Jobba hemifrån – pandemin förändrade våra sätt att jobba

Publicerad:
Från stugan i Mässvik sköter Sten Lillienau sitt arbete med energiavtal med kunder i hela Europa. Foto: Claes Österman

Ett år efter pandemins utbrott kan vi konstatera att många av oss har fått ett nytt sätt att arbeta – på distans. Martin Grentoft, Daniel Bäckström, Sten Lillienau och Mikael Johansson sitter alla i sina bostäder eller sommarstugor och arbetar. De berättar om hur det har fungerat och hur det har påverkat deras jobb.

Från lantstället i Mässvik på Värmlandsnäs diskuterar Sten Lillienau energiavtal med kunder över hela Europa.

Men att jobba på distans är inget nytt för honom.

– Jag har distansarbetat i olika former i nästan tio år, på det sätt som många måste göra i dag.

Snön yr utanför fönstret. Det är torsdag eftermiddag och för bara några dagar sedan verkade våren vara i antågande.

Det har gått lite över ett år sedan coronaviruset och pandemin lamslog både Sverige och resten av världen, och vi tvingades in i nya vanor.

– Det är fantastiskt hur snabbt världen ställde om. Backar vi till januari 2020 så var alla helt inne på att det inte gick att etablera förtroende om man inte träffades fysiskt - även jag tänkte så, säger Sten Lillienau.

Han jobbar som Senior originator på företaget Centrica energy trading. De handlar med förnybar energi och har kunder över hela Europa.

– När hela världen drabbades av samma sak blev det plötsligt acceptabelt att ha första mötet digitalt, och vi insåg att det går att bygga förtroende även på det sättet. Det är fascinerande hur snabbt det gick.

Fiber en nödvändighet

Sten sitter på lantstället i Mässvik. Här har han och hans fru Eva varsitt litet hemmakontor från vilka mycket av deras arbete sköts numera.

Och utan stugans fiberanslutning hade det nog inte fungerat.

– Vi ligger tyvärr i något av en radioskugga här, så en mobil uppkoppling hade inte fungerat. Speciellt inte när det blir så mycket digitala möten. Få saker är så irriterande som när bilden fryser eller när man tappar uppkopplingen till ett möte.

– Huvuddelen av Centricas anställda finns i Storbritannien, men den avdelning jag jobbar på har sitt kontor i Aalborg i Danmark. Så det blir mycket digitala möten, både med kollegor och med kunder, och då krävs en stabil uppkoppling.

Tidigt ute

Det rådde heller aldrig någon tvekan för Sten och Eva om att ansluta stugan till fibernätet.

– Jag jobbar mycket på distans även normalt, och det har jag gjort i nästan tio år i olika konstellationer. För mig känns det därför naturligt att jobba på det sätt som många måste göra i dag.

Sten Lillienau har inrättat sig i ett av rummen i stugan i Mässvik.
Sten Lillienau har inrättat sig i ett av rummen i stugan i Mässvik. Foto: Claes Österman

Stugan i Mässvik är än så länge en fritidsbostad. Paret bor egentligen i Stockholm, men Sten har rötterna i just Mässvik och planen är att någon gång i framtiden flytta dit permanent.

– Vi drog in fiber här redan 2007 eller 2008, och redan då var vi flitiga användare av internet. Och som situationen är nu är det fantastiskt att vi har möjlighet att kunna arbeta här ifrån.

Sten Lillienau är van att att arbeta digitalt, och att möta människor via mötesrum på internet. Här sitter han i ett möte med handlarrummet i Aalborg, Danmark.
Sten Lillienau är van att att arbeta digitalt, och att möta människor via mötesrum på internet. Här sitter han i ett möte med handlarrummet i Aalborg, Danmark.

”Pengar att spara”

När pandemin klingat av och världen återgått till ett mer normalt tillstånd hoppas Sten ändå kunna fortsätta arbeta mer hemifrån - antingen från lägenheten i Stockholm eller från stugan.

– Jag tror att många företag sett att det går bra att jobba såhär, och att det finns mycket pengar och tid att spara in på flygresor och övernattningar. Sen är det ju också väldigt bra för moder Jord att vi flyger och reser mindre.

– Det ska bli jätteintressant att se vad som händer efter pandemin.

Artikeltaggar

CoronavirusetDistansarbeteEkonomiFibernätInternetSäffle kommunSamhälleVärmlandsnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare