Avveckling av kirurgkliniken i Arvika

Debatt
PUBLICERAD:
Självstyret innebär att samverkan med Centralsjukhuset upphör. Då upphör också kirurgmottagningen i Arvika, den sista resten av kirurgkliniken, skriver Nils-Gunnar Andersson.
Foto: Hans-Åke Henriksson
Är avvecklingen av kirurgverksamheten i Arvika beställd av regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, d v s ansvariga politiker, undrar Nils-Gunnar Andersson.

Vad ska man kalla ett påstående som är sant men en medveten förfalskning av verkligheten, som beskrivs som en utveckling men innebär avveckling, ett ”löfte” som aldrig kan infrias. Blå dunster? Bluff? Blåsning? Bedrägeri?

I Arvika Nyheter den 17 februari kunde man läsa att nu gäller: ”Arvika sjukhus får ansvara och leda det kirurgiska uppdraget”, ”Ingen skillnad mot idag”. Dagen efter blev jag uppringd av kirurgkliniken och fick min årliga prostatakontroll flyttad till Karlstad, sannolikt vidare till privatläkare i Kristinehamn. Man saknade läkare. Jag ringde kirurgkliniken för att få veta vad som planeras och blev hänvisad till Karlstad! Ringde till Karlstad och skulle bli uppringd. Detta har ännu inte inträffat.

Erbjudandet om ”självstyre” gavs av områdeschefen för slutenvården i Värmland, Mikael Bergenheim. Självstyret innebär att samverkan med Centralsjukhuset upphör. Då upphör också kirurgmottagningen i Arvika, den sista resten av kirurgkliniken. Tidigare avvecklades kirurgbakjouren, vårdavdelningen försvann, inga fler ST-läkare (läkare under utbildning) till Arvika och nu mottagningen. Man har bildligt talat rivit huset och säger generöst att nu kan ni bygga upp det som ni själva vill ha det.

Att rekrytera läkare till en egen Arvikaklinik är i praktiken nästan omöjligt. Detta vet personalen. Detta visste också vi som satt i styrelsen för västra sjukvårdsdistriktet. Vi sökte samverkan med Karlstad.

Detta vet givetvis Bergenheim. Han har väl inte själv tillräckligt med läkare och sannolikt anser han att de som finns gör bäst nytta i Karlstad. För Bergenheims verksamhet blir det bra. Resekostnaderna hamnar på ett annat konto. För oss patienter blir det några extra resor till Karlstad – eller Kristinehamn – men det intresserar inte Bergenheim.

Är avvecklingen av kirurgverksamheten i Arvika beställd av regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, d v s ansvariga politiker? Har makten över vården överlämnats till tjänstemännen? Har de tagit sig rätten själva? Agerandet är i alla fall inte med patienternas/väljarna i västra Värmlands behov i fokus.

Nils-Gunnar Andersson (S)

Före detta ordförande i västra sjukvårdsdistriktet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.