Hoppa till huvudinnehållet

Nu börjar det ovanliga strykjärnshuset byggas i Karlstad

Publicerad:
Karlstadhus och Prepart ska bygga det så kallade Strykjärnet, med 25 lägenheter på Norrstrand och river därför ett befintligt hus. På bilden ses från vänster Marcus Gustafsson och Magnus Andersson, projektutvecklare Karlstadhus, Janne Gustafsson, vd Karlstadhus, Sture Emanuelsson, delägare Prepart och Maria Frykblom, projektutvecklare Prepart.
Karlstadhus och Prepart ska bygga det så kallade Strykjärnet, med 25 lägenheter på Norrstrand och river därför ett befintligt hus. På bilden ses från vänster Marcus Gustafsson och Magnus Andersson, projektutvecklare Karlstadhus, Janne Gustafsson, vd Karlstadhus, Sture Emanuelsson, delägare Prepart och Maria Frykblom, projektutvecklare Prepart. Foto: Christer Wik

Snart påbörjas bygget av det så kallade strykjärnshuset på Norrstrand i Karlstad. På måndagen inleddes rivningen av de butikslokaler som har funnits på tomten.

– Huset får en väldigt spännande gestaltning som passar bra in här, säger Sture Emanuelsson.

I februari 2020 kunde NWT berätta att även Karlstad får ett hus som liknar ett strykjärn till formen. Mest känd bland den typen av höga smala byggnader är ikoniska Flat Iron Building i New York.

På måndagen började Peabs grävmaskin hugga tänderna i de butikslokaler som hittills har stått på den aktuella tomten i Karlstad, nämligen i det trekantiga hörnet där Lagmansgatan/Alstersgatan/Sunnegatan möts på Norrstrand.

– Det här blir en riktig rivstart och det är roligt att även Karlstad sådan här typ av byggnad, säger Preparts delägare Sture Emanuelsson.

På måndagen inleddes rivningen av de butikslokaler som fram till nu har funnits i korsningen Lagmansgatan/Alstersgatan/Sunnegatan på Norrstrand.
På måndagen inleddes rivningen av de butikslokaler som fram till nu har funnits i korsningen Lagmansgatan/Alstersgatan/Sunnegatan på Norrstrand. Foto: Christer Wik

Prepart genomför satsningen Bostadsrättsföreningen Strykjärnet tillsammans med Karlstadhus och intresset för projektet är stort.

– Vi har redan sålt 19 av 25 lägenheter trots att det har varit en osäker tid på grund av pandemin.

– Det är en väldigt blandad grupp av människor som har köpt lägenheterna, mycket Karlstadsfolk, men de är i olika åldrar, säger Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart.

Så här kommer det nya huset se ut. Det ska byggas i skivmaterial i pressat glas som ändrar färg beroende på dagsljuset.
Så här kommer det nya huset se ut. Det ska byggas i skivmaterial i pressat glas som ändrar färg beroende på dagsljuset. Foto: Illustration: Dan Anders Persson/Mondo arkitekter

Det sex våningar höga huset där översta våningen blir en indragen takvåning kommer att bestå av fem ettor, tio tvåor och tio treor. Storleken på lägenheterna varierar mellan 28,5 och 100 kvadratmeter och priserna ligger på från 1 050 000 till 4,1 miljoner kronor.

– Lägenheterna blir väldigt ljusa och fina. Det här är ett riktigt bra projekt i ett väldigt fint läge och huset kommer verkligen bli annorlunda och sticka ut, säger Janne Gustafson.

– Ja, huset får en väldigt spännande gestaltning som passar bra in här. När det står klart i juni 2022 och man tar sig söderut längs Lagmansgatan kommer byggnaden dyka upp och se väldigt spännande ut, säger Sture Emanuelsson.

Det nya huset i dagens bebyggelse på Norrstrand.
Det nya huset i dagens bebyggelse på Norrstrand. Foto: Illustration: Dan Anders Persson/Mondo arkitekter

Peab har totalentreprenaden för projektet.

– Roligt att det kommer i gång nu. Rivningen pågår i ett par veckor, därefter inleder vi byggnationen. Den kräver lite extra planering och logistik eftersom tomten är ganska begränsad, säger arbetschefen Sam Carlson.

Ikoniska Flat Iron Building i New York är förebilden för de olika så kallade strykjärnshusen runt om i Världen.
Ikoniska Flat Iron Building i New York är förebilden för de olika så kallade strykjärnshusen runt om i Världen. Foto: Marianne Løvland/NTB

Artikeltaggar

Bostad och byggenJanne GustavssonKarlstadhusMagnus AnderssonMaria FrykblomNorrstrandPrepartSture Emanuelsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.