Dotter: "Det kommer att bli en tuff match!"

Publicerad:
Johanna Dotter Jansson har skrivit "Little Tot" tillsammans med pojkvännen Dino Medanhodzic. Foto: Henrik Montgomery/TT

NWT pratar med de tongivande värmlänningarna Dotter och Jimmy Jansson som båda kan vinna årets upplaga av Melodifestivalen.

Båda berättar om ett speciellt år där pandemin har lagt en viss sordin på stämningen.

Tillsammans med Anton Ewald gick Johanna – Dotter – Jansson direkt till final efter årets andra deltävling. Debut i tävlingen gjorde hon redan 2017, då som låtskrivare till artisten Mariette i lag med bland andra veteranen Thomas G:son. Året efter ställde hon upp som artist med det egna bidraget "Cry", en låt som favorittippades men som hamnade näst sist i sin deltävling. 2019 återgick hon till rollen som låtskrivare med "Victorious" som framfördes av Lina Hedlund och samma år medverkade hon även som artist, då som mellanakt tillsammans med Måns Zelmerlöw.

Hennes medverkan i fjolårets tävling blev dramatisk, låten "Bulletproof" föll på målsnöret, endast en poäng skiljde henne från segrande The Mamas.

I år ställs de mot varandra igen.

– Jag är faktiskt inte alls nervös, säger Dotter.

– Det enda orosmomentet är min nacke.

Som NWT berättade under onsdagen vaknade hon med nackspärr, en skada som förhindrar henne att repa fullt ut.

– Jag har jobbat på att bli av med det med starka liniment och massage Och så har jag köpt en riktigt snygg stödkrage. Det är lite bättre idag (torsdag), den värsta nacksmärtan är borta, men den har krupit längre ner mot skulderbladen istället. Nu ska jag strax repa så jag måste tänka på att ta det lite lugnt även om det är svårt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

"Taggad!"

De sex veckorna från starten till den stundande finalen har varit en ansträngande tid.

– Jag är snarare rastlös än nervös! Det är en så utdragen och seg process. Jag hade faktiskt glömt bort hur mycket jobb det är under så lång tid för ett enda performance. Men nu när det börjar bli finaldags är jag sjukt taggad!

Den vanliga euforin som omger Melodifestivalen är satt på sparlåga i år.

– Allt är väldigt stelt. Tomt på människor. Det känns väldigt konstigt att inte ha någon publik, inget häng runt repetitionerna. Jag har ju tyckt att hänget med artister, låtskrivare och andra involverade har varit halva grejen tidigare.

<strong id="strong-6646a54fb5a8ccb874d45058de63db35">Sista gången i Melodifestivalen för Dotter? </strong>
– Jag har sagt att det är sista gången i Mello varje gång så jag inser att det inte låter så trovärdigt längre, men den här gången känns det verkligen som om det är det. Tredje gånger gillt. Melodifestivalen har gjort så otroligt mycket för mig på så många sätt och nu hoppas jag att jag kan fortsätta flyga med mina egna vingar men jag kommer säkert vara med som låtskrivare igen någon gång i framtiden.

Överraskning

Lite förtegen avslöjar hon att hennes nummer ska bjuda på en överraskning under finalen.

– Det kommer att ha med ljuset att göra, mer säger jag inte. Delar av mitt nummer hann aldrig bli riktigt klart till deltävlingen. Nu ska vi få till allt så som det var tänkt. Plus lite helt nytt. Vi ska öva in en extra krydda med dansarna, det ska bli väldigt kul att höra reaktionerna.

Hon beskriver målgruppen för "Litte Tot" som väldigt bred.

– Vad jag har förstått har jag flest internationella fans av alla bidrag. Det fick jag med mig från förra året, "Bulletproof" uppmärksammades på många håll. Det känns som att hälften av de som följer mig kommer från övriga Europa och USA. Väldigt kul!

– Många barn gillar låten också. Enligt statistiken på Spotify lyssnar alla åldrar på låten, från de minsta till pensionärerna.

Vilket bidrag ser du som den största konkurrenten, vilket bidrag slåss om samma röster?

– Tusses "Voices". Han har samma omfång publikmässigt. Hans låt är väldigt varm och lätt att ta till sig. Han är en underbar artist, låten går rakt in i hjärtat på folk. Han konkurrerar jag nog mest med. Eric Saade är en gammal räv också, det går inte att räkna bort honom! Och The Mamas såklart. Det kommer att bli en tuff match!

Du brukar alltid ha väldigt låga förväntningar, hur är känslan inför finalen?

– Min magkänsla säger att jag inte vinner. Jag har inga förväntningar alls, jag tror att Tusse tar hem det. Men jag hoppas såklart att alla som gillar "Little Tot" röstar. Det skulle vara väldigt skönt om jag inte kom på en sämre placering än förra året. Men allt kan ju hända, jag kanske kommer sist.

Det kanske kommer att stå mellan dig och The Mamas igen?

– Det vore ju så kul om det blev så!

Inför finalen: ”Låten har både tyngd och glädje”

Fyra frågor till Dotter

Därför vinner min låt:

– De internationella följarna är viktiga. Rent taktiskt borde väl alla rösta på den som har störst following utanför Sverige, haha. Men budskapet i låten är också väldigt viktigt. Vi måste förändra oss för att våra barn ska ha en bra plats att växa upp i. Låten vill inspirera.

Bortsett din egen låt, vilken tycker du är bäst?

– Det vore väl egentligen mest fair om The Mamas vann eftersom de inte fick åka till Eurovision i fjol. Det skulle kännas rättvist.

Om "Little Tot" vinner – hur kommer du att fira?

– Oj! Om jag gör det så har jag några av mina närmaste vänner som kommer att fira på hotellet. Ett väldigt litet, corona-säkert party.

Om din låt vinner – hur kommer den att funka i Eurovision?

– Jag tror att låten kommer att funka bra internationellt.

Artikeltaggar

DotterJimmy JanssonMelodifestivalenMusikNöje/KulturSVT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare