Hoppa till huvudinnehållet

Hur går det med vaccinen?

Publicerad:
MALMÖ 2021-02-17 
En spruta laddas med Covid-19 vaccin från Astra Zeneca ( AstraZeneca ) vid SUS vaccinationcentral i Malmö. 
Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
MALMÖ 2021-02-17 En spruta laddas med Covid-19 vaccin från Astra Zeneca ( AstraZeneca ) vid SUS vaccinationcentral i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi håller på att schabbla bort vaccineringen mot Covid-19. Att alla vuxna över 18 år skall vara vaccinerade till halvårsskiftet ter sig nu alltmer osannolikt. I allra värsta fall kanske vi får vänta till hösten. Någon annan slutsats går tyvärr inte att dra över den senaste tidens besked om ännu fler uppskjutna leveranser.

Redan under årets första tre månader har vaccinationen dragit ut på tiden. Det är bara nyligen som fas 2 inletts. Ursprungligen så skulle det mesta av fas 1 vara avklarade redan i januari. Det finns grupper där som fått sin andra dos först nu. Och detta är ändå en period där det skulle vara förhållandevis blygsam tillgång på vaccin, innan den stora och allmänna massvaccinationen kommer i gång.

Att skylla på regionerna är ingen idé, inte i det här skedet. Det är regeringen som ansvarar för att doserna levereras till Sverige, och förvisso är mycket av förseningarna bortom deras kontroll. De styr ju inte över de exportförbud som andra länder infört, eller att enskilda vaccintillverkare inte förmår leva upp till sina åtaganden, som framför allt Astra Zeneca.

Men vad regeringen styr över är hur den fördelar sina ägg, och dessvärre har man lagt för många av dem i samma korg. Av förmodligen någon sorts missriktad nationell välvilja och lojalitet så förlitade man sig alltför mycket på vaccinet från svensk-brittiska Astra Zeneca. Under fredagen stod det klart att det bolaget nu kommer att leverera 3,3 miljoner färre doser under våren än som utlovats. Vilken lojalitet har Astra Zeneca känt mot Sverige?

Bland de länder som infört exportförbud finns Storbritannien, Förenta Staterna och Indien. Storbritannien är ju heller inte med i EU längre och har större frihet att göra som de vill, och de prioriterar förstås britterna, och Astra Zeneca är också delvis brittiskägt. Och som av en händelse så lovade den amerikanske presidenten Joe Biden i sitt första tal från Vita huset att alla amerikaner skall erbjudas vaccin senast i början av maj.

EU är förstås också arga över exportförbuden och försenade leveranser. Den EU-samordning som skett verkade från början som ett lyckokast, men har nu inte visat sig fungera ordentligt. Man säkrade aldrig upp tillräckligt med vaccin från början, av både ekonomiska och nationella hänsyn, och nu står man där.

Länder som Sverige har helt förlitat sig på den del vi får av EU-leveranserna. Det hade varit klokt att utöver det täcka upp med andra, egna beställningar. Även om det är i elfte timmen, och det kan bli svårt att nu få tag på andra vaccinleverantörer, så är det bråttom att nu göra vad vi kan för att få mer vaccin så fort det går.

Vaccin, och den flockimmunitet (detta så förkättrade och missförstådda ord) det innebär, är det enda som kan ta oss ur pandemin som nu plågat oss ett helt år. Vi har inte råd att vänta längre. Regeringen måste sluta reagera och agera för att vi får mer vaccin.

Artikeltaggar

Astra ZenecaCoronavirusetEUIndienJoe BidenLäkemedelLedareRegeringenStorbritannienSverigeUSAVaccination