Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Sverigedemokraterna – Sveriges kameleontparti

Publicerad:
Sedan skriver ni att Orbán, Putin, Merkel och Macron ”nog kan vara lika goda kålsupare allihop”. Två av dessa ledare står för demokrati och två monterar ner den, skriver Niklas Wikström. Foto: Charles Platiau/Pool via AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är ett av det mest kontroversiella uttalanden som gjorts av partiet och ni borde verkligen klargöra för värmlänningarna var ni står, skriver Niklas Wikström.

Svar till Runar Filper, Ljubica Jasic Modin och Kjell Örnberg (NWT 22/2).

Jag vill börja med att tacka Sverigedemokraterna Värmland för att de skrivit ett svar på de frågor jag ställt till dem i en tidigare debattartikel. Man blir dock inte så mycket klokare av repliken.

Trump, Orbán, Putin och demokrati: SD:s ledande företrädare menar att Donald Trump borde få fredspriset, SD i Värmland svarar att de inte lägger någon värdering i det. Då måste jag fråga – skojar ni? Det är ett av det mest kontroversiella uttalanden som gjorts av partiet och ni borde verkligen klargöra för värmlänningarna var ni står.

Sedan skriver ni att Orbán, Putin, Merkel och Macron ”nog kan vara lika goda kålsupare allihop”. Två av dessa ledare står för demokrati och två monterar ner den – och ni ”anser inte att dessa frågor är vår sak att ta ställning till”. Men på riktigt? Här behöver ni förklara er och ta ställning till var ni står eftersom det handlar om viktiga grundläggande värderingar som jämställdhet, jämlikhet, yttrandefrihet och demokrati.

Så skriver du en debattartikel

Gränsen för fri abort: Trots att SD lagt en motion i riksdagen om att korta tidsgränsen för fri abort till 12 veckor för att ge ”…ett större rättsligt skydd för fostret, där en prövning sker med övervägning mellan kvinnans och fostrets intressen.” menar alltså SD Värmland att de ”så klart” står bakom den svenska abortlagstiftningen. I min mening är det inte alls klart, snarare förvirrande.

HBTQ: När jag frågar SD Värmland om de, likt deras partirepresentanter i Stockholm, Sölvesborg och Hörby, är emot stöd för HBTQ-personers rättigheter genom till exempel flaggning svarar de: ”Vi värnar självklart de homosexuellas rättigheter”. Intressant då att RFSL i en rapport framtagen av researchföretaget Acta Publica (2020-09-02) konstaterarar att ”SD utmärker sig som det parti som genomgående vill inskränka aborträtten, motverka hbtq-personers rättigheter och stoppa insatser för en jämlik och jämställd skola och förskola. Dessutom försöker de tysta kritiska röster genom att vilja dra in kommunalt stöd till Pride-festivaler, kvinnojourer, och organisationer för hbtq-personer.” Rapporten grundar sig på en sammanställning av de politiska partiernas aktivitet i sexualpolitiska frågor i kommuner under 2019.

Religionsfrihet och extremism: SD Värmland behöver förstå skillnaden mellan extremism och religionsfrihet. Det ena ska motverkas, det andra bejakas. Man kan göra både och. Att SD ständigt blandar ihop dessa frågor ökar polariseringen och försvårar för människor med olika religioner att känna och ha samma självklara rätt i vårt samhälle. Vi Liberaler är för mångfald och religionsfrihet och arbetar samtidigt aktivt för att motverka hedersvåld och förtryck, extremism och utanförskap.

Asyl- och anhöriginvandring: Jimmie Åkesson krävde häromveckan ett totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, som han menar utgör ”en social, kulturell eller ekonomisk belastning”. Detta uttalande tycker jag är ytterst allvarligt, felaktigt och det bryter mot internationella konventioner. Vad säger ni som företräder SD Värmland om er partiledares uttalande?

Slutligen: Filper, Jasic Modin och Örnberg är skyldiga värmlänningarna tydliga svar. Det går inte att likt en kameleont ständigt ändra sig eller ducka för grundläggande viktiga frågor – bekänn färg och visa var ni står.

Niklas Wikström

Förbundsordförande, Liberalerna Värmland

Artikeltaggar

AbortActa PublicaAngela MerkelDebattDemokratiDonald TrumpEmmanuel MacronExtremismHBTQHederskulturIslamJämställdhetJimmie ÅkessonKjell ÖrnbergLiberalernaLjubica Jasic ModinNiklas WikströmPrideRFSLRunar FilperSverigedemokraternaViktor OrbánVladimir PutinYttrandefrihet