Hoppa till huvudinnehållet

Coronautbrott i studentkorridor – ”De sitter i karantän”

Publicerad:
Fler utbytesstudenter som bor på Campus har drabbats av coronaviruset.
Fler utbytesstudenter som bor på Campus har drabbats av coronaviruset. Foto: Helena Karlsson

Karlstads universitet har klarat sig väldigt bra undan coronaviruset.

Men nu har ett utbrott konstaterats – i studentkorridor.

14 utbytesstudenter har smittats.

– De följer rekommendationerna och sitter i karantän, säger universitetets säkerhetschef Jan Gambring.

Fram tills denna klustersmitta har bara ett fåtal studenter tillhörande Karlstads universitet konstaterats sjuka i covid-19.

Universitets utbildningar och kurser sker också på distans sedan flera månader tillbaka. Studenter och anställda som rör sig på själva universitetet är bara en bråkdel av vad det brukar vara.

Förra veckan nåddes dock Jan Gambring av uppgifter om att det misstänktes en smittspridning bland universitetets studenter.

– Det var en utbytesstudent som hade blivit sjuk och testat sig. Efter det hade ytterligare 20 utbytesstudenter gått och testat sig. Då reagerade Region Värmland och kontaktade oss, säger säkerhetschefen.

Så många har smittats

Via internationella kontoret på universitetet – enheten som ansvarar för utbytesstudenterna – kontaktade man alla som hade testat sig.

– Då visade det sig att alla bor på Campusområdet och i KBAB:s studentkorridorer. Vi bad alla att höra av sig om de fick ett positivt besked på testet.

Och i dag, torsdag, har totalt 14 smittats.

– De följer rekommendationerna och sitter i karantän. Ingen ska vara allvarligt sjuk och vi har god kontakt med dem via vårt internationella kontor. Jag som säkerhetschef får också all relevant information. Och jag bedömer att läget ändå är under kontroll.

Jan Gambring är säkerhetschef vid Karlstads univeristet.
Jan Gambring är säkerhetschef vid Karlstads univeristet. Foto: Helena Karlsson

I princip alla smittade studenter bor i samma studentkorridor. De flesta som har provtagits sig har fått tillbaka sitt svar.

– Men det kan dyka upp fler fall, det vet vi inte nu, säger Jan Gambring.

"Inte hört”

Det är inte bara i Karlstad som det konstaterats smittspridning bland studenter.

I Uppsala misstänks den sydafrikanska mutationen fått spridning i gruppen.

Bland annat i samband med studentfester.

– Vi tror att vi kan ha att göra med superspridarmiljöer, där personer har deltagit i flera fester och sociala sammanhang i en fas då de varit smittsamma, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig vid provtagningsenheten i Uppsala, i ett pressmeddelande från regionen.

Men något sådant ska det inte handla om här i Karlstad, enligt Jan Gambring.

– Nej det har vi inte hört. Och vi har ändå ganska bra insyn och koll i det här fallet. Det här har mer att göra med att de bor tätt med varandra och till exempel delar kök. Vanlig vardagssmitta helt enkelt.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.

Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.

Läs mer om hur du kan minska smittspridningen här.

Läs mer:

Föräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”Föräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”178 dagar på sjukhus – Hammaröbon Christer, 55, vårdades med konstgjord lungaAvslöjar: Område i Karlstad bland de värst coronadrabbadeFembarnsmamman Elin, 37, fortfarande inte frisk – smittades i aprilVårdanställd jobbade med covid-19 – slipper avskedAnn-Sofi, 49, smittades i mars: "Jag har varit sjuk i åtta månader"

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlstads universitetRegion VärmlandSkola och utbildningUppsalaVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.