Hoppa till huvudinnehållet

"Makt är det jag hela tiden snurrar kring”

Publicerad:
Hanna L Herder gör kvinnoporträtt med en särskild lyskraft - och där dåtid möter nutid. Barbie Girl heter det här verket, döpt efter Aquas 90-tals-hit. Utställningen på Galleri Mats Bergman har vernissage under fredagen den 12 mars och pågår till och med den 20 mars.
Hanna L Herder gör kvinnoporträtt med en särskild lyskraft - och där dåtid möter nutid. Barbie Girl heter det här verket, döpt efter Aquas 90-tals-hit. Utställningen på Galleri Mats Bergman har vernissage under fredagen den 12 mars och pågår till och med den 20 mars. Foto: Lisa Olaison

Starka kvinnor blickar ut från väggarna när konstnären Hanna L Herder tar porträttmåleriet in i en ny tid.

Hon målar ikoniska kvinnor som blivit kända, men lyfter också fram helt okända kvinnor i bilder som väcker frågor om makt och vem som får synas.

Hanna L Herder från Stockholm fyller de två utställningsrummen på Galleri Mats Bergman med porträttmåleri i akryl, i två inriktningar.

Först möter besökarna de kända kvinnorna, som hon avbildat i starka positioner och med välbekanta drag, om än med färgmässigt fria tolkningar.

I nästa rum väntar porträtt i liknande stil, men av helt okända kvinnor från förr.

Makt och humor

I sin konst tar Hanna L Herder sig ofta an teman kring makt, kön och genus, nutid och dåtid och, inte minst, frågan om vem får göra sin röst hörd.

– Makt är det jag hela tiden snurrar kring, säger hon.

Hon har målat män också tidigare – bland annat tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt i en uppmärksammad målning – men har allt mer växlat över till kvinnor. Efter det linjevalet har porträtten av de okända kvinnorna blivit viktiga på ett nytt sätt:

– Om jag bara skulle måla kvinnor som blivit kända, även om det är efter sin livstid eller alldeles för sent eller för lite i proportion till vad de gjort, skulle jag haka på lite samma tåg, att man måste göra så himla mycket för att synas, säger hon.

Vad är det för människor på de här bilderna då?

– Det är inga människor som jag har någon personlig koppling till. Det är både gamla målningar och gamla foton jag utgått från, som jag dammsugit från nätet. Det är intressant att det finns så lite information om de här kvinnorna. Det säger en del om att vi lever i ett patriarkaliskt samhälle. Man kan hitta fakta om konstnärerna som målat de gamla porträtten, men inte om kvinnorna de föreställer, säger hon.

Modern spellista

I hennes bilder får de okända kvinnorna ett modernt tillägg. De flesta ser ut att ha levt på 1800-talet och början av 1900-talet, men alla har de fått moderna hörlurar, som om de lyssnade på en ljudbok eller kanske någon radiohit.

– Hörlurarna blir en liten symbol för att de är tänkande varelser, som har en själ och en identitet och inte bara är ett objekt som kvinnor varit väldigt mycket, särskilt inom konsthistorien och i världen i övrigt också så klart, säger Hanna.

Alla dessa verk har fått titlar i form av låttitlar.

Galleristen Mats Bergman har en hemläxa att göra till fredagens vernissage: en spellista som bör innehålla låtar som Barbie Girl, It takes a fool to remain sane och Pump up the jam.

Simone de Beauvoir är en av de historiska kvinnorna som Hanna L Herder lyft fram i ett porträtt med välbekanta drag men färgmässig frihet.
Simone de Beauvoir är en av de historiska kvinnorna som Hanna L Herder lyft fram i ett porträtt med välbekanta drag men färgmässig frihet. Foto: Lisa Olaison

Flygare och författare

Bland de kända kvinnorna finns namn som akademiledamoten Sara Danius, flygaren Amelia Earhart, författarna JK Rowling och Selma Lagerlöf, modeskaparen Coco Chanel och författaren och feministikonen Simone de Beauvoir, som alla blivit kända för sina prestationer. Bland porträtten på den här avdelningen finns dock också kvinnor som borde vara betydligt mer kända än de faktiskt är.

– Wangari Maathai från Kenya till exempel är en kvinna som gjort jättemycket klimat- och miljöarbeten, men som jag aldrig hört talas om innan. Vi har verkligen ingen koll på människor som gjort otroligt viktiga saker, bara för att det var i Afrika och det är ju sjukt jävla sorgligt och läskigt!

Kenyanska miljökämpen Wangari Maathai (1940-2011) är en av kvinnorna Hanna L Herder lyfter fram i sin konst.
Kenyanska miljökämpen Wangari Maathai (1940-2011) är en av kvinnorna Hanna L Herder lyfter fram i sin konst. Foto: Lisa Olaison

Lustfylld utbildning

Det finns en värme i hennes bilder. Även om hon sätter fingret på mycket som är snett och fel i hur historia skrivs, är det inte ilska bilderna präglas av. Hon når längre i sina ambitioner med hjälp av att ha humor med i bilden, tycker hon.

– Jag ser det som ett lustfyllt forskningsarbete. Jag känner mer om mer att jag gör det här för att utbilda mig och andra, kring vem som får synas, vem som skriver historia och så vidare.

Hon berättar att hon ibland fått höra att porträttmåleri är lite ute, men tycker definitivt att det finns inspiration att hämta från exempelvis Zorn och andra gamla mästare i genren.

– Jag älskar den här typen av måleri och tycker det är roligt att inspireras av det och den tiden, men också att ta det till vår tid. Jag vill verkligen slå ett slag för porträtt, för det är så direkt.

Hanna L Herder gör porträtt av damer från en svunnen tid, men alla får de ett modern tillägg. I lurarna kan det finnas moderna poplåtar, eller i alla fall är det låtar som verken döpts efter. Här möts 1979 och It takes a fool to remaine sane.
Hanna L Herder gör porträtt av damer från en svunnen tid, men alla får de ett modern tillägg. I lurarna kan det finnas moderna poplåtar, eller i alla fall är det låtar som verken döpts efter. Här möts 1979 och It takes a fool to remaine sane. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Galleri Mats BergmanGudrun SchymanHerrhagenJämställdhetKarlstadKonstKonstnärMats BergmanPolitikSelma LagerlöfUtställningarVärmlands länVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.