Inför finalen: ”Låten har både tyngd och glädje”

Publicerad:
Jimmy Jansson är förhoppningsfull inför lördagens final. Foto: Claudio Bresciani / TT

Det är en märklig tid. Den så speciella bubbla som normalt sett omger cirkusen runt Melodifestivalen är i år nästan helt obefintlig.

I alla fall för låtskrivaren Jimmy Jansson.

Hänget i Green room och i logerna, folkmassorna under lördagskvällarnas delfinaler, allt är minimerat i pandemins kölvatten. Han besöker repetitionerna, men kommer att följa finalen hemma i tv-soffan. Liksom en stor del av den svenska befolkningen – årets första deltävling lockade hela 3 242 000 tittar vilket var en rejäl ökning jämfört med fjolåret.

Jimmy Jansson har haft fingrar med i flera av årets totalt 28 bidrag och sätter nu allt sitt hopp till The Mamas och låten "In The Middle" som tagit sig hela vägen till final.

– Mellon i år är verkligen inte som det brukar vara, säger Jimmy Jansson.

– Jag känner mig inte lika delaktig. Normalt sett är man på plats nästan hela tiden och går runt och är nervös. I år har jag knappt tänkt på det så mycket, det blir nog först på lördagskväll som nervositeten smyger sig på.

Jimmy Jansson har skrivit The Mamas – Loulou Lamotte, Ashley Haynes och Dinah Yonas Manna – bidrag "In The Middle" tillsammans med Emily Falvey och Robin Stjernberg.
Jimmy Jansson har skrivit The Mamas – Loulou Lamotte, Ashley Haynes och Dinah Yonas Manna – bidrag "In The Middle" tillsammans med Emily Falvey och Robin Stjernberg. Foto: Jessica Gow

Morsan och farsan får höra

Jimmy Jansson har en bakgrund i Hagforsduon The Poets och som artist i eget namn. Under de senare åren har han växlat till att helt satsa på låtskrivandet och han har ett meriterande facit när det gäller Melodifestivalen med över 20 tävlingsbidrag.

– Jag saknar inte alls att stå på scenen. Däremot kan jag sakna att släppa låtar i eget namn, jag sjunger ju hela dagarna. Men det är bara morsan och farsan som får höra vad jag sjunger, fortsätter han leende.

– Jag brukar skicka mina låtar till dem och morsan tycker hela tiden att jag borde släppa låtarna själv. Eftersom jag både skriver och producerar borde jag kunna släppa något i eget namn, vi får se. Men som sagt, att stå inför en publik intresserar mig inte alls. Snarare drar jag mig för att synas.

"Kidsen gillar"

Under ett vanligt år med Melodifestivalen brukar vardagen under de sex tävlingsveckorna färgas av tävlingen.

– Det enda som egentligen skvallrar om mellon är topplistorna på Spotify som jag kollar dagligen. Det är kul att följa låtarna där. På Instagram händer det en hel del också, många uttrycker ett gillande för låten där och taggar.

Han tror att The Mamas tilltalar en bred publik.

– Jag vet att kidsen gillar låten! Och jag tror att många äldre som gillar gospel, soul och klassisk pop också kan tycka den är bra. Dessutom tror jag att de som själva gillar att sjunga – de som är med i körer eller andra sång-sammanhang – tycker om låten.

Vilket bidrag ser du som den största konkurrenten, vilket bidrag slåss om samma röster?

– Tusse kommer att ta många röster. Och Charlotte Perrelli nosar på samma publik. Men vi står ut, det är väldigt många solokillar med – Anton, Danny, Paul, Tusse, Alvaro och Eric Saade. De hamnar alla i samma kategori, där finns det risk att de tar ut varandra. The Mamas har ingen som konkurrerar på det viset, de står mer på egna ben.

Precis som ifjol ställs din låt mot värmländska Dotter, vad tycker du om hennes låt?

– Den växer. "Litte Tot" känns tuffare än hennes låt från förra året. Coolare, kaxigare. Dotter är verkligen en stjärna på scenen, hon borde ta sig utanför Sverige – hon har verkligen den kapaciteten. Både röstmässigt och utstrålning. Jag blir inte förvånad om hon vinner på lördag.

Dotter: "Det kommer att bli en tuff match!"

Fyra frågor till Jimmy Jansson

Därför vinner min låt:

– För att den har både tyngd och glädje, det går att vara både ledsen och glad när man lyssnar på den. The Mamas är energidamerna utan motstycke, det är få i startfältet som har samma output som de har. Jag har aldrig haft att göra med en grupp som är så trygga på scenen.

Bortsett din egen låt, vilken tycker du är bäst?

– Eric Saades "Every Minute". Den känns mest modern och fräsch.

Om The Mamas vinner – hur kommer du att fira?

– Det får bli en whiskey tillsammans med min sambo hemma i tv-soffan. Kanske får jag se till att ha lite skumpa hemma också.

Om din låt vinner – hur kommer den att funka i Eurovision?

– Bra! Det är en trygg, stor poplåt. Visserligen sticker den kanske inte ut så mycket som Eurovisionvinnarna brukar göra, men jag tror absolut den kan komma topp tre.

Artikeltaggar

DotterHagforsJimmy JanssonMelodifestivalenMusikNöje/KulturSVT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare