Hoppa till huvudinnehållet

Erik bryter ny mark – skogen blir rekorddyr åker

Publicerad:
Snart kan Erik Forsberg börja odla på den mark som en gång bestod av skog. Det är ovanligt att skog blir till åkermark. Mer vanligt är att åkermark växer igen eller planteras med skog.
Snart kan Erik Forsberg börja odla på den mark som en gång bestod av skog. Det är ovanligt att skog blir till åkermark. Mer vanligt är att åkermark växer igen eller planteras med skog. Foto: Olov Öström

Sverige växer igen. De senaste 40 åren har åkerarealen i Sverige krympt med 12 procent, i Värmland med hela 15 procent. Samtidigt ligger åkermarkspriserna på all time high.

Vad ska man då göra om man vill komma åt mer åkermark? Erik Forsberg, bonde i Frykåsen utanför Kil, har valt en ovanlig väg. Han ställer om skogen till åker.

Någon gång i slutet av april räknar Erik Forsberg med att han för första gången kan påbörja processen att odla den nybrutna marken på sju hektar som ligger intill E45:an.

Resan dit har varit lång. Den började 2018 med att han tog ner skogen.

– Även om det tagit tid och kostat en hel del finns det mycket plusvärden med att jag nu kan odla på den här marken, säger Erik Forsberg.

Han driver lantbruksföretaget Nolby gård Lantbruk AB. Verksamheten har 560 hektar produktiv åkermark, egenägd och arrenderad.

Han har tre helårsanställda och ytterligare sex anställda när det är som mest att göra under sommaren.

Erik Forsberg har flera grenar i sitt jordbruksföretag. På gården finns också 180 tjurar.
Erik Forsberg har flera grenar i sitt jordbruksföretag. På gården finns också 180 tjurar. Foto: Olov Öström

Erik testade på några mindre ytor att odla upp gammal skogsmark. När det föll väl ut valde han att ta ner skogen på de sju hektar som nu snart ska odlas med havre. Ytan för nyodlingen motsvarar ungefär 13 fullstora fotbollsplaner.

Han räknar med en kostnad på 50 000 kronor per hektar för omställningen.

6000 meter plastslang

Först skulle skogen ner, sedan frästes alla stubbar bort och efter det gjordes ytterligare en fräsning.

När den processen var klar var det dags att täckdika. 6000 meter plastslang grävdes ner som dränering.

– Täckdikningen gör att vi får bort vatten och kommer ut tidigare på våren med maskinerna. Samtidigt torkar marken mer jämnt. Det ger en större odlingssäkerhet och jämnare skördar.

Med en bra havreskörd kan den nya åkern ge bruttointäkter på runt 70 000 kronor om året. Framöver räknar han med att odla vall på marken, som sedan ska bli till hästfoder eller tjurfoder.

Erik Forsberg, bonde i Frykåsen i norra delarna av Kils kommun, framför den mark som en gång var klädd med skog. Till vänster syns den nybrutna marken och till höger den del som redan odlas.
Erik Forsberg, bonde i Frykåsen i norra delarna av Kils kommun, framför den mark som en gång var klädd med skog. Till vänster syns den nybrutna marken och till höger den del som redan odlas.

Smalt fönster

– Vi har ett smalt odlingsfönster för spannmål på de här breddgraderna. På mina jordar avkastar vallen sig bra och är mer odlingssäker jämfört med spannmål, inflikar Erik Forsberg.

Med det är framför allt andra effekter som gör att han ställer om.

Erik Forsberg får ett effektivare brukande av marken. Tidigare var här bara en smal åkerremsa. Den skog som stod skuggade åkern. Med den borta blir det mer driv i växtligheten.

– Jag får också nydränerad åkermark med kortare dräneringsavstånd mellan täckdikena jämfört med om jag köper åkermark som då ofta är dränerat för länge sedan med sämre effekt.

Slipper trafiken

Erik Forsberg äger dessutom Edets gård som ligger i nordligaste änden på nya åkermarken. Vid den gården är stallarna utarrenderade för grisuppfödning. Gödslet från grisuppfödningen kan Erik på ett smidigt sätt använda på den nya åkermarken, utan att behöva ge sig ut med stora maskiner på den trafikerade E45:an.

Dessutom bidrar Erik Forsberg med sin nyodling till att Sverige ökar sin självförsörjningsgrad. Torkan 2018 och coronapandemin har satt fokus på livsmedelsförsörjningen. Hälften av den mat vi äter i Sverige importeras.

Erik Forsberg har successivt byggt ut sitt jordbruksföretag sedan han köpte det 2014. Med eget ägande och arrenden har han 560 hektar produktiv åkermark att bruka.I vår tillkommer ytterligare 7 hektar efter att han ställt om skog till åker.
Erik Forsberg har successivt byggt ut sitt jordbruksföretag sedan han köpte det 2014. Med eget ägande och arrenden har han 560 hektar produktiv åkermark att bruka.I vår tillkommer ytterligare 7 hektar efter att han ställt om skog till åker. Foto: Olov Öström

Sårbarhet

När det gäller spannmål har Sverige producerat mer än det vi konsumerar. Men torkans år 2018 påvisade sårbarheten. Då dök självförsörjningsgraden från 135 procent till 80 procent på ett år.

Ett kanske mindre krångligt alternativ att skaffa mer mark är att arrendera eller att köpa.

– Men det är inte så enkelt. Det är inte så ofta det erbjuds tillfälle. Risken är dessutom att marken hamnar långt bort. Då blir den orationell att bruka när vi ska flytta maskiner långa sträckor, säger Erik Forsberg.

Att köpa åkermark har med åren blivit rejält mycket dyrare. 2020 slog åkermarkpriserna rekord och låg på en all time high enligt statistik från Ludvig & Co (tidigare LRF Konsult). Priset på åkermark i Sverige har på tio år ökat med 38 procent, och i södra Värmland med 54 procent.

Samtidigt beror priset förstås mycket på var marken finns. För tre miljoner kronor får du 13 hektar åkermark i Skåne medan du för samma summa får 115 hektar i Norrland.

Åkermarkspriser
Åkermarkspriser i Sverige där landets delats in i regioner efter bördighet.
RegionPris hektar 2010 Pris hektar 2020Ökning i procent
Region I, Skåne och Östergötland 242 000 kr 340 000 kr +40
Region 4, med södra Värmland kring Vänern 61 000 kr94 000 kr+54
Region 5, utom Norrland, större delen av Värmland 50 000 kr 67 000 kr+34
Region 5, Norrland 16 000 kr25 000 kr +56
En hektar är 10 000 kvadratmeter.
Källa: Ludvig & Co

Fördelning

Så fördelar sig den svenska marken.

Skog 69%

Jordbruk 8%

Naturligt gräsbevuxen 8%

Myr 7%

Berg & fjäll 5%

Bebyggelse 3%

Täkter, gruvor 0,2%

Golfbanor, skidpister 0,1%

Källa: SCB

Artikeltaggar

Erik ForsbergFrykåsenHavreKils kommunLantbrukLivsmedelOdlingSkogSkogsbruk

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.