Hoppa till huvudinnehållet

Operachefen inne på sista året: ”I Sverige ska man inte jobba längre än till 70”

Publicerad:
Ole Wiggo Bang är inne på sista året som opera- och orkesterchef på Wermland opera.
Ole Wiggo Bang är inne på sista året som opera- och orkesterchef på Wermland opera. Foto: Lisa Olaison

Operachefen Ole Wiggo Bang går under 2021 in på slutspurten, efter 39 år i Wermland operas tjänst.

Jakten på hans efterträdare har just inletts.

Enligt Wermland operas jobbannons ska 1 januari bli tillträdesdagen för en ny opera- och orkesterchef, som ska ta över efter nestorn Ole Wiggo Bang.

Själv planerar han att jobba ända in i kaklet:

– Det blir på nyårsafton, tänker jag, svarar han på frågan om när han planerar att göra sin sista arbetsdag.

Han är i fullt jobb och har inte börjat tänka på finalen. Han låter faktiskt som att han skulle vara beredd att fortsätta ett tag till, om det inte vore för en jämn födelsedag som dyker upp senare i år. I december fyller han 70.

– Det är väl en form av åldersgräns. I Sverige ska man inte jobba längre än till 70, säger han.

Vad ska du göra sen då?

– Den som visste det! Jag har inte reflekterat över det riktigt. Jag jobbar för fullt och är mitt i den här situationen, som i sig känns otillfredsställande. Det är en lite speciell situation, i och med att vi inte fått producera något på ett och ett halvt år. En viktig del av jobbet är ju att ta fram produktioner som ska visas för folk och det har vi inte kunnat göra nu.

Ingen stor öppning

Flera satsningar har fått ställas in och skjutas upp, men när pandemin ebbar ut, ska det finnas ett levande operahus kvar.

– Jag försöker jobba med det som ska göras och det som sker framöver. Jag försöker se till att alla har kvar jobbet och att alla är sysselsatta, säger han.

Pandemin har hållit greppet i över ett år nu och han tror inte på någon snabb vändning.

– Vi har förhoppningar om en liten öppning i maj med 50-personersregeln, om den går igenom. Men det blir ingen stor öppning då, vi måste ta ansvar. Vi får göra mindre saker och mer av konserter. Jag tror inte på några stora produktioner före september, säger han.

Flyttplanerna glädjer

Förhoppningsvis får han avsluta sin långa operagärning i Karlstad med något bra på scenen. Att sluta i det vakuum som råder nu, skulle vara snöpligt.

Men visst finns det glädjeämnen också i denna tid. Ole Wiggo Bang ser med spänning fram emot en flytt från operans lokaler i Spinneriet till före detta bagerilokaler vid Tullholmsviken.

– Förhoppningsvis tas det beslut om ett avtal om det nästa vecka. Det blir väldigt spännande att få utveckla och hitta profilen där, säger han.

Lång erfarenhet

Han började på operan 1982. Då var det 16 anställda där; nu är det 65 fasta tjänster och operan är väletablerad i den svenska operasfären.

Resan har inte varit enkel, men Ole Wiggo Bang är fast besluten att, när det är dags, lämna över en opera med sund ekonomi och bra organisation till nästa ledare.

– Jag hoppas att den inte får ta lika många fajter som jag gjort. Det har varit en kamp genom alla år! Jag ska göra en utvärdering senare om vad som skett och vilka kamper som varit värda att ta och inte, och vad jag ska göra sedan, säger han.

Ansökningsperioden sträcker sig till den 2 maj.

Klart att det blir kultur i Coop-bagerietWermlandsoperan förbereder för flytt

Artikeltaggar

KarlstadMusikNöje/KulturOle Wiggo BangTeaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.