en tryggad ateljéhyra långt fram i tiden, säger han.

Jonas Holmström ställde nyss ut på Galleri Passagen i Årjäng. I vår är han också aktuell som en av de antagna på Liljevalchs vårsalong.

Han ska även delta på den värmländska vårsalongen och på höstsalongen och han väntar på svar från ett Karlstadsgalleri om ytterligare en utställning framöver.

I motiveringen till stipendiet står det bland annat att han prisas för sitt bildskapande, där han ”med konsekvens låtit färgen spela huvudrollen och formen följa efter, intuitivt och spontant”.

Målar med intuition

– Det viktigaste i mitt måleri är egentligen inte hur det kommer att se ut, utan metoden. Jag målar intuitivt och har ingen planering i det jag ska göra. Målningen pratar med mig och jag följer med i det som händer, förklarar han för NWT.

Resultatet kan likna landskap, men lika fritt som han själv skapar, lika fritt lämnas också fältet för betraktaren att se.

– Det är mycket roligare att måla så än att veta vad man vill uppnå. Jag har ingen förutfattad mening om vad jag vill uppnå om ett enskilt verk, säger han och liknar skaparprocessen med musik eller dans.

Hyllar kvinnan

Om Annie Lindgren skriver konstföreningen så här i sin motivering:

”I din konst pendlar du i ett budskap från drastisk humor till stort allvar. Det skulpturala uttrycket är mycket personligt med ett tydligt varumärke. I våra höstsalonger och många andra utställningar har du känts igen på dina hyllningar till det kvinnliga: kropp och hållning. Än oftare återkommande är dina vanitasmotiv, skrämmande vackra.”

– När jag hittar rynkigheterna och valkarna i leran, tycker jag att det där är så vackert, men är det på min egen kropp, har jag svårt att tackla det, när armarna slänger som änglavingar. Jag bearbetar både mig själv och min omgivning i det här. Att vi är förgängliga är också något fint. En vissen tulpan är ju helt underbar! säger Annie Lindgren till NWT.

Glädjetår

Hon fick en glädjetår i ögat när stipendiebeskedet kom.

– Jag blev så himla glad! Ibland i livet behöver man en klapp på axeln och det här kom så lägligt, säger hon.

Annie Lindgren har sin ateljé i Fengersfors.
Annie Lindgren har sin ateljé i Fengersfors.

Hon är vid sidan av det konstnärliga skapandet också lärare på Kyrkerud och att lära ut keramik via dator är inte det lättaste – det är en av motigheterna från pandemiåret 2020.

Stipendiesumman kommer hon att använda för att resa, när pandemin tillåter:

– Att resa är en stor del av mitt liv. Jag har en hel del av min familj ute i världen och jag reser också för att inspireras. Jag trivs verkligen i min verkstad, men man behöver komma ut, både ut från sig själv och sin vanliga miljö, för att få nya tankar i huvudet.

Minnesstipendier

Värmlands konstförening delar också ut ett resestipendium till minne av Åke Lekman och ett ungdomsstipendium till minne av makarna Pingel.

Katrin Westman, Östra Ämtervik, belönas med ungdomsstipendiet.
Katrin Westman, Östra Ämtervik, belönas med ungdomsstipendiet.

Resestipendiet går i år till textilkonstnären Erika Broman, Karlstad.

Ungdomsstipendiet får Katrin Westman, målande konstnär, Östra Ämtervik.

Dessa stipendier är på vardera 10 000 kronor.

Erika Broman får årets resestipendium av Värmlands konstförening.
Erika Broman får årets resestipendium av Värmlands konstförening.

Konstföreningens plan är att stipendiaterna ska få sina utmärkelser i samband med vernissagen för konstföreningens vårsalong, som hålls i Sundsbergs gårds konsthall, Sunne, den 1 maj.

Artikeltaggar

FengersforsKarlstadKatrin WestmanKeramikKonstNot QuiteNöje/KulturStipendierSunneSäffleVärmlands konstföreningÅrjängÖstra Ämtervik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.