Värmland och Dalarna kan arrangera Svenska rallyt

Publicerad:
Det är en ynnest och en reell fördel att få vara värd för en så stor tävling i världsklass, skriver Fredrik Larsson med flera. Foto: Emely Wallo

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi vet att Värmland är världsbäst på att arrangera Rally Sweden, och vi tror att vi har möjligheter att arrangera ett lika attraktivt och kostnadseffektivt rally tillsammans med Dalaföreträdare, skriver Fredrik Larsson med flera.

Få arrangemang har satt Värmland på kartan som Rally Sweden. Miljoner människor har följt tävlingarna och ännu fler har sett nyhetsinslag på sportsändningarna därifrån. Under många år har tv-sändningar från rallyt varit en självklarhet och något av motorvärldens lägereld under en vecka i februari.

Men rallyt har också varit en folkfest i ordets rätta bemärkelse. Runt 200 000 besökare har samlats utmed sträckorna för att se stjärnorna rasa förbi och vid målgången för att vara med på det stora kalas som är finalen på rallyt.

Efter flera vintrar med milt och osäkert väder är nu frågan om rallyt ska flyttas från Värmland till en plats med stabilare vinterväder. Vi förstår problemet och för därför ett konstruktivt samtal med både Region Dalarna och bland annat Malung-Sälen för att kunna forma ett attraktivt alternativ till de orter längre norrut i Sverige som föreslagits ta över arrangemanget.

Så skriver du en debattartikel

När vi nu argumenterar för att Värmland och Dalarna ska vara platsen för Rally Sweden lutar vi oss tungt mot att ingen annanstans arrangeras ett så högt rankat rally så effektivt och till så låg kostnad. Svenska Rallyt AB och Värmland har under drygt femtio år byggt upp en gedigen kunskap om hur den här typen av tävlingar sköts på bästa sätt. Och det har gjorts kostnadsmedvetet eftersom de stora pengarna saknas här. Värmland kan helt enkelt arrangera rally!

Byter vi perspektiv och frågar varför regionen och värmländska kommuner tillsammans med Dalarna ska engagera sig i ett rally svarar vi att Rally Sweden har stor betydelse för Värmland. Tävlingen är en boost för besöksnäringen under en tid på året då det normalt är ganska stilla.

Det är också svårt att överskatta vad rallyt betyder för många ideella föreningar i länet. Den kostnadseffektiva modellen vilar till viss del på en mängd ideellt nedlagda arbetstimmar, och det är insatser som genererar stora inkomster till föreningslivet. För flera föreningar är rallyt årets stora inkomstkälla.

Slutligen är det svårt att ens uppskatta värdet av den marknadsföring av länet som rallyt innebär. Vi inledde denna text med att sätta rallyt i ett internationellt ljus. Under några dagar i februari ser runt 100 miljoner tv-tittare inslag från rallyt och Värmland och Sverige får en medial exponering som är värd oerhört mycket – både för besöksnäringen i synnerhet och för näringslivet i allmänhet.

Allt detta sammantaget är förklaringen till varför Karlstads, Hagfors, Torsby och Sunne kommun tillsammans med Region Värmland har valt att engagera sig i rallyt och satsa medel för att det ska bli av. Det är en ynnest och en reell fördel att få vara värd för en så stor tävling i världsklass.

Vi vet att Värmland är världsbäst på att arrangera Rally Sweden, och vi tror att vi har möjligheter att arrangera ett lika attraktivt och kostnadseffektivt rally tillsammans med Dalaföreträdare, men vi måste kunna vara så generösa att om det blir så att rallyt flyttas norrut i Sverige så erbjuder vi oss att bistå med kunskap om hur man gör. Det är viktigare att detta stora VM-rally stannar i Sverige än att det ska försvinna från landet bara för att Värmland inte får arrangera det. Vi lovar att bidra till att Rally Sweden stannar i Sverige.

Fredrik Larsson

Regionstyrelsens ordförande, Region Värmland

Per-Samuel Nisser

Kommunstyrelsens ordförande, Karlstads kommun

Jens Fischer

Kommunstyrelsens ordförande, Hagfors kommun

Kristina Lundberg

Kommunstyrelsens ordförande, Sunne kommun

Peter Jonsson

Kommunstyrelsens ordförande, Torsby kommun

Artikeltaggar

BesöksnäringDalarnas länDebattFredrik LarssonHagfors kommunJens FischerKarlstads kommunMalung-Sälens kommunMotorsportPer-Samuel NisserPeter JonssonRegion VärmlandRegionstyrelsenSunne kommunSvenska rallytTorsby kommunVärmlands län

Läs vidare