Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska vägar asfalteras med skog

Publicerad:
Frida Flodkvist
frida.flodkvist@nwt.se
Lignin är hett. Ämnet används inom allt fler områden.
Lignin är hett. Ämnet används inom allt fler områden. Foto: Malin Hildén, Paper Province

Lignin är den tidigare underutnyttjade biprodukten som många nu suktar efter. I år ska fem vägsträckor i Karlstad och Kristinehamn asfalteras med en mix av skogsämnet.

Omkring en tredjedel av alla träd består av lignin. Vid massatillverkning är ämnet ointressant, så till största delen används det som energikälla. Nu pågår även en rad projekt i och utanför Värmland där skogsmaterialets vidare användningsområden utforskas. Möjligheten finns att använda lignin i bland annat drivmedel, batterier, byggmaterial och som smaksättare. Och nu ska man testa att använda det i asfalt.

Sänker utsläppen

Under året ska fem testvägsträckor på omkring 500 meter vardera i Karlstad och Kristinehamn asfalteras med en ligninmix. Målet är att skogsmaterialet ska ersätta fossila bindmedel och bidra till att sänka koldioxidutsläppen från asfalten med upp till 20 procent.

– Det kanske inte låter så mycket, men med tanke på mängden asfalt som årligen beläggs kan det göra stor skillnad för miljön, säger Maria Ölmhult, projektledare för LignoCity på forskningsinstitutet RISE i Bäckhammar söder om Kristinehamn.

Foto: Ingrid Ölmhult

De närmaste sex åren ska vägsträckorna undersökas och utvärderas för att se om det nya bindemedlet håller måttet.

– I Holland har flera försök gjorts som visat på goda resultat. Det vore väldigt roligt om försöken faller väl ut här med. Det skulle öka efterfrågan och göra att vi i framtiden kan åka på fler vägar innehållande lignin. Då kan vi reducera växthusgaser vid vägbyggnationer och underhåll, säger Maria Ölmhult.

Unik anläggning

Hos RISE i Bäckhammar finns en testbädd där man utvinner lignin ur svartlut från det närliggande bruket Nordic Paper. Företag kan använda testbädden för att undersöka möjligheterna att nyttja lignin i sina produkter. Målet i det stora hela är att ligninet ska bidra till ett mer fossilfritt samhälle.

– Anläggningen här är unik, det är den enda testbädd i världen som kan skräddarsy lignin i kvantiteter för uppskalning av ligninförädlingskoncept, säger Maria Ölmhult.

Jan Bernhardsson är en av de anställda vid RISE och LignoCity i Bäckhammar där man framställer lignin ur svartlut.
Jan Bernhardsson är en av de anställda vid RISE och LignoCity i Bäckhammar där man framställer lignin ur svartlut. Foto: Malin Hildén, Paper Province

Hon betonar att lugnin är en underutnyttjad råvara.

– Den här utvecklingen bidrar till att bygga den biobaserade ekonomin lokalt i Kristinehamns kommun, Region Värmland, i Sverige och på den internationella arenan genom export av processer och produkter.

Lignin

Lignin är ett material som bäst kan beskrivas som växters naturliga klister. Det binder fiber och ger styrka till träd och växter. Lignin är det som gör veden stel och ger motstånd mot röta.

Mellan 10-40 procent av naturens växtlighet består av lignin. Ett träd består vanligtvis av 20-30 procent lignin. Tillgången till materialet är stort.

I dag eldas det mesta av ligninet upp för att skapa grön el. Men det kan även användas till asfalt, bioplast, drivmedel, kolfiber, batterier, brandskydd och för att framställa smaksättaren vanillin.

Näst efter cellulosa är lignin den största förnybara källan till kol som finns.

Källa: LignoCity, Paper Province och Stora Enso

Vid LignoCity undersöker man möjligheterna till att nyttja lignin i framtida produkter.
Vid LignoCity undersöker man möjligheterna till att nyttja lignin i framtida produkter.

RISE

RISE är ett oberoende, statligt forskningsinstitut som erbjuder expertis och ett hundratal test- och demonstrationsmiljöer över hela landet. Målet är att framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster.

I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor är syftet att bidra till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.

RISE har 2 800 medarbetare nationellt som driver och stöder olika typer av innovationsprocesser. Hos RISE i Bäckhammar arbetar tre tjänstemän och två operatörer.

Lignin har framställts i Bäckhammar sedan 1993.

Källa: RISE

Artikeltaggar

BäckhammarInnovationKristinehamns kommunNäringslivRise InteractiveSkogSverigeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.