Företagarna om coronakrisen: "Unga drabbas snabbare och hårdare”

Publicerad:
”Ingen bransch har blivit så hårt belastad som vår under pandemin”, säger Anne Carlén Hellgren, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket i Värmland. (Bilden tagen i ett annat sammanhang) Foto: Amir Nabizadeh/TT

Jobben inom hotell- och restaurangbranschen är värdefulla då de är många ungdomars inträdesbiljett till arbetsmarknaden.

– Ingen bransch har blivit så hårt belastad som vår under pandemin, säger Anne Carlén Hellgren, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket i Värmland.

På torsdagen i förra veckan släppte Arbetsförmedlingen statistik som utlöste politisk debatt. De som har gått utan jobb i mer än tolv månader är nu 180 000 personer. Aldrig tidigare har Sverige haft så många långtidsarbetslösa.

Arbetsförmedlingen ser att arbetsmarknaden går igenom en strukturomvandling som i stor utsträckning kommer att finnas kvar efter coronakrisen.

”Så här hög långtidsarbetslöshet har vi aldrig haft tidigare”, sa Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, på en presskonferens på torsdagen.
”Så här hög långtidsarbetslöshet har vi aldrig haft tidigare”, sa Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, på en presskonferens på torsdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är inte längre bara nyanlända och lågutbildade som riskerar att fastna i långvarig arbetslöshet. Det nya är att även alltfler inrikes födda med gymnasieutbildning hamnar där.

Runt 100 000 personer har varit utan jobb mellan sex och tolv månader. Den här gruppen har i högre grad gymnasieutbildning men har förlorat jobbet i samband med krisen. Många av dem har jobbat inom hotell- och restaurangbranschen.

”Värst drabbade branschen”

– Ingen bransch har blivit så hårt belastad som vår under pandemin, säger Anne Carlén Hellgren, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket avdelning 31, Värmland.

– Många arbetsgivare kommer närmare och närmare punkten då det inte går längre. Vi väntar bara på att vaccineringarna ska börja ge effekt och restriktionerna börja släppa.

Ryckiga scheman

Pandemin sliter på alla inblandade i hotell- och restaurangbranschen. Frågorna från medlemmarna till facket handlar till stor del om scheman och arbetstider. Många är korttidspermitterade, men måste rycka in och jobba då och då, utan möjlighet att planera fritiden i förväg.

– Fritid vet knappt medlemmarna vad det är längre. Det blir enormt ryckigt och slitigt.

Arbetslöshet

Hotell och restaurang drabbad bransch i Värmland

1163 personer var öppet arbetslösa och arbetssökande inom hotell och restaurang i Värmland i början av mars i år.

Det är 266 personer fler än samma tid förra året, precis innan coronapandemin bröt ut. Även om det är en hög siffra säger den bara en del av sanningen. Många drabbade är timanställda som har haft jobbet som en extrainkomst, och som inte söker nytt jobb i samma bransch genom att vara registrerade hos Arbetsförmedlingen.

Överlag tycker dock Anne Carlén Hellgren att det finns en stor förståelse för den andra sidan i relationen fack-arbetsgivare. Medlemmarna ser att även många arbetsgivare kämpar hårt, och att de drar sig i det längsta för att säga upp personal. Alla vet att pandemin släpper någon gång, och då behöver företagen personalen igen. Det gäller bara att överleva fram till den dagen det släpper. Men frågetecknen runt branschens framtid är stora. Anne Carlén Hellgren är orolig för att många hotell och restauranger ska gå under av alla tuffa åtgärder. De statliga stöden har hjälpt många, men de har inte alltid träffat rätt.

– Det är väldigt svårt för arbetsgivarna att hitta rätt i djungeln av regler kring de olika stöden.

Att Tillväxtverket som har ansvaret för att betala ut stöden inte hinner med att hantera ansökningarna och utbetalningarna i tid underlättar inte heller, menar hon.

– Restriktionerna kommer med kort varsel och drabbar direkt, men stöden släpar efter.

Bon förlorade jobbet han älskade på grund av corona

Är du bekymrad över hur de unga drabbas i coronakrisen?

