Hoppa till huvudinnehållet

Västanå satsar mot sommaren: ”Att ge upp är det ingen mening med”

Publicerad:
Västanå teaters konstnärlige ledare Leif Stinnerbom har många olika drag i bakfickan inför en sommarsäsong där man vet att coronapandemin blir en svår motståndare. ”Planen är att spela för 250 personer med premiär midsommardagen. Ger upp gör vi bara om vi absolut måste”, säger han.
Västanå teaters konstnärlige ledare Leif Stinnerbom har många olika drag i bakfickan inför en sommarsäsong där man vet att coronapandemin blir en svår motståndare. ”Planen är att spela för 250 personer med premiär midsommardagen. Ger upp gör vi bara om vi absolut måste”, säger han. Foto: Tommy Andersson

Osäkerheten kring coronapandemins utveckling och effekter är fortfarande väldigt stor, men på Västanå teater har man valt en optimistisk linje.

– Vi hoppas kunna spela Körkarlen i sommar och säljer 250 biljetter per föreställning, säger regissören och teaterchefen Leif Stinnerbom.

Stinnerbom har precis ”distansregisserat” teaterversionen av Mikael Niemis succéroman Koka björn som just nu spelas av samiska nationalteatern Beaivváš i Kautokeino. Bland andra ingår Västanåprofilen Jacob Hultcrantz Hansson i ensemblen.

Nu blickar alltså regissören framåt, trots alla orosmoln.

– Vi planerar för att på något sätt kunna spela Körkarlen i sommar. Vi tror ju inte på att kunna spela för full salong. Vi får vara väldigt tacksamma om restriktionerna släpps upp till att man kan ha upp till 500 personer med en meters avstånd åt alla håll. I Berättarladan betyder det cirka 250 publikplatser. Det är det som vi lutar oss mot just nu. Vi säljer 250 biljetter per föreställning och det är inte många kvar, säger Leif Stinnerbom.

Ständig dialog

Och så hoppas man kunna ha premiär på midsommardagen, som vanligt.

– Om det visar sig att det inte går hoppas vi på premiär lite senare. Vi vill med alla medel kunna spela i sommar och tror att det vore väldigt dumt att ha uppehåll i två säsonger. Vi måste ju givetvis förhålla oss till vad Folkhälsomyndigheten och regeringen säger, men jag tänker inte ge upp förrän jag måste, säger teaterchefen som givetvis är medveten om att satsningen innebär en tung smäll om allt blir inställt igen.

– Det är inte helt okomplicerat, men vi har en ständig dialog med kommunen och Region Värmland. De vet hur vi tänker och förstår under vilka premisser vi har tagit de här besluten. När det gäller extrapersonal, frilansande skådespelare med mera, måste man boka dem minst ett halvår i förväg. Alla som behövs för att genomföra detta är kontrakterade och klara.

”Vi kämpar”

Stinnerbom bedömer att alternativet är sämre.

– Att ge upp i förtid är det ingen mening med. Så vi kämpar och hoppas att det ska gå vägen. Och bara man kommer i gång med vaccineringen så borde det ju fungera. Väldigt många av vår publik är ju i de här prioriterade vaccineringsfaserna. Så att få ihop 250 redan vaccinerade personer per föreställning ska nog inte vara så svårt, säger han.

Och framtidsplanerna rymmer betydligt mer är Körkarlen.

– Just nu repeterar vi för fullt en föreställning som kommer att heta Mästaren över alla mästare. Det är olika berättelser från Fryksdalen. Vi kommer att ha premiär i höst på vår lilla scen Loftet. Och 2022 fyller vi 50 år och satsar på att fira det under fina och festliga former. Men först hoppas vi alltså kunna spela Körkarlen i sommar, säger Leif Stinnerbom.

Artikeltaggar

BerättarladanLeif StinnerbomNöje/KulturRottnerosTeaterVästanå teater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.