Persson bäst – och Stina Nilsson skrällde

Publicerad:
Stina Nilsson överraskade med att bara bomma ett skott och bli tredje bästa svenska. Foto: Anders Wiklund/TT

Linn Persson blev bästa svenska före Mona Brorsson i fredagens sprint i Östersund, där Stina Nilsson debuterade sensationellt bra.

När systrarna Öberg sköt bort sig klev värmländskorna Persson och Brorsson och Stina Nilsson fram.

Linn Persson åkte snabbast av alla de blågula och kom med sin enda bom på de tio skotten på 14:e-plats, 32 sekunder bakom segrande norskan Tiril Eckhoff

– Jag tycker jag gör ett fint race, men inte perfekt. För att vara helt nöjd ska jag skjuta noll, noll, men en bom och en 14:e-plats är bra, säger Persson.

Mona Brorsson kom placeringen bakom.

– Jag är verkligen jättenöjd, säger Brorsson.

30-åringen från Koppom är förstås tillfreds med skyttet, men mest över att åkformen kändes mycket bättre. Hon har haft tungt i spåret och inte varit såpass högt upp individuellt på nio tävlingar, femteplatsen i masstarten i Oberhof den 17 januari.

– Det är stor skillnad. Jag är väldigt lättad över det. Senaste två veckorna har jag legat en och en halv minut efter i åktid och det är inte normalt. Jag hade som mål att kapa 30 sekunder och klarade det med lite råge.

Sprinten ligger till grund för lördagens jaktstart och den ser Brorsson fram emot.

– Med mindre än 40 sekunder från tät är allt möjligt. Det kommer vara superspännande och en fight om placeringarna. Jag är inte alls långt efter Linn så jag ska försöka hänga på henne.

Väderprognosen visar hård vind, och det kan gynna.

– Jag hoppas det. Vi har lite fördel av att vi är på hemmabanan. Det kan vara en del omkastningar i resultatlistan.

Linn Persson blev bästa svenska, trots en bom.
Linn Persson blev bästa svenska, trots en bom. Foto: Anders Wiklund/TT

Linn Persson gick ut som trea efter första skyttet och hade chans på pallen innan den enda bommen kom, även om tiden med straffrundan borträknad var den fjärde.

Hon testade ett nytt upplägg med högre fart på första varvet.

– Jag har haft lite långsammare starter och tänkte gå på hårdare. Det gjorde jag också och blev trött på andra varvet. Jag kunde kanske gått hårdare på andra, men frågan hur mycket långsammare sista gått då. Det är hela tiden en avvägning. Tycker ändå jag höll ihop det bra, säger Persson.

Kommer du fortsätta med den taktiken?

– Det får vi se. För att vara med i toppen måste man åka fort hela tiden.

I åktid var hon bara 24 sekunder efter Eckhoff.

– Jag är jättenöjd med det. Känns som formen hållit sig bra.

Linn Persson ligger ovanligt bra till inför jaktstarten.

– Det är ett fint utgångsläge.

I den senaste körde hon upp sig från 21 till fjärde plats.

– Jag har gjort många bra jaktstarter och det är väldigt tätt i listan upp, 15 sekunder till pallen. Det ska bli kul.

Vad säger du om Stina Nilssons insats?

– Det är fantastiskt kul att hon skjuter så himla bra och kul för henne att hon får göra det i första racet.

Stina Nilsson skrällde med att bara bomma ett skott, bli trea av svenskorna och sluta på 26:e plats, före till exempel systrarna Öberg. Nilsson sköt dessutom ganska fort. Enda missen för världscupdebutanten kom i sista stående skyttet.

– Jag är jättenöjd med det jag gjorde på vallen. Jag sköt med sån pondus i dag. Jättekul att vara med i matchen så länge, säger Nilsson till SVT.

Hon har också ett fint utgångsläge för jaktstarten.

– Jag har inte vågat tänka på jaktstarten, men nu vet jag att jag får åka och det blir superkul. Jättevärdefullt för mig att få vara med här.

Mona Brorsson sköt fullt och slutade på 15:e plats.
Mona Brorsson sköt fullt och slutade på 15:e plats. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norskan Tiril Eckhoff tog, trots en bom, sin 13:e seger i årets världscup och sjunde raka i sprint i sekundstrid med fullt skjutande Dorothea Wierer, Italien.

– I dag trodde jag inte jag skulle ta det, men fick extra power när jag hörde att jag var så nära Dorothea, säger hon till SVT.

Hanna Öberg slutade trots en misslyckad dag (52) trea i nu avslutade sprintcupen, Linn Persson blev 15 och Mona Brorsson 25.

Artikeltaggar

Linn PerssonMona BrorssonSkidskytteStina NilssonVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare