Hoppa till huvudinnehållet

Behovet att skapa kreativt ökar i pandemins spår

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Kerstin Wessberg är konstnär och leder även konstkurser. Hon ser positivt på uppsvinget i intresset för att skapa kreativt, ett uppsving som också märks där konstnärsmaterial säljs.
Kerstin Wessberg är konstnär och leder även konstkurser. Hon ser positivt på uppsvinget i intresset för att skapa kreativt, ett uppsving som också märks där konstnärsmaterial säljs. Foto: TT

Fler hittar sin kreativitet under pandemin; det märks där konstnärsmaterial säljs.

– Jag hoppas att det håller i sig, säger Anna-Lena Wennberg på Combi-hörnan i Karlstad.

Men vad säger de etablerade konstnärerna om nybörjarna i konsten?

När Combi-hörnan flyttade in i sina nya lokaler vid Nobelplan i april-maj i fjol, var Sverige i början av pandemin och visst var det lite oroligt, berättar Anna-Lena.

Men flytten blev ett lyft: det nya läget är synligare. Det verkar också som att fler hittat inte bara till butiken utan också till skapandet.

– Vi märker att det kommer in många nya kunder och det är många som säger att ”nu tar jag upp mitt måleri igen” eller ”jag målade för tjugo år sedan”. Jag tycker det har ökat.

Många har fått mer tid när pandemin stoppat många andra aktiviteter och evenemang, men Anna-Lena Wennberg påminner också om kreativitetens betydelse för hur vi mår:

– Allt sånt är en lisa för själen.

Hon konstaterar att det är mycket om corona hela tiden i både radio, tv och tidningar.

– Det är viktigt att koppla bort en stund; det tror jag behövs.

Och efter corona - fortsätter folk att måla och skapa tror du?

– Jag hoppas att det håller i sig. Jag tror inte man släpper det bara för att pandemin är över, när nu det blir. Jag tror att om folk hittat tillbaka till det kreativa och tycker det är kul, så fortsätter de nog.

Ökat intresse

Kerstin Wessberg, sekreterare i Värmlands konstnärsförbund, välkomnar också nybörjarna i konsten. Hon tycker det är roligt att fler får upp ögonen för hantverket.

– Värmlands konstnärsförbund vill gärna ta emot nya duktiga yrkesverksamma konstnärer, säger hon.

För att få vara med där måste man dock vara professionell konstnär. Det är också ett krav många gallerier ställer, liksom de som köper in konstverk för offentliga aktörers räkning.

Kerstin Wessberg är konstnär, bosatt i Karlstad.
Kerstin Wessberg är konstnär, bosatt i Karlstad. Foto: Lena Richardson

Den som hittat sin kreativitet senaste året har därmed en lång väg att gå – men det finns också andra vägar om man vill nå ut, till exempel att visa och sälja sin verk via sociala medier.

Kan etablerade känna sig hotade av det tror du?

– Man kan känna sig hotad av att det är jobbigt med konkurrens. Det är mänskligt. Man tänker kanske att den som köper en tavla köper väl oftast bara en. Det är jobbigt hela tiden att kakan är så liten.

Respekt för kunskap

Någon exakt gräns för vem som är ”riktig” konstnär och inte, är svår att dra. Konstnär är inte en skyddad yrkestitel som exempelvis läkare eller advokat, men utbildning eller lång yrkesverksamhet är nycklar i sammanhanget.

– Man ska ha respekt för kunskap, men också våga pröva sin egen kreativitet, säger Kerstin Wessberg.

För en nybörjare i konsten kan måleriet förbli en ren hobby, för en annan kan det bli en ny karriär med tiden.

– Jag är egentligen socionom och började måla när jag var 30. Jag gick målarskola och bland de tidigare lektionerna där sa vår konstlärare att ”gå nu för Guds skull inte ut och kalla er konstnärer”, berättar Kerstin Wessberg.

Det bar hon med sig länge, kanske för länge, och en dag vågade hon fråga en konstnär hon litade på, när det är ok att börja kalla sig konstnär.

– Hon sa att när du lever på det delvis och när du ställer ut professionellt, på professionella gallerier.

Många lockas att utforska sina kreativa sidor, när pandemin ger mer tid men också mer behov av avkoppling.
Många lockas att utforska sina kreativa sidor, när pandemin ger mer tid men också mer behov av avkoppling. Foto: Lena Richardson

Uppsving för digitala kurser

Hon arrangerar själv konstkurser av olika slag och senaste uppsvinget hon minns i den branschen var när Konstnärsdrömmar sändes på tv. Pandemin sätter vissa hinder för kurserna, men digital utveckling hjälper:

– Jag har själv startat med onlinekurser nu. Jag har förstått att pandemin tar inte slut så fort och vi börjar bli datorvana. Jag är ansluten till en sajt och de säger att det ökat väldigt.

Vilka tips ger du till den som vill gå vidare i sin nyfunna kreativitet?

– Se till att ha målargrejerna lättillgängligt hemma, så det är lätt att komma igång. Måla hellre pyttelite varje dag än en gång per år! Ta fem minuter och gör en snabbskiss, eller lägg till en klick färg på en målning. Helst ska man ha en vägg också så att man kan sätta upp de verk man håller på med, så man kan titta på dem under tillblivelsen.

Gå en kurs, gå på utställningar och läs om konst uppmanar hon också.

– Bygg upp som en infrastruktur i ditt liv, där konsten passar in. Man kan ta som vana att när man diskat undan efter middagen, så rafsar man fram sin låda, lägger under en dagstidning och målar litegrann.

”Målandet har räddat mig”

Fakta

Värmlands konstnärsförbund

Förbundet arbetar för och tillvaratar Värmlandskonstnärernas intressen.

För att bli invald i Värmlands konstnärsförbund krävs att man är yrkesverksam konstnär med relevant högskoleutbildning avslutad högst tre år innan ansökan eller har dokumenterad yrkesverksamhet baserad på de tre senaste åren.

Man ska vara uppvuxen i Värmland eller inflyttad och sedan minst tre år bosatt i länet.

Årets invalsperiod, då de som vill bli medlemmar kan ansöka, är från 1 till 17 maj och blir digital.

Artikeltaggar

CombihörnanFritid och livsstilKarlstadKerstin WessbergKonst

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.