Satsning på solceller på universitetet

Miljö
PUBLICERAD:
Universitetet kommer att få ännu mer solceller på taken.
Foto: Akademiska hus
Akademiska hus utökar satsningen på solceller på Karlstads universitet.
Bolaget installerar tre nya anläggningar som tillsammans kommer att generera cirka 435 000 kWh miljövänlig el varje år.

Akademiska hus är ett statligt ägt bolag som äger och förvaltar fastigheter vid Sveriges universitet och högskolor.

Bolaget investerar nu cirka 5,5 miljoner kronor i tre nya solcellsanläggningar på taken till Hus 3 A-B, Hus 1D och Hus 21 på Karlstads universitet. Tillsammans kommer solcellerna att täcka en yta på cirka 2 300 kvadratmeter och säkra att campusområdet förses med förnybar energi.

– De nya anläggningarna kommer att göra skillnad för miljön och ta oss ytterligare ett steg framåt för att uppnå så energismarta byggnader som möjligt, säger Magnus Öhrman, gruppchef inom energi och teknik på Akademiska Hus i ett pressmeddelande.

Akademiska hus har en nollvision för sitt klimatavtryck. Dit ska man nå bland annat genom att minska energiförbrukningen och satsa på förnybara energikällor.

Har redan gjort mycket

Sedan tidigare har Akademiska hus installerat cirka 250 kvadratmeter solceller vid Karlstads universitet på Hus 14 samt en solföljare, som genererar 32 000 kWh per år. De tre nya anläggningarna planeras att sättas i drift i juni 2021. Då kommer alltså totalt cirka 470 000 kWh solenergi att produceras per år.

Akademiska hus har tillsammans med Karlstads universitet också installerat två geoenergianläggningar och behovsstyrd ventilation samt tilläggsisolerat väggar och tak. Universitetsområdets behov av levererad energi per kvadratmeter har minskat med över 65 procent mellan åren 2000 och 2020. Verksamhetens elförbrukning har minskat med över 30 procent under samma period.

– Vi välkomnar satsningen på solceller vid campus i Karlstad. Den ligger helt i linje med det hållbarhetsarbete som bedrivs i våra verksamheter och i vårt samarbete med Akademiska hus, säger Olle Lilliestierna, avdelningschef för campusservice vid Karlstads universitet.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.