Hoppa till huvudinnehållet

Lärare död i covid-19 i Hagfors

Publicerad:
Den avlidna kvinnan arbetade i många år som ämneslärare. Foto: Peter Nilsson

Hon arbetade i många år som ämneslärare i Hagfors.

Men i samband med det stora coronautbrottet på Älvstrandens bildningscentrum smittades kvinnan av covid-19 - och avled i sviterna av viruset.

– Vi har vidtagit alla åtgärder som finns från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd i Värmland, säger kommunchef Richard Bjöörn.

För andra veckan i rad är Hagfors en av de värst coronadrabbade kommunerna i landet.

Samtidigt är det knappt två veckor sedan Älvstrandens bildningscentrum, ÄBC, i Hagfors stängde ner stora delar av skolan efter att flera elever och anställda blivit sjuka i covid-19.

Som mest har över 50 personer med koppling till skolan varit smittade på samma gång och omkring 100 personer är eller har varit sjuka i viruset.

En av dem som insjuknade för en tid sedan var en kvinna i 60-årsåldern som jobbat i många år som ämneslärare på skolan.

Efter flera dagars sjukdom blev hon hastigt sämre, och tidigare i veckan avled hon på grund av viruset uppger anhöriga för NWT.

Nära dialog

Skolan har hittills valt att inte kommunicera orsaken till kvinnans död.

– Jag kan inte kommentera en enskild persons dödsfall. Men vi har hela tiden haft en nära dialog med smittskydd och de rekommendationer vi fått från smittskydd har vi följt i den här processen och haft en god information till både lärare, elever och vårdnadshavare utifrån hur vi ska agera, säger Richard Bjöörn.

Skolchef Jenny Dahlin uppger att skolan nu aktiverat den krisplan som finns antagen sedan tidigare.

”Jag kan endast bekräfta att en medarbetare avlidit inom vår verksamhet och att vi aktiverat vår krisplan utifrån detta.” skriver hon i ett sms.

Förlängd distansundervisning

Jenny Dahlin vill dock inte svara på om skolan anmält dödsfallet till arbetsmiljöverket.

Skolan beslutade under onsdagen att förlänga distansundervisningen för högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildningen även under nästa vecka.

Den avlidna kvinnans anhöriga har gett NWT tillåtelse att skriva att den officiella dödsorsaken är covid-19, men har i övrigt valt att inte uttala sig.

NWT har i flera dagar sökt olika fackliga representanter för lärare på Älvstrandens bildningscentrum samt på regional nivå, men ingen av de tillfrågade har velat kommentera dödsfallet.

Samhällssmittan i Hagfors kvarstår – men minskar något vid ÄBCSmittskyddsläkaren om Hagforsutbrottet: ”Omfattande samhällsspridning”

Artikeltaggar

CoronavirusetHagforsJenny DahlinRichard BjöörnVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.