Karlstad ökar befolkningen på länets bekostnad

Publicerad:
Karlstads kommuns befolkning har växt kraftigt de senaste åren, men en stor andel av de nya invånarna kommuner från andra kommuner i det egna länet. Foto: Anders Hanson

Mellan 2010 och 2020 ökade Karlstads kommuns befolkning med 9 075 personer. Den största delen av dem, 4 202 personer, beror på att fler länsbor har flyttat till Karlstad än därifrån.

– Karlstad har en stor dragningskraft tack vare sitt universitet och att det finns många jobb där.

Det säger Anna-Karin Tollin, analytiker på Region Värmland.

NWT har studerat flyttningsmönstren till och från Karlstads kommun under de senaste tio åren. Där ser man tydligt att alla de övriga kommunerna i länet förutom Hammarö stadigt förlorar invånare till Karlstad.

Under perioden har 24 923 länsbor valt att flytta till Karlstads kommun samtidigt som 20 721 invånare i Karlstads kommun har bosatt i övriga länet. Det innebär att Karlstad hade överskott på det övriga länets bekostnad på 4 202 personer.

– Karlstad har en stor dragningskraft tack vare sitt universitet och att det finns många jobb där och det är något som samtidigt berikar länet även om Region Värmland hela tiden jobbar för en tillväxt i hela länet.

Hagfors och Säffle har förlorat flest invånare till Karlstad

– Det är alltid Karlstad som växer och växer mest även om vi ser att även Hammarö ökar och dessutom tar invånare från Karlstads kommun, säger Anna-Karin Tollin.

Fler flyttar till Hammarö

Under de senaste tio åren har 1 079 fler Karlstadsbor bosatt sig på Hammarö jämfört med hur många Hammaröbor som har flyttat åt andra hållet.

– Hammarö har också kvaliteter som lockar och de har varit duktigare än oss på att kunna erbjuda småhustomter och har satsat på att vara en bra barnkommun, säger Frida Pettersson (C), kommunalråd och ordförande till Tillväxtutskottet i Karlstads kommun.

Kartan visar flyttningsmönstren till och från Karlstads kommun under perioden 2010-2020. I kommuner med röda siffror har fler personer flyttat till Karlstad än åt andra hållet. I kommuner med gula siffror är situationen tvärt om, fler Karlstadsbor har flyttat till dem än jämfört med hur många som har bosatt i Karlstads kommun från dessa platser.Totalt har 4 202 fler länsbor bosatt i Karlstads kommun under perioden jämfört med hur många Karlstadsbor som har flyttat åt andra hållet. Samtidigt har 1 719 fler invånare i Karlstads kommun flyttat till bland annat storstäderna än som har bosatt sig i Karlstad. Det skapar ett sammanlagt flyttningsöverskott för Karlstads kommun på 2 483 personer.
Kartan visar flyttningsmönstren till och från Karlstads kommun under perioden 2010-2020. I kommuner med röda siffror har fler personer flyttat till Karlstad än åt andra hållet. I kommuner med gula siffror är situationen tvärt om, fler Karlstadsbor har flyttat till dem än jämfört med hur många som har bosatt i Karlstads kommun från dessa platser.Totalt har 4 202 fler länsbor bosatt i Karlstads kommun under perioden jämfört med hur många Karlstadsbor som har flyttat åt andra hållet. Samtidigt har 1 719 fler invånare i Karlstads kommun flyttat till bland annat storstäderna än som har bosatt sig i Karlstad. Det skapar ett sammanlagt flyttningsöverskott för Karlstads kommun på 2 483 personer. Foto: Grafik: Annika Salling

Även till ett antal andra kommuner utanför länet har Karlstads kommun tappat invånare mellan 2010 och 2020. Det är till Göteborg som flest Karlstadsbor har flyttat, nämligen 3 344 personer.

Därefter följer Stockholm med 3 288, Örebro med 1 577 och Uppsala med 1 059. Totalt 2 483 fler Karlstadsbor flyttat till dess kommuner samt ytterligare tre jämfört med hur många som har lämnat dem och bosatt sig i Karlstad.

Svag ökning i många år

I år är kommunen 50 år och 1971 var invånarantalet 72 761 personer. 20 år senare, 1991, hade befolkningen inte ökat till mer än 76 908 invånare. Jämför man de tio senaste åren är ökningen betydligt större, 9 075 personer.

En förklaring är tillkomsten av Karlstads universitet, med fler studenter som följd. En annan är att inflyttningen även från andra länder har ökat.

Vid årsskiftet bodde det 94 828 invånare i Karlstads kommun och den 16 mars låg den preliminära prognosen på en uppgång till 94 880 invånare. 2018 och 2019 var rekordår med befolkningsuppgångar på 1 377 respektive 1 401 personer och ifjol var uppgången lite lägre, 930 personer.

Kan nå 100 000 år 2026

– Sweco gör varje år befolkningsprognoser och man trodde på en ökning med 1 300 invånare 2020, men den blev alltså lägre och det tror vi delvis beror på pandemin.

– Fram till 2030 är beräkningen att befolkningen ska öka med cirka 9 procent i Karlstads kommun till drygt 103 000 personer. Prognosen är att vi passerar 100 000 invånare 2026, säger Mona Stensmar Petersen, controller vid kommunledningskontoret.

Men prognoser har svårt att pricka rätt och görs därför hela tiden om.

– Så är det även med vår prognos för länets befolkningstillväxt till 2040. 2019 beräknades den bli 13 500 personer, men nu har den bantats till 6 600 personer. Det beror till största delen på att Sverige nu har en mer restriktiv invandringspolitik, säger Anna-Karin Tollin.

Artikeltaggar

BefolkningFrida PetterssonKarlstads kommunNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare