Förskolan Droppen i Hammar föreslås avvecklas successivt. Ett förslag som väckt diskussion och irritation inför att fullmäktige i Eda ska ta beslut nästa vecka.
– Jag reagerar framför allt på tillvägagångssättet, att vi inte fått information. Sen vill jag förstås inte att de ska lägga ner heller, säger Pål Brenna som har barn på Droppen och sitter med i föräldrarådet på en av avdelningarna.
I måndags ska det ha gått ut information till föräldrarna. Men ett misstag gjorde att det inte gick fram till en förskoleavdelning, enligt skolchefen Ingrid Elmgren som säger att det ska åtgärdas omgående.
Pål Brenna fick reda på planerna på annat sätt. Men han tycker att informationen oavsett kommer försent. Den behöver komma betydligt tidigare för att det ska finnas tid att diskutera och opponera sig.
– Det känns som de smyger med det. De får dröja med att ta beslutet, det tycker jag är rimligt, säger han.
Nästa vecka, onsdag den 24 mars, har fullmäktige sammanträde och ska då ta ställning till ett förslag från kommunstyrelsen som innebär – om det går igenom – att förskolan Droppen i Hammar avvecklas. Det ska ske successivt i den takt som efterfrågan på barnomsorg tillåter, med tanke på skollagens krav att kommunen ska kunna erbjuda en plats inom fyra månader.
Två av Droppens avdelningar är tänkt att flyttas till förskolan Hjorten i Charlottenberg. Den har byggts ut och de två sista avdelningarna håller på att färdigställas. De skulle ge ett tillskott på helt nya förskoleplatser har det sagts tidigare.
– Det trodde vi fram till för ett år sen, innan corona. Vi hade hårt tryck på kön i Charlottenberg. Men vi har sett en klar coronaeffekt, vi har fått sänkt tryck, säger Ingrid Elmgren.
Men är inte effekten av pandemin tillfällig och övergående. Kommer inte efterfrågan på förskoleplatser att öka igen?
– Hur stor den är och vad som kommer att kvarstå efteråt är svårbedömt. Men jag tror inte det blir samma tryck som förut.
Bakgrunden till förslaget att avveckla Droppen är enligt Ingrid Elmgren att lokalerna inte är de bästa.
– De är inte anpassade till förskoleverksamhet, utan byggda som villor. De ligger utspridda och det försvårar samarbete mellan avdelningarna.
Men det har gått att bedriva förskoleverksamhet i lokalerna i många år?
– Vi har varit tvungna för att det varit knökfullt på förskolorna i Charlottenberg. Nu har vi utrymme för att flytta. Det finns plats när vi får två nya, fina avdelningar som är anpassade till förskoleverksamhet på Hjorten.
Enligt Ingrid Elmgren är det många familjer från Charlottenberg som har barn på förskolan Droppen i dag.
– Då börjar vi med dem som har närmast till Charlottenberg och flyttar till Hjorten. Sen måste vi ändå ha kvar minst en avdelning i Hammar tillsvidare. Hur länge är svårt att säga, det beror på hur det utvecklar sig. Och då är det naturligt att de som bor där ( i Hammar) får vara kvar.
Under förutsättning att beslutet går igenom i fullmäktige.
Det råder inte enighet politiskt kring frågan, det visade sig när kommunstyrelsen behandlade ärendet. KD och SD och Hela Edas Lista (HEL) yrkade på en återremiss, men fick inte gehör för det.
– Vi tycker inte Droppen ska läggas ner, barnen ska kunna ha förskola i närområdet, säger Hans Nilsson (HEL).
Han motsätter sig inte att man flyttar två avdelningar till Charlottenberg eftersom det är flera familjer därifrån som har barn på Droppen.
– Men det finns ingen anledning att stänga alltihop. Så länge det finns underlag med barn som vill gå där ska den finnas kvar.
Hans Nilsson säger att han blev överraskad över att Centern i kommunstyrelsen ställde sig bakom att avveckla Droppen.
– De påstår att de är ett landsbygdsparti. Vi kommer att ha en diskussion och hoppas kunna lösa några knutar.
Kommunalrådet Johanna Söderberg (C) var en av de centerpartister i kommunstyrelsen som ställde sig bakom beslutet som går vidare till fullmäktige.
– Vi har fyra villor borta vid Bysjön och vi har i många år haft diskussioner ikring dessa. Det är i grunden inga förskolelokaler, det är bostäder. Vi har byggt Hjorten och det ser ut som om två avdelningar kan flytta dit. Sen får vi se hur och när det blir med de andra, det vet vi inte än, säger hon.
Är ni eniga inom Centern om beslutet att göra så här?
– Det vet jag inte riktigt än. Vi ska ha en diskussion. Vi som sitter i kommunstyrelsen var det, säger Johanna Söderberg.