Konsthallsdebatt i Arvika: ”Vi står inför ett vägskäl”

Publicerad:
Var ska Arvika konstförening ha sin utställningsverksamhet? Det är en fråga som är högaktuell, sedan renoveringsbehovet i Konsthallen ökat. En flytt - under en renovering eller permanent - till Epa-huset är en av möjligheterna som diskuteras i föreningen.

En diskussion har blossat upp i Arvika om Konsthallen och framtiden. Ska konstföreningen bli kvar i den nuvarande konsthallen, eller kan man satsa nytt och större genom en flytt till Epa-huset?

– Vi står inför ett vägskäl, säger Marcus Modh, ansvarig för konsthallen.

Konsthallen drivs av Arvika konstförening och själva fastigheten ägs av det kommunala fastighetsbolaget.

Det är en vacker byggnad, med stora fönster och jugend-stuckatur i taken. Den är dock inte alltid optimal för sitt ändamål.

– Som besökare ser man ofta bara slutresultatet, men det är många saker som är svåra med den nuvarande lokalen. Där finns en balkong som gör det svårt att ge stora konstverk rätt exponering. Den fungerar väldigt bra för en viss sorts utställningar, då blir det intimt och trevligt, men när det gäller stora verk blir den svår att jobba med, säger Marcus Modh.

Eftersatt underhåll

Det är dock den fysiska statusen på lokalerna som gör frågan högaktuell.

– Konsthallens nuvarande lokaler är lite eftersatta, med vatten i källaren och takläckage som gjort att vatten runnit ner i elledningarna. Det finns andra brister också, som att det inte finns något ordentligt personalkontor eller hygienutrymmen, säger Marcus Modh.

Två huvudlinjer

Slutsatsen som konstföreningens styrelse drar är att något måste göras. En renovering vore välkommen och lokalerna i Epa-varuhuset, som föreningen redan lånat till två stora utställningar, ses som ett bra alternativ under en renovering.

Med två utställningssuccéer i Epa-huset i ryggen har också en annan tanke seglat upp: en permanent flytt till Epa-huset.

Två alternativ har skissats upp i styrelsen:

• Att Konsthallen blir kvar i nuvarande lokaler, men utvecklas.

• Att Konsthallen flyttas till Epa-huset och utvecklas där.

Skriver till kommunen

Detta är också förslagen som konstföreningens styrelse skickat ut till sina 200 medlemmar, för att få in deras synpunkter.

Bea Szenfeld ställde ut sin papperskonst i före detta Epa-varuhuset i Arvika. Fler kända konstnärer har hört av sig och vill ställa ut i den speciella lokalen.
Bea Szenfeld ställde ut sin papperskonst i före detta Epa-varuhuset i Arvika. Fler kända konstnärer har hört av sig och vill ställa ut i den speciella lokalen. Foto: Lena Richardson

Under tisdagen ska styrelsen ha ett möte och sedan ska en skrivelse skickas in till kommunen, lagom före ett budgetmöte i slutet av mars.

– Vi vill veta vad kommunen vill satsa på och hur mycket de är beredda att satsa, säger Monica Jansson, ordförande i konstföreningen.

Hon konstaterar också att kommunen är den som har avgörandet i sin hand.

Svaren från medlemmarna visar att en mindre andel, tio procent enligt Marcus Modh, är väldigt negativa till en flytt.

– Men många är öppna för att utveckla frågan tillsammans med kommunen, säger han.

Stora namn hör av sig

Både han och Monica Jansson ser flera fördelar med en flytt till Epa-varuhuset. Den i helgen avslutade utställningen med Bea Szenfeld hade exempelvis sett mycket annorlunda ut om den hade satts upp i konsthallen, istället för i Epa-fastigheten.

– Då hade vi fått täcka över fönstren för att det inte skulle komma in så mycket ljus och det hade bara fått plats kanske tre stycken av hennes stora kreationer, säger Marcus Modh.

De avslöjar också att det redan hört av sig flera konstnärer, som är intresserade av att ställa ut i Epa-lokalerna.

– Det är väldigt stora konstnärsnamn som hört av sig. Det är nationellt kända konstnärer som vill ställa ut där, säger Marcus Modh.

”Varken bu eller bä”

Samtidigt utesluter en flytt inte de mer intima utställningarna. Marcus Modh berättar att företaget som äger Epa-huset, LJ Fastigheter, också öppnat för att hyra ut en mindre lokal i gatuplan.

– Då kunde vi ha de småskaliga utställningarna där.

Han ser många möjligheter till nya samarbeten och väcker till och med tanken att det kan vara dags att Arvika får ett nytt konstmuseum. Det är något han tycker att staden har ett ”uppdämt behov” av, för att komplettera Rackstadmuseet med de konstnärskap som inte tas upp där.

Du låter ganska sugen på att pröva Epa-huset?

– Jag vill inte säga varken bu eller bä. Det går att göra väldigt spännande saker i Epahuset, men också intressanta saker i nuvarande Konsthallen, om den förvaltas rätt, säger Marcus Modh.

Innergården vid Arvika konsthall fick en uppdatering under sommaren. En satsning på konsthallen, innergården och lokaler kring den, skulle kunna bli ett kulturcentrum - det är en av inriktningarna när konstföreningen diskuterar framtidsalternativ.
Innergården vid Arvika konsthall fick en uppdatering under sommaren. En satsning på konsthallen, innergården och lokaler kring den, skulle kunna bli ett kulturcentrum - det är en av inriktningarna när konstföreningen diskuterar framtidsalternativ. Foto: Kristina Green

– Det går att göra jättemycket av det som är idag också, med innergården och fastigheterna runt den, där man kunde ha ateljéer, säger Monica Jansson.

"Som Rackstad”

Konstföreningen har disponerat nuvarande konsthall sedan 1973. Tanken på en flytt väcker känslor. Marcus Modh påminner om att inte heller Rackstadmuseet kom till utan diskussioner:

– Det här kan bli lika bra som Rackstadmuseet blev, när man gjorde den satsningen! Om man flyttar till Epa, kanske den kommer att kännas självklar om tio år. Det finns möjlighet att utveckla nuvarande konsthallen också, men då får man fråga sig hur man vill samarbeta, till exempel genom att skapa ett kulturcenter med en charmig innergård.

Att bara tuffa på, ser han inte som ett alternativ.

– Nu står vi lite vid ett vägskäl här.

Monica Jansson håller med.

– Det är stora satsningar vilket som, säger hon om de två förslagen.

Drastisk åtgärd behövs

Att vara kvar i nuvarande konsthallen är inget noll-alternativ.

– Det måste göras något drastiskt där. Konsthallen behöver renoveras. Den är upptagen i kulturmiljöplanen som bevaransvärd och då bör de ju ta hand om den. Bara personalutrymmena som finns i konsthallen är under all kritik. Huset renoverades för 50 år sedan innan konsthallen flyttade in och sedan dess har det bara gjorts lappverk. Det känns som lite styvmorsbehandling när det gäller renovering, säger Monica Jansson.

Marcus Modh, föreståndare för Konsthallen, ser stora möjligheter för båda alternativen – men bara om kommunen är redo att satsa. "Vi står inför ett vägskäl."
Marcus Modh, föreståndare för Konsthallen, ser stora möjligheter för båda alternativen – men bara om kommunen är redo att satsa. "Vi står inför ett vägskäl." Foto: Kerstin Herö

Artikeltaggar

ArkitekturArvikaArvika kommunArvika konstföreningArvika konsthallBesöksnäringKonstMarcus ModhMuseumNöje/KulturPolitikRackstadsmuseetTurismUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare