Dags att levla upp kulturpolitiken

Debatt
PUBLICERAD:
Miljöpartiet vill välkomna spelkulturen på riktigt in i den av samhället erkända gemenskapen, skriver Monika Bubholz.
Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT
Men trots det har spelkulturen inte alltid getts samma status som andra kulturformer. Det är både orättvist och omodernt, skriver Monika Bubholz.

Det är hög tid att släppa in en av Sveriges riktigt stora kulturyttringar i värmen på riktigt. Runt om i landet finns hundratusen organiserade gamers och det är ändå toppen av isberget. Ska vi räkna alla som spelar i vid mening, arbetar med spelutveckling och tar del av andra spel så lär det handla om miljoner svenskar med spelintresse. Sverige tillhör världstoppen både när det gäller att utveckla spel, och att spela dem.

Spel i olika former har troligen funnits lika länge som det har funnits människor. Men trots det har spelkulturen inte alltid getts samma status som andra kulturformer. Det är både orättvist och omodernt. Miljöpartiet vill att även spelkulturen ska få del av samhällets stöd och uppmuntran.

Spelkultur är ett brett samlingsbegrepp för olika kulturformer. Analoga och digitala spel, rollspel, lajv och cosplay. Det handlar om det kreativa skapandet av spel. Digitala spel är komplexa kombinationer av ingenjörskonst, bildkonst, berättarkonst, teater, musik och film – allkonstverk som inbjuder till upplevelser, gemenskap och medskapande.

Miljöpartiet vill välkomna spelkulturen på riktigt in i den av samhället erkända gemenskapen, där människors egna val av engagemang för utveckling, lärande och tidsfördriv är det avgörande. Vi vill inte placera ett cosplay eller en bokmässa på olika ”finhetsnivåer”.

I Region Värmland och i regeringen har vi varit med och gjort avtryck för att lyfta spelkulturen. Det handlar bland annat om att kunna ge stöd till spelkultur på samma sätt som för andra kulturföreningar som håller på med andra mer etablerade kulturuttryck, till exempel föreningsstöd till Sverok-föreningar, lajvskådespel och reenactments. Det handlar också om näringslivsstöd till startupbolag som utvecklar indiespel, utbildningar för programmerare och spelutvecklare på våra skolor och möjlighet för unga att prova på programmering.

Miljöpartiet driver en välkomnande kulturpolitik för frihet och föränderlighet där spelkulturen har en självklar plats.

Monika Bubholz

Roblox- och settlerspelande språkrör för Miljöpartiet i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.