Hoppa till huvudinnehållet

Samhällssmittan i Hagfors kvarstår – men minskar något vid ÄBC

Publicerad:
Älvstranden Bildningscentrum (ÄBC), Hagfors. Arkivbild Foto: Peter Nilsson

53 fall av covid-19 upptäcktes bland elever och personal vid Älvstranden bildningscentrum i Hagfors vecka 9. Vecka 10 har skolan 40 nya coronafall.

– Vi hoppas att detta är en tendens på att det minskar, säger Jenny Dahlin skolchef.

I samråd med Smittskydd Värmland höll Älvstranden bildningscentrum (ÄBC) stängd för all närundervisning efter sportlovet vecka 10 för att minska smittspridningen. Nu vecka 11 har högstadiet och gymnasiet fortsatt distansundervisning. Men årskurserna F-3 och 4-6 har kunnat återgå till skolan.

– Vi har kunnat öppna upp för F-3 och 4-6 för undervisning, men med stora anpassningar. Vi har stora lokaler utifrån att vi kan använda lokaler när inte 7-9 och gymnasiet är på plats, säger Jenny Dahlin.

 Jenny Dahlin, skolchef Hagfors kommun. Arkivbild
Jenny Dahlin, skolchef Hagfors kommun. Arkivbild Foto: Aron Eriksson

Förhoppning

På onsdag kommer en ny avstämning att göras med Smittskydd Värmland.

– Vi får då se om vi kan öppna upp vecka 12 för årskurs 9 och årskurs 3 på gymnasiet, det är ju vår förhoppning utifrån att de verkligen behöver få komma tillbaka till skolan eftersom de ska avsluta grundskola respektive gymnasieutbildning. Men allt beror ju på smittläget naturligtvis.

Hushållsnära fall

Den senaste veckan var alltså antalet nya fall 40 vid ÄBC.

– Det är ju en minskning. Vi ser ju också att väldigt många fall av de vi fått in är hushållsnära utifrån den smittspridning som finns i samhället. Nu finns det inget kopplat till verksamheten eftersom den varit stängd i två veckor, säger Jenny Dahlin.

Smittläget i kommunen

Hagfors kommunchef Richard Bjöörn berättar om hur smittläget ser ut i kommunens övriga verksamheter.

– Jag vill poängtera att vi har en samhällssmitta. Nu har vi 5-6 personer som jobbar inom LSS som har testats positivt och inom samhällsbyggnad har vi ett fall, säger han.

Richard Bjöörn, kommunchef Hagfors kommun.Arkivbild
Richard Bjöörn, kommunchef Hagfors kommun.Arkivbild Foto: Pia Holmström

Drabbade företag

Flera företag i Hagfors kommun har också drabbats av coronasmitta. Stålföretaget Uddeholm AB i Hagfors är ett av dem.

– Från årsskiftet och fram till i början av mars hade vi i stort sett noll fall. För två veckor sedan hade vi fem fall och förra veckan fick vi 22 fall, så det är ju en uppgång säger Robert Gustafsson, kommunikationschef på Uddeholm.

Robert Gustafsson, kommunikationschef Uddeholm. Arkivbild
Robert Gustafsson, kommunikationschef Uddeholm. Arkivbild Foto: Uddeholm

Är det något som påverkar produktionen?

– Hittills har det inte gjort det. Vi har löst situationen via ett väldigt kort ledarskap mellan medarbetare och chefer. När vi får in bekräftad smitta vidtar vi åtgärder och jobbar med isolering, sanering och testning och smittspårning också självklart, säger Robert Gustafsson.

Läs också:

18 nya fall under veckan – så agerar Älvstranden i Hagfors nuSmittskyddsläkaren om Hagforsutbrottet: ”Omfattande samhällsspridning”Hagfors kommun näst värst drabbad i landet – så ser det ut där du borSkolchefen om dramatiska ökningen av coronafall: ”Det är chockartat”Kommunchefen: ”Det blir en stor oro när smittspridningen gått så oerhört snabbt”

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumCoronavirusetHagforsHagfors kommunJenny DahlinRichard BjöörnRobert GustafssonSkola och utbildningUddeholms AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.