Extra miljonkostnad för skyddsrum

Publicerad:
I höstas invigdes bygget av den nya förskolan på Mörmon. Foto: Hammarö kommun

Hammarö kommun var inställd på att riva de två skyddsrummen under gamla Mörmoskolan. Det gick inte MSB med på. Nu måste de istället rustas för 1,1 miljoner.

Två av Hammarös många skyddsrum finns under tidigare Mörmoskolans högstadium. När den revs ingick det i budgeten att även riva skyddsrummen.

Men det satte MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, stopp för.

Nu måste de ställas i ordning till en kostnad av 1,1 miljoner kronor.

– Vi ville ta bort dem så de var aldrig med i budgeten för bygget av förskolan Mörmoskogen på samma plats. Så efter dialog med MSB behövde vi nu äska ytterligare pengar för att rusta dem, säger Lars Elfstrand, chef på serviceförvaltningen.

Punkten togs upp som ett extraärende på kommunstyrelsens senaste möte, som beviljade kostnaden.

– De hade tidigare ingång från Mörmoskolans källare och fick även ventilation och värme från skolan. Under rivningen stod de oskyddade och det kom in en del vatten, så fukt och mögel är åtgärdat och nu ska de städas ur och målas om. Dessutom behöver de en ny entré, egen ventilation, värme- och avfuktningsanläggningar eftersom de ligger utanför förskolan nu, säger Lars Elfstrand.

Det har även varit en del inbrott på byggområdet då förrådsdörrar till skyddsrummen brutits upp och stölder av skyddsrumsutrustning och kopparrör.

Kommunerna har ansvar för att skyddsrum som finns i deras verksamheter fungerar enligt de krav som ställs.

– Så det råder vi inte över själva. Och när civilförsvaret nu rustas i landet är det viktigt att de finns kvar och fungerar.

Artikeltaggar

FörskolorHammarö kommunLars ElfstrandMörmoskolanMSBSamhälleSkola och utbildningSkyddsrum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare