Hoppa till huvudinnehållet

Snabbtest för alla när Gruvön tar emot 1 000 underhållsarbetare

Publicerad:
Alla som passerar in på Gruvön snabbtestas för covid -19 under de tio dagar långa underhållsstoppet i april.
Alla som passerar in på Gruvön snabbtestas för covid -19 under de tio dagar långa underhållsstoppet i april. Foto: Håkan Strandman

1 000 inhyrda underhållsarbetare är på väg till Gruvöns bruk i Grums. För att undvika smittspridning kommer alla att snabbtestas för covid -19 innan de släpps in på fabriksområdet.

I februari drabbades anställda på Gruvön av ett coronautbrott. Ett tiotal personer smittades men ingen ska ha blivit allvarlig sjuk, enligt Mia Sundvisson som är kommunikationsansvarig.

– Det var en klustersmitta, en handfull personer blev sjuka under en vecka, säger hon.

Var personerna blev smittade är inte klarlagt, men det var personal på ett par begränsade arbetsplatser på bruket som drabbades.

Nu har smittspridningen klingat av.

– Vi har enstaka fall, som samhället i övrigt.

Årligt stopp

Men Billerud-Korsnäs Gruvön står inför en jätteutmaning vad gäller smittspridning. Det är dags för det årliga underhållsstoppet. Under tio dagar veckorna 14-15 stoppas all produktion, och entreprenörer från när och fjärran kallas in.

– I år kommer cirka 1 000 entreprenörer, de flesta från Värmland och närliggande län. 150 personer kommer från utlandet.

Det är en stor operation som planeras i 10-12 månader, och det kräver förstås stora insatser för att undvika smittspridning.

Högre krav på munskydd

Förra våren ansågs risken för coronasmitta så stor att underhållsarbetet inte kunde genomföras, det sköts upp till i höstas.

– Då hade vi 1 400 entreprenörer här, säger Mia Sundvisson. Vi klarade det, utan smittoutbrott.

En rad åtgärder vidtas nu för att det ska gå lika bra i år.

– Vi har redan infört högre krav på munskydd och heltäckande visir än vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Alla som riskerar att komma närmare någon än 1,5 meter måste bära skydd. Det gäller överallt, på alla produktionsavsnitt och kontor, men också utomhus och i trapphus.

Snabbtest

När entreprenörerna kommer skärps reglerna för vem som får vistas var på bruket, och hur många som får vara i till exempel restaurangerna.

– Vi kommer att ordna utlämning av mat till entreprenörerna.

Nytt för denna gång är att alla som passerar in på området måste snabbtesta sig.

– Det är en väldigt stor apparat vi genomför för att undvika smittspridning.

Artikeltaggar

ArbeteBillerud GruvönCoronavirusetGrumsMia Sundvisson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.