– Jag är bekymrad över hur hela branschen drabbas. Vi har haft restriktioner sen början av pandemin vilket har fått konsekvenser. Redan från början såg vi att tusentals fick gå över en dag, personer med tillfälliga anställningar. Det jobbar många unga i besöksnäringen, inte minst på somrarna. Vi behöver ha fler trygga anställningar för alla som jobbar i branschen, säger Anne Carlén Hellgren.

Varför är just hotell- och restaurangbranschen viktig för ungas möjlighet att få jobb?

– Många unga får sin första arbetslivserfarenhet i vår bransch vilket är viktigt för båda de unga och för samhället i stort.

Vad behöver de unga i branschen mest när det gäller politiska åtgärder?

– Det viktiga är att det vi har sagt hela tiden. Ta bort osäkra anställningar som Allmän visstidsanställning och stärk tryggheten i a-kassan. Dessutom vill vi att utbildningarna stärks på gymnasiet så att de som läser vid ”våra” program också får högskolebehörighet. Det skulle göra utbildningarna och branschen mer attraktiv, säger Anne Carlén Hellgren.

”Viktig brygga”

Eva Cooper, regionchef på Företagarna i Värmland, oroas av utvecklingen inom hotell och restaurang, då branschen är en brygga in i arbetsmarknaden för många:

Eva Cooper, regionchef Företagarna
Eva Cooper, regionchef Företagarna

– Branschen är den som anställer flest unga i Sverige, med den monumentala kris som drabbat dessa företag är det många jobb som försvinner. Bland annat är det här det ofta finns sommarjobb, som ger unga möjlighet att testa på, likväl som att arbetsgivaren lär känna dem. Näringen är en oerhört viktig brygga in på arbetsmarknaden.

Är du bekymrad över hur de unga drabbas i coronakrisen?

– Ja, mycket. Under ekonomiska kriser och perioder med ökande arbetslöshet har unga historiskt sett, både i Sverige och internationellt, drabbats snabbare och hårdare. Det ser vi nu också. Lediga tjänster fylls av äldre personer som blivit arbetslösa under året, och de utan erfarenhet kommer allt längre bort från arbetsmarknaden, säger Eva Cooper

Vad behöver de unga i branschen mest när det gäller politiska åtgärder?

– I kris behövs stöd men på sikt gynnas inte långsiktig tillväxt eller jobbskapande genom politiska beslut, utan genom att företag får förutsättningar att växa och expandera. Därför måste kostnaden att anställa sänkas. Detta kan ske genom sänkta arbetsgivaravgifter (särskild löneskatt) eller genom en mer differentierad lönestruktur som bättre speglar kompetens.

– Företagens tillgång till arbetskraft med rätt erfarenhet och kompetens behöver också underlättas. Då kan företag växa och arbetsmarknaden bli mer inkluderande – och där kan man göra mycket på den lokala nivån.

”Mycket trist”

Anna Björkenstam Wedberg, hotelldirektör på Elite Stadshotellet Karlstad, säger att situationen, i alla fall på kort sikt, är mycket trist för de ungdomar som är sugna på att ge sig ut i arbetslivet och börja skaffa sig erfarenhet.

Anna Björkenstam Wedberg, hotelldirektör Elite Stadshotellet Karlstad.
Anna Björkenstam Wedberg, hotelldirektör Elite Stadshotellet Karlstad. Foto: Ida Myrin

– Det finns positioner inom hotell och restaurang som inte kräver tidigare erfarenhet vilket gör det lättare att få ett första jobb inom, som till exempel frukostservering. Man kommer in någon stans och kan sätta en första arbetsplats på cv:t.

– Vi har så gott det är möjligt fortsatt med praktikanter på flera avdelningar för att de ska få med sig så mycket som möjligt i sin utbildning, trots pandemin, och därmed kan tillskriva sig lite faktisk erfarenhet.

Vad behöver de unga i branschen mest just nu?

– Vi behöver ha ett slut på pandemin och kunna återgå till mer normala former så kommer branschen återigen att ha ett stort behov av arbetskraft. Det blir ett förlorat år eller två. Förhoppningsvis stannar det där.

Artikeltaggar

Anna Björkenstam WedbergArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetBesöksnäringCoronavirusetElite StadshotelletEva CooperHotellKrogarTillväxtverketVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare