Vad kan man göra med ölrester som blir över vid öltillverkningen? De funderingarna ledde till att man på Gammelbacka byggeri skaffade en destillationsapparat. Nu ska man tillverka flera olika spritsorter, bland annat gin.
Gammelbacka bryggeri har utökat sortimentet. Numera tillverkar man inte bara olika ölsorter, utan även starksprit. För tillfället håller man på och experimenterar fram fyra olika ginsorter.
Tony Tingström berättar att man ganska länge har pratat om att skaffa en destillationsapparat till bryggeriet.
– Det blir alltid småskvättar öl kvar vid tillverkningen, och vi tyckte att det vore kul att göra nåt av det, säger han.
Till slut omsattes funderingarna till handling och en destillationsapparat införskaffades.
Enkel förklaring
Det första som tillverkades i den var gin. De fyra varianter man håller på att ta fram är original, lakrits, vanilj och citrus.
Att man valde just gin att börja med har en enkel förklaring:
– Gin behöver inte lagras, så det är jättesmidigt. Först gör vi mäsk, vilket tar tre, fyra dagar. Sedan destillerar vi och ångar spriten genom kryddorna. Det som kommer ut är färdigt, det behöver bara spädas ner lite.
Det finns olika sätt att smaksätta gin. Man kan ha i kryddorna redan i mäsken, eller ha i dem efter destillationen. Man kan också göra som Gammelbacka företrädesvis gör, nämligen att ånga spriten genom kryddorna vid destilleringen.
– Det är bästa sättet att få smak som hänger i länge, förklarar Tony Tingström.
Små batcher
Destillationsapparaten är inte särskilt stor.
– Det blir ganska små batcher. Sju, åtta liter 85-procentig sprit per gång. Det blir ungefär dubbelt så mycket efter att vi har spätt ner det.
Det innebär att man än så länge inte har några planer på att lansera sina spritdrycker på Systembolaget. De kommer till att börja med enbart att finnas tillgångliga via deras egen pubverksamhet som nyligen har dragit i gång igen.
Den destilleringskolonn som bryggeriet köpte är konstruerad så att spriten destilleras runt åtta, tio gånger innan den kommer ut.
– Det gör att den blir väldigt ren, säger Tony Tingström.
De överblivna ölskvättarna, då? Jo, de har också fått gå genom apparaten. Resultatet blev en dryck som inte påminner om något annat.
– Den luktar och smakar massor! säger Tony Tingström.
Namnlös dryck
Tidningens utsände fick smaka en droppe av den 85-procentiga alkoholen. Smaken påminner faktiskt lite om öl, men känns ändå på något svårförklarligt sätt söt.
Planen är att lägga ölspriten på fat och lagra den. Det är dock oklart vad drycken ska kallas.
– Den får inte heta whisky, eftersom whisky inte får vara smaksatt, så vi måste hitta på något nytt namn.
Förutom gin och den än så länge namnlösa ölbaserade drycken ska Gammelbacka göra tequila. Senare ska man även ge sig på whiskytillverkning.
– Det blir minst ett fat i år, förhoppningsvis två, säger Tony Tingström.
Läs mer