VA-chefen om laxfabriken: "Win-win-win för Säffle"

Publicerad:

Laxfabriken som just nu håller på att byggas kommer köpa sitt vatten från kommunen.

Det betyder stora inkomster för Teknik- och fritidsförvaltningens VA-enhet.

– Det möjliggör en rad investeringar, säger VA-chef Emil Martinsson.

Tack vare avtalet med laxodlingen kommer Säffle kommun kunna göra stora renoveringsarbeten på sin VA-anläggning utan att behöva höja taxan. Bland annat görs den största investeringen i Säffle vattenverk sedan det byggdes 1982.
Tack vare avtalet med laxodlingen kommer Säffle kommun kunna göra stora renoveringsarbeten på sin VA-anläggning utan att behöva höja taxan. Bland annat görs den största investeringen i Säffle vattenverk sedan det byggdes 1982.

Det handlar om minst 4,76 miljoner kronor om året i ökade intäkter när laxfabriken börjar använda det kommunala VA-nätet.

Avtalet är färdigt och om ungefär en till två månader tror Emil Martinsson att arbetet med att anlägga VA-ledningar till fabriken kan inledas.

– Brukningsavgiften som regleras av avtalet består av en fast och en rörlig del. Den fasta avgiften på 4 764 030 kronor per år debiteras oavsett hur mycket fiskodlingen förbrukar. Vid förbrukning så debiteras, utöver den fasta kostnaden, även en rörlig avgift per förbrukad kubikmeter vatten och lämnad kubikmeter spillvatten. Vid maximalt tillåten förbrukning på 725 000 kubikmeter utgår utöver den fasta avgiften även en rörlig avgift på 3 793 000 kronor.

Ingen vattenbrist

Samtidigt försäkrar Emil Martinsson att det inte kommer råda någon brist på vatten för övriga inkopplade på Säffles VA-nät.

– Då vi upprättar en helt dedikerad matning till laxodlingen i vattenverket har vi alltid 100 procent kontroll på leveransen för att säkerställa att vattnet räcker till alla konsumenter.

VA-chef Emil Martinsson.
VA-chef Emil Martinsson. Foto: Andreas Dagström

Trippel-vinst

Den ökade intäkten kommer att användas för att renovera Säffle kommuns VA-nät inklusive reningsverk och vattenverk.

– Vi har ett stort renoveringsbehov, precis som de flesta kommuner i Sverige har i dag. Intäkterna från laxfabriken gör att vi kan utföra de här renoveringarna utan att behöva höja VA-taxan, säger Emil Martinsson.

Stora delar av VA-nätet är byggt under 60-, 70- och 80-talet och behöver därför fräschas upp och moderniseras – ett arbete som hade behövts göras oavsett laxfabrikens etablering.

– Det blir en win-win-win. Laxodlingen säkrar sitt behov av vatten, vi ökar våra intäkter och kan göra de renoveringar vi behöver göra – och det utan att det kostar Säffleborna något extra.

Tidernas renovering

En del av arbetet är redan i gång, bland annat på Säffle vattenverk. Betongbassängerna och alla filter ska renoveras, och gamla träkonstruktioner ska bytas ut mot moderna material.

Totalt handlar det om en investering på ungefär 15 miljoner kronor över två års tid.

– Det är den största investeringen som gjorts i vattenverket sedan det byggdes 1982. Med det här arbetet förlänger vi Säffle vattenverks livslängd med ytterligare 40-50 år. Och det möjliggörs delvis tack vare pengarna från laxfabriken.

Samtidigt installeras laxfabrikens dedikerade matarledning, som i sin helhet betalas av laxfabriken. En preliminär kalkyl pekar på en kostnad på 7,5 miljoner kronor.

Artikeltaggar

Emil MartinssonNyheterSäffle kommunSamhälleTeknik- och fritidsförvaltningenVattenverk

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare