Låg pension – leva som kyrkråtta eller fortsätta jobba

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten är upprörd över låg pension.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sex av tio har dålig koll på sin framtida pension, läsar jag på Sveriges Radios webbsida.

Jag kan instämma i alla kommentarer.

Jag minns diskussionen om det nya pensionssystemet för närmare 30 år sedan. Alla partier utom Vänsterpartiet prisade och beslutade om det nya systemete.

Argumentet var att alla skulle bli börsvinnare med tjänstepensionen som insats.

Gjorde man tillräckligt smarta val av rätt fonder, rätt fondförvaltare fick vi en trygg ekonomisk ålderdom. Bara vi stod ut med börsens berg- och dalbanor.

Det nya pensionssystemet införlivade våra pensionspengar med börsen. Tyvärr var jag inte tillräckligt smart och intresserad, så min pension blev under 50 procent av slutlönen efter ett helt yrkesliv. Fast det jag hört var att den skulle bli mellan 60 och 70 procent...

Jag har arbetat 42 år, varav 37 år som heltidsarbetande, inom offentlig sektor och de flesta tjänsteåren inom sjukvården i Värmland.

Jag lyssnade på äldre i bekantskapskretsen och hörde hur de tänkte kring pensionen.

De var nöjda, oavsett om de orkat jobba fram till 65 år eller inte.

Deras pension är högre än min. Det de har gemensamt är att de delvis omfattas av ATP-systemet och hade under en period av yrkeslivet arbetet som chefer inom offentlig sektor.

Andra yngre i bekantskapskretsen som varit privatanställda har fått en högre tjänstepension och kunde välja när de ville sluta arbeta.

Jag har haft tillit till arbetsgivaren, som informerat att jag inom min arbetsgrupp haft en bra lön.

Jag har också haft tillit till de förtroendevalda, både politiskt och fackligt att de ekonomiskt sörjer för sina anställda och medlemmarnas ålderdom.

De tystnad om pensioner har jag tolkat som att det inte är en viktig fråga. Finns det en överenskommelse om de offentliga sjukvårdsanställdas tjänstepensioner?

Vad jag förstår avsätter Region Värmland några procent av lönen varje år till tjänstepension. Tjänar man öäver 41 750 kronor avsätter arbetsgivaren ytterligare en förmånsbestämd pension med olika procent beroende på månadslön.

Vi som varit anställda inom offentlig sjukvård och tjänar under 41 750 kronor får en låg tjänstepension. Antingen får vi leva som kyrkråttor eller också fortsätta jobba.

Tjänstepensionen i pensionssystemet behåller inkomstklyftorna in i döden och skapar pensionärer som tvingas söka statliga bidrag efter ett helt yrkesliv.

Vem företräder de lågavlönades röster inom sjukvården?

Vilket politiskt parti är beredd att avsätta mer pengar till tjänstepensionen för oss med lägre lön och för kommande generationer?

Medlem i Tantpatrullen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.