Hoppa till huvudinnehållet

Tar avstånd från svartåkningen

Publicerad:
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Karlskoga enduroklubb, KEK, tar avstånd från den olagliga terrängkörningen.

– Det är inte klubbens fel. Även om det skulle vara medlemmar hos oss, säger Ronny Thelander.

Läs den första artikeln här:

Kyrkstensbor: "Sluta kör olagligt, lämna oss i fred"

Ordförande Ronny Thelander blir inte förvånad när han hör om problemen med svartåkning i Kyrksten, Bjurtjärn och Alkvettern.

– Svartåkningen har eskalerat, den har alltid funnits men nu är det mer än tidigare. Det är åt helvete och det förstör för oss i endurosporten. Problemen blir stora när folk kör respektlöst i bostadsområden eller bland folk. Det är inget vi står bakom överhuvudtaget. Men det är inte klubbens ansvar, det rör sig om enskilda individer som inte förstår bättre, säger han.

Blir uteslutna

Enduroklubben har pratat om problemen ofta vid möten. De uppmanar sina medlemmar att endast köra på de tre banorna i Karlskoga; Kilsta, Öfalla och Tolen. Banorna är öppna under träningstiderna, både tisdagar, torsdagar, lördagar och söndagar.

– Vi har uteslutit medlemmar som svartåkt. Men det hjälper inte mycket egentligen, då kan det bli motsatt effekt så att de kör ännu mer svart, säger Ronny Thelander.

Många som kör enduro tillhör inte heller en klubb, de kör mest på skoj och då är det ofta terrängen som gäller.

Inga poliser

– Vi får bara vara poliser om våra egna medlemmar kör på våra banor när de inte får. Om någon kör enduro utanför banorna är vi inga poliser. Vi kan bara informera och hoppas att allmänheten förstår att det inte är klubbens fel, säger Thelander.

Klubbens tre banor, som de hyr av privata markägare, har rustats upp för 150 000 kronor det senaste året. Banan vid Kilsta har rustats upp för 100 000 kronor.

– Det är tråkigt att svartåkningen eskalerar när vi har så fina banor i Karlskoga, säger Ronny Thelander.

Artikeltaggar

AlkvetternBjurtjärnbrott mot terrängkörningslagenKarlskogaKarlskoga EnduroklubbKilstaKyrkstenÖfallaSamhälleStorfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.