En jättepeak för alla inblandade parter. Det säger Lars Sandberg, innovationsledare i Billerud Korsnäs, efter att Coca-Cola beslutat att provlansera en pappersflaska i Ungern. Flaskan har tagits fram av Coca-Cola och utvecklingsföretaget Paboco, som Billerud Korsnäs äger tillsammans med flasktillverkaren Alpla.
– Det här är riktigt stort och ett bevis på att pappersfiber från Billerud Korsnäs industrier och flera andra skogsindustrier medverkar till att ersätta plast i flaskor. Nu hoppas vi att provlanseringen leder till att det byggs nya fabriker för tillverkning av flaskorna, säger Lars Sandberg.
Pappersflaskan har lämnat utvecklingslaboratoriet i Bryssel och ska under de närmaste månaderna provas i Ungern. Där får 2 000 konsumenter prova en växtbaserad dryck under det av Coca-Cola ägda varumärket Adez.
– Pappersflaskan består av ett yttre pappersskal som försetts med en inre barriär av återvinningsbar plast. Längre fram ska även barriären bytas ut och förhoppningen är att längre fram tillverka en pappersflaska där allt ska vara nedbrytbart, säger Lars Sandberg.
Enormt intresse
Det är inte enbart Coca-Cola som provar den nya pappersflaskan. Exempel på andra intressenter är Carlsberg, Loréal och Absolut Vodka.
– Just nu exploderar olika innovationer där papper och kartong av skogsfiber ersätter annat material, allt för att medverka till en bättre miljö. Coca-Cola hävdar att deras mål är att utveckla och producera en flaska som helt kan återvinnas som pappersförpackning, säger Lars Sandberg.
Den första produktionslinjen för pappersflaskan har sett dagens ljus i en fabrik i danska Slangerup.
– Jag tror och är ganska övertygad om att det framöver kommer att byggas flera fabriker i Europa och Norden. Det är inte helt omöjligt att en fabrik hamnar i Värmland, säger Sandberg.
Miljarder
För företagen som säljer drycker handlar det om flera miljarder flaskor på årsbasis. Skulle pappersflaskan slå igenom krävs det med andra ord en omfattande tillverkning.
Men det är inte enbart fokus på pappersflaskan inom skogsindustrin. I Billerud Korsnäs pågår ett intensivt arbete kring nya innovationer.
– Vi har inlett ett brett samarbete med Karlstads universitet där det finns kontor och där vi fått tillgång till ett laboratorium. Det är vår avsikt att ytterligare stärka samarbetet mellan innovationsteamet i Billerud Korsnäs och forskarna vid Karlstads universitet.
Lars Sandberg kan av konkurrensskäl inte gå in på allt som pågår, men han nämner nya förpackningar som ska klara produkter med högt fettinnehåll, choklad och nya formbara produkter som skapas av töjbart papper, fibreform, som efterfrågas av många varumärkesägare och återförsäljare.
– Det handlar rätt mycket om så kallade blisterförpackningar.
Innovationstoppen
När det gäller förpackningar till vanliga livsmedel har Billerud Korsnäs länge hållit till i innovationstoppen.
Hur stor är konkurrensen mellan de svenska skogsindustrierna när det gäller innovationer, där fibermaterial ska ersätta annat, exempelvis plast?
– Det är givetvis en tuff konkurrens, men samtidigt känner vi väl till varandra och det sker inga direkta kollisioner, säger Lars Sandberg.
Hyllar
Han hyllar gårdagens tekniker och utvecklare inom den svenska skogsindustrin som förstod att fiber i alla dess former och kartongtillverkning skulle bidra till en stark utveckling och en vidareförädling som gav producenterna klirr i kassan.
Nu tror Lars Sandberg att all forskning också kommer att leda till nya jobb inom områdena design, innovation och vidareförädling.
– Det som nu händer ger oss drivkraft att gå vidare. De kända varumärkena trycker på och vill medverka till en bättre värld med hållbarhet och god miljö.
Så om 10-20 år kommer en betydande del av Billerud Korsnäs omsättning att kunna hänföras till vidareförädling utöver de inkomster som i dag kommer från papper och kartong?
– Det kommer att handla om betydande inkomster.