Hoppa till huvudinnehållet

Ny myndighet placeras i Karlstad

Publicerad:
Daniel Bäckström från Säffle, Centerpartiets försvarspolitiska talesperson, har varit med i förhandlingarna om den nya myndigheten.
Daniel Bäckström från Säffle, Centerpartiets försvarspolitiska talesperson, har varit med i förhandlingarna om den nya myndigheten. Foto: Joachim Lagercrantz

En ny myndighet för psykologiskt försvar kommer att startas. Det fattar regeringen beslut om i dag.

Myndigheten placeras i Karlstad.

På dagens regeringssammanträde kommer det att tas beslut om att en ny myndighet ska startas. Den får i uppdrag att förstärka Sveriges försvar mot utländska påverkanskampanjer, som sker via bland annat desinformation.

Nära till MSB

Centerpartiet har tillsammans med Liberalerna förhandlat med regeringen i frågan, och nu finns det en överenskommelse om att starta myndigheten och att placera den i Karlstad. Den främsta anledningen till att man väljer Karlstad är närheten till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som den nya myndigheten kommer att ha ett samarbete med.

– Huvudkontoret hamnar i Karlstad för närheten till MSB, men den kommer också att ha en del i Solna där Säkerhetspolisens huvudkontor ligger, säger Amanda Florin, pressekreterare på Centerpartiet.

Jonson: ”Operationerna mot Sverige har ökat i styrka”

Hur stor den nya myndigheten blir är inte klart än.

– Beslutet i dag blir att en utredare får i uppdrag att ta fram en plan för hur det här ska sjösättas. I den planen kommer det att framgå hur många som ska anställas.

Desinformation och trollfabriker är en del av den nya tidens krigföring. Den nya myndigheten ska stärka Sveriges försvar mot informationskrig från andra länder.
Desinformation och trollfabriker är en del av den nya tidens krigföring. Den nya myndigheten ska stärka Sveriges försvar mot informationskrig från andra länder. Foto: Lise

Förutom närheten till MSB tycker Centerpartiet också att det är rätt av regionpolitiska skäl att lägga myndigheten utanför Stockholm.

– För Centerpartiet är decentralisering en viktig fråga. Alla myndigheter ska inte ligga i Stockholm, det finns kompetens i andra delar av landet också

Närheten till MSB är en anledning till varför huvudkontoret till nya myndigheten hamnar i Karlstad.
Närheten till MSB är en anledning till varför huvudkontoret till nya myndigheten hamnar i Karlstad. Foto: Joachim Lagercrantz

Påverkansförsök

Riksdagsledamoten Daniel Bäckström från Säffle är Centerpartiets försvarspolitiska talesperson och har varit med i förhandlingarna från början.

– Den nya myndigheten är ett viktigt led i att bygga upp och stärka totalförsvaret med tanke på ett försämrat säkerhetsläge. Vi lever med en verklighet där vi utsätts för försök att destabilisera och undergräva förtroendet för myndigheter, att få oss tänka annorlunda. Det pågår ständigt.

– Vi måste ha ett starkt psykologiskt försvar som värnar det fria ordet och det öppna demokratiska samhället med fri åsiktsbildning och korrekt information ut till medborgarna.

Ansvaret för det psykologiska försvaret ligger på många myndigheter och aktörer i samhället. Den nya myndighetens uppgift blir att leda och samordna och utveckla arbetet.

Långsiktig hållbarhet

Placeringen i Karlstad är rätt även sett till att det skapar en långsiktig hållbarhet i det psykologiska försvaret när verksamheter sprids ut på flera håll i landet, menar Daniel Bäckström.

Den nya myndigheten kommer enligt planen att starta den 1 januari 2022.

– Det är viktigt att det psykologiska försvaret fungerar bra, inte minst med tanke på den stundande valrörelsen. Vi hörde så sent som häromdagen USA:s president peka ut Ryssland för att än en gång ha försökt påverka utgången av valet i USA.

– Vi ser också hur ryssarna har använt den här metodiken i Ukraina i flera år nu. Det är ett av länderna, men det här sker av olika antagonistiska krafter.

Genomförandeuppdraget ska enligt Daniel Bäckström ledas av Magnus Hjort, senior analytiker på Försvarshögskolan, som har varit med i tidigare försvarsutredningar.

– Parallellt kommer det att genomföras en rekryteringsprocess av generaldirektör till den nya myndigheten.

Glädje i Karlstad

Från Karlstads kommunpolitiker kommer det glada kommentarer efter beskedet om den nya myndigheten.

– Ett mycket glädjande besked att regeringen tycker att Karlstad är den rätta platsen för lokalisering av Myndigheten för psykologiskt försvar. Denna etablering stärker det redan befintliga säkerhetsklustret som finns i Karlstad. Vi har bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Plikt- och prövningsverket, Försvarshögskolan och forskning vid Karlstads universitet, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

– Det känns mycket bra att regeringen fullföljer sina intentioner att lokalisera nya myndigheter utanför storstadsområdena. Vi har en tydlig profil vad gäller vilka statliga myndigheter som kan få ett adderande värde med redan befintliga myndigheter som är lokaliserade här. Det känns bra att vårt arbete bär frukt, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens förste vice ordförande

– Karlstad har tidigare visat att omlokalisering av statliga myndigheter har varit lyckosamma. Denna satsning är också viktig för ett fortsatt växande näringsliv, säger Frida Pettersson (C), kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Regionledningen välkomnar

Även från regionledningen kommer det positiva kommentarer.

– Det är viktigt att vi syns på nationell nivå och att regeringen ser länet som en viktig etableringsplats, säger Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Fredrik Larsson menar att satsningen visar att stråket Oslo-Stockholm är ett nationellt intresse och att etableringen i Karlstad gynnar hela Värmlands tillväxt och utveckling.

Artikeltaggar

FörsvarsmaktenKarlstadPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.