Sande: Frihet är inte bara till för de vaccinerade

Signerat | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Företag som går på knäna kanske kan hoppas på att slippa de striktaste restriktionerna om de enbart tar emot vaccinerade gäster, skriver Blanche Sande.
Foto: Maya Alleruzzo, Maya Alleruzzo/AP
Vad EU utvecklar är ett verktyg för att hjälpa länder att särbehandla personer baserat på deras medicinska historik, skriver Blanche Sande.

Hotell, restauranger och nöjesliv längtar desperat efter kunder. Människor längtar desperat efter en semester – en ordentlig utlandssemester alltså, inte en ”hemester” som knappt går att skilja från vardagen. Ju längre tid det går desto större blir otåligheten. Det är den perfekta jordmånen för den sortens kortsiktiga politiska lösningar som alltid ger upphov till nya problem på lång sikt, men då är de förhoppningsvis en annan regerings problem.

En sådan ”lösning” är de digitala vaccinintyg som Europas länder nu tävlar om att utveckla. Med ett sådant digitalt intyg i mobiltelefonen ska människor kunna verifiera att de har vaccinerat sig mot corona, så att allt från konsertlokaler till restauranger till främmande länder tryggt ska kunna släppa in dem.

I Tyskland planerar näringslivet att begränsa tillträdet till olika sportevenemang så att enbart vaccinerade får tillträde. ”Den som inte vill, trots att vaccin står till förfogande, måste kanske avstå från att göra vissa saker”, säger Angela Merkel.

Ordföranden för den danska näringslivsorganisationen Dansk Erhverv kallar möjligheten att kräva vaccinationsintyg från kunder för ”ljuset i slutet av tunneln”. I Sverige pågår arbetet för fullt med att ta fram liknande intyg, och som kronan på verket håller EU på att utveckla ett gemensamt digitalt vaccinationsintyg för samtliga medlemsländer.

EU försäkrar att vaccinintyget inte kommer att innebära ett vaccinationstvång. Att ta vaccinet kommer även i fortsättningen att vara helt frivilligt. Inte heller kommer intyget att vara permanent, försäkrar unionen. Det kommer att försvinna när WHO deklarerar pandemin över.

Som ekonomen Milton Friedman påpekade: ingenting är så permanent som en tillfällig politisk åtgärd. Han har fått rätt gång på gång: momsen, hyresregleringen och värnskatten, för att bara nämna några exempel. Politiska makthavare lovar att bördan är högst tillfällig, men decennier senare är den fortfarande kvar.

Och även om det digitala vaccinintyget faktiskt skulle försvinna med pandemin, kommer infrastrukturen att finnas kvar till nästa gång våra makthavare upplever att den behövs. En sådan situation är nästan oundviklig. Som talesättet lyder: för den som har en hammare ser allt ut som en spik.

Även idén att vaccinintyget inte skulle innebära någon form av vaccinationstvång är naiv. Vad EU utvecklar är ett verktyg för att hjälpa länder att särbehandla personer baserat på deras medicinska historik.

Ett sådant intyg kommer lika gärna att kunna användas av privata företag. De som inte vill ta coronavaccinet, och de som gärna tar vaccinet men inte vill dela med sig av personlig medicinsk information till olika aktörer i näringslivet, riskerar att bli exkluderade från en normal vardag med hjälp av EU:s digitala verktyg.

Intyget ska visserligen kunna användas för att bevisa att man har testat negativt eller har antikroppar också, men både ett negativt coronatest och antikroppar blir mindre effektiva med tiden. De kan inte jämföras med vaccinsprutor.

När vaccinintygen dyker upp kommer de att kännas lockande. Företag som går på knäna kanske kan hoppas på att slippa de striktaste restriktionerna om de enbart tar emot vaccinerade gäster. Gäster och besökare kommer å sin sida att tycka det är värt obehaget för att få tillbaka friheten att resa, gå på konserter, besöka sportevenemang eller trängas på krogen.

Men frihet är inte frihet om den enbart gäller vissa. EU:s vaccinintyg kommer inte att ”möjliggöra fri rörlighet” inom unionen, utan göra rörligheten villkorad. Accepterar vi ett system där enbart den som följer vissa påbud, gör vissa val eller har en låg medicinsk risk kan leva vad som för två år sedan var ett normalt liv, då förlorar vi alla. Nästa gång kan det vara helt andra påbud eller val som används för att villkora vardagen. På längre sikt är det bättre för oss alla om vaccinintyg aldrig börjar användas.

Blanche Sande

Fri skribent

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.