Konsumentverket: ”Inte så många frågor om resande”

Publicerad:
Konsumentverket, Karlstad. Foto: Jonas Klint

Restriktioner kring coronapandemin gjorde att problem med försenade eller inställda flyg blev det vanligaste konsumentklagomålet under 2020.

– Nu är det inte så många frågor om resande, säger Hans Lundin, pressansvarig på Konsumentverket.

Hallå konsument är dit man kan höra sig när det gäller konsumentrådgivning genom Konsumentverket. Eller till de kommunala konsumentvägledarna.

Vilka frågor inför semesterresor får Konsumentverket 2021?

– Nu är det inte så många frågor om resande. Vi hade väldigt många frågor framförallt förra året vid den här tiden. När resor blev inställda. Man fick inte pengar tillbaka, och så vidare. Eftersom det inte har gått att resa på ett bra tag, ett år, så är det inte så många frågor om det nu, säger Hans Lundin, pressansvarig på Konsumentverket med säte i Karlstad.

– Ett frågespår man kan ha är: Ska jag ut och resa i sommar? Vågar jag det och vad gäller då? Vad händer om jag blir sjuk? Vad händer om resan blir inställd på grund av coronautbrott på resmålet – sådana frågor, resonerar Hans Lundin.

Är det några frågor till er som är vanligare än andra i coronatider?

– Normalt sett brukar de flesta konsumentklagomålen handla om köp av begagnad bil och hantverkstjänster. Men 2020 var det vanligaste konsumentklagomålet flygresor, framförallt inställda flygresor. 2021 har vi inte mätt. Vi gör de mätningarna på årsbasis, säger Hans Lundin.

En sjättedel av klagomålen var coronarelaterade och handlade bland annat om inställda paketresor, inställda evenemang, hotellbokningar som gått om intet och problem med resebyråer, enligt Konsumentverket.

Artikeltaggar

Hallå KonsumentKonsumentKonsumentverketSamhälleTurismVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare