Hoppa till huvudinnehållet

Nya siffror: Här har fallen ökat mest – Hagfors fortsatt hårt drabbat

Publicerad:
Folkhälsomyndighetens senaste siffror visar hur smittspridningen ökar i landets kommuner.
Folkhälsomyndighetens senaste siffror visar hur smittspridningen ökar i landets kommuner. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hagfors kommun fortsätter att vara en av de kommuner som är värst drabbad i landet, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

Efter ökningen som skett i Värmland de senaste veckorna har det konstaterats att den tredje vågen här är.

Folkhälsomyndighetens nya siffror visar hur fallen ökade i länets kommuner under föregående vecka.

Hagfors kommun är återigen värst drabbad i länet, sett till antal fall per 10 000 invånare. Kommunen är också näst värst drabbad i hela riket. Bara Gnosjö kommun rapporterar fler fall sett till sin befolkningsmängd.

Kommuner som Säffle, Hammarö, Grums och Karlstad – med undantag för Hagfors – är värst drabbade i Värmland.

Medan till exempel Filipstad, Sunne och Storfors har kommit lindrigare undan.

Siffrorna kommer från Folkhälsomyndigheten. Viktigt att notera är att Folkhälsomyndigheten och Region Värmlands rapportering skiljer sig.

Folkhälsomyndigheten presenterar data en vecka bakåt i tiden, medan regionens lägesuppdatering – som kommer varje vardag – ger en mer dagsaktuell bild.

Samtidigt rapporterar Folkhälsomyndigheten sina fall utefter var smittade personers är folkbokförda, till skillnad från Region Värmland som räknar de fall som rapporteras enligt smittskyddslagen. Detta gör att siffrorna kan skilja sig.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.

Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.

Läs mer om hur du kan minska smittspridningen här.

Läs mer:

Föräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”Föräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”178 dagar på sjukhus – Hammaröbon Christer, 55, vårdades med konstgjord lungaAvslöjar: Område i Karlstad bland de värst coronadrabbadeFembarnsmamman Elin, 37, fortfarande inte frisk – smittades i aprilVårdanställd jobbade med covid-19 – slipper avskedAnn-Sofi, 49, smittades i mars: "Jag har varit sjuk i åtta månader"

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.