Hoppa till huvudinnehållet

Kolaregården läggs ner

Publicerad:
Lena Grönlund, Barbro Erlandsson Bratt, Åke I Andersson, Roger Karlsson och Jan Ekelund fanns på plats på Tingshustorget med sina plakat. Foto: Tommy Löfgren

Nu är det klart. Kolaregården i Dals Långed läggs ner. Det beslutade kommunstyrelsen med siffrorna fem för och fyra mot under onsdagseftermiddagens sammanträde.

För nedläggning röstade Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande, Anders Forsberg (M), Per Jonsson (C), Kåre Karlsson (C) och Susanne Öhrn (-).

Två tilläggsyrkanden

Samtidigt togs två tilläggsyrkanden i frågan. Det ena var Per Jonssons förslag. enligt detta ska man undersöka möjligheten att lägga ett biståndsbedömt boende, alternativt serviceboende på Kolaregården.

Det andra var att man nöjer sig med den besparing i budget som nedläggningsbeslutet ger under detta år även om det inte når upp till det tidigare målet 3,5 miljoner kronor.

De boende idag på Kolaregården kommer så småningom att få flytta.

De ledamöter som röstade mot nedläggning var de tre socialdemokraterna Per Eriksson, Christina Lundqvist och Stein Begby samt Christer Andreasson (-).

”Avlöva en tätort”

Per Eriksson (S), kommunstyrelsens vice ordförande är kritisk.

– Jag tycker att det är ett bedrövligt sätt att runda demokratin. Det är en självklarhet att en så pass principiell fråga som att avlöva en tätort på sitt äldreboende och tio arbetsplatser skulle ha beslutats i fullmäktige, säger han och fortsätter.

– Äldreberedningen har fått i uppdrag av fullmäktige att föreslå dimensionering och lokalisering av särskilda boenden. Nu förekommer man och begränsar äldreberedningens arbete genom att ta ett sådant här beslut.

Solklart tas i ks

Stig Bertilsson (M) tillbakavisar Per Eriksson påstående att man genom det här beslutet rundar demokratin.

– Det är solklart att kommunfullmäktige tog beslut om att frågan skulle avgöras av kommunstyrelsen, säger han.

Han menar att socialdemokraterna har drivit frågan om Kolaregården som ren partitaktik.

– Kolaregården har inte all den betydelse inom äldreomsorgen som S vill göra gällande. Det här är ett bra beslut för kommunen och ett bra beslut för äldreomsorgen, säger Stig Bertilsson.

Försökte påverka

Före sammanträdets början fanns ett tiotal demonstranter på Tingshustorget med Åke I Andersson i spetsen. De försökte förgäves övertyga ledamöter på väg in till Sessionssalen att tänka om.

Åke I Andersson var en av initiativtagarna till onsdagens demonstration inför kommunstyrelsens möte dör Kolaregårdens framtid stod på spel.
Åke I Andersson var en av initiativtagarna till onsdagens demonstration inför kommunstyrelsens möte dör Kolaregårdens framtid stod på spel. Foto: Tommy Löfgren

– Flytta frågan till kommunfullmäktige. Beslutet gäller för hela kommunen och ska avgöra där, sa Åke I Andersson.

Stig Bertilsson och Barbro Erlandsson Bratt i diskussion om Kolaregårdens framtid innan kommunstyrelsens sammanträde.
Stig Bertilsson och Barbro Erlandsson Bratt i diskussion om Kolaregårdens framtid innan kommunstyrelsens sammanträde. Foto: Tommy Löfgren

– Skjut upp och låt äldreberedningen jobba med frågan, sa Barbro Erlandsson Bratt, bland annat.

Artikeltaggar

ACTÅke I AnderssonAnders ForsbergBarbro Erlandsson BrattBengtsforsChrister AnderssonDals LångedKåre KarlssonKolaregårdenPer ErikssonPer JonssonPolitikSamhälleStein BegbySusanne Öhrn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.