Effekterna av speedcoaching

Krönikor
PUBLICERAD:
Susanne Bergenhök har gjort en illustration som symboliserar hennes upplevelse av speedcoaching.
Foto: Susanne Bergenhök

Under hösten 2020 körde jag testa-på-speedcoaching online för de som ville haka på. Aktiviteten annonserades via det sociala affärsnätverket LinkedIn och det blev lapp på luckan.

Precis som det blev när jag hyrde Beatlesrummet på Elite Stadshotellet i Karlstad under Företagssalongen för något år sedan. Då var det 10 min i stöten och folk har kunnat säga efteråt: ”Carin, alltså de där 10 minuterna…”

När vi kör speedcoaching online så är det alltså snabb coaching som går ut på att se vad som går att fånga, hitta, sortera och fiska upp i ett strukturerat coachsamtal på en kort och begränsad tid.

Illustrationen till den här krönikan är skapad av Susanne Bergenhök, som var en av de som testade. Susanne har huvudsakligen arbetat inom administration i sitt yrkesverksamma liv, men har en utbildningsbakgrund i botten – både från konstskola samt grafisk formgivning och illustration – och ägnar numera den större delen av sin fritid åt att skapa konst och att göra illustrationer.

Förkärleken finns där för att göra surrealistiska landskap fulla av människor, djur, växter och symbolik. Susanne har även börjat att styra över sin kollageteknik till ett mer tredimensionellt område genom att applicera den på begagnade möbler. Detta för att få betraktaren att kunna nyttja hennes konst på ett mer praktiskt, användbart och hållbart sätt, vilket ju också ligger helt i tiden.

Jag frågade henne spontant om hon hade lust att illustrera vad hon upplevde i coachingen. Och det hade hon. Susannes bild visar ett ”före” och ”efter”, och vad som hände under speedcoachingen. Bilden är gjord i kollageteknik ”old school” och blandteknik genom att klippa och klistra och använda färgpenna och tusch.

Så här beskriver Susanne sin upplevelse:

”Före sessionen finns det mycket som är bundet inom en. Diffusa tankar som det inte är någon riktig ordning på och som till viss del ligger lite i det fördolda eller undermedvetna. Till höger visas de diffusa tankar som stiger till ytan och klarnar allt eftersom och blir lättare att få ordning på och lägga ut en tydligare plan för under och efter sessionens gång.

Den vänstra, mörkare sidan symboliserar det mer bundna och strikta tänkandet som inte alltid innebär harmoni, medan sidan till höger symboliserar att det under sessionen genereras mer ny energi och entusiasm – vilket de ljusare och gladare färgerna innebär, plus att fler möjligheter börjar utkristalliseras och de nya tankarna blir tydligare och lättare att organisera.”

Susannes öga för färg och form och hennes illustration visar verkligen hur coaching kan användas för att till exempel sortera tankar och känslor. Det allra bästa sättet att förstå tjänsten är att få prova. Susanne belyser verkligen det. Risken är annars att själva effekten liksom fastnar i en massa ord som staplas och där både känslan och resultatet saknas. Dagligen upplever jag att folk blandar ihop coaching med mentorskap, rådgivning, handledning och terapi. Kanske läge att jag belyser skillnader och likheter i nästa krönika, vad säger du som läser?

Ha det fint där du är!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.