Miljonsuccé för BIK Karlskoga

Publicerad:
Jakob Bengtzén och Marcus Leandersson har, liksom Mikael ”Daggen” Eriksson, lagt ner mycket tid och engagemang för att Soffmatchen skulle bli en mycket lyckad satsning. Foto: Kajsa Juslin

Från början räknade inte BIK Karlskoga med några pengar alls. Det högt satta målet blev sedan en miljon kronor. Slutresultatet: nästan 1,3 miljoner kronor efter att ha sålt 12 970 soffbiljetter för 100 kronor styck. Soffmatchen i onsdags utvecklade sig till en stor succé.

Jakob Bengtzén, Marcus Leandersson och Mikael ”Daggen” Eriksson på BIK:s marknadssida har fått mycket beröm för sitt arbete med den här satsningen.

– Men utan alla företag och privatpersoner som ställt upp på ett fantastiskt sätt hade det resultat som nåddes aldrig blivit verklighet. Då hade det inte spelat någon roll hur mycket vi än försökt, säger Leandersson.

Rekordmånga

Bengtzén fortsätter:

– När det gäller fördelningen mellan företag och privatpersoner är det ungefär 70-30. Det är rekord när det gäller antalet privatpersoner: 621. Tidigare har vi som bäst haft drygt 500 privatpersoner som varit med och stöttat.

Då jämför han med det som BIK tidigare satsat på när det var möjligt att ta in publik, innan coronapandemin satte stopp för det: Enkronasmatchen.

I det läget handlade det om att locka så många åskådare som möjligt till Nobelhallen eftersom många företag och privatpersoner betalade per åskådare: i utgångsläget en krona, varifrån namnet kom.

Enkronasmatchen har varit BIK:s största enskilda intäkt under många år och gett ett snitt på runt en miljon kronor.

Lyckad ersättning

Som ersättning för Enkronasmatchen tänktes i stället Soffmatchen ut och presenterades. Företag och privatpersoner har fått köpa fiktiva biljetter till matchen trots att de bara fått se den på tv hemifrån soffan.

– Det var många som trodde att det skulle bli väldigt svårt att nå 10 000 sålda soffbiljetter och därmed en miljon kronor nu. Det fanns till och med de som sade att det var omöjligt, säger Bengtzén.

– Vi märkte tidigt att vi fick folket med oss, att det var många som ville vara med och hjälpa till i en tuff tid. Det är mycket stärkande att se hur så många ställer upp för oss när vi inte kan ta in publik. Vi är inte bortglömda trots att det är cirka ett år sedan vi fick ha publik som vanligt, tillägger han.

Efter att satsningen lyckats, och mer därtill, pustade de inblandade säljarna ut.

– Men nu ska vi direkt dra igång med faktureringen till alla som bidragit och dela ut priser som vi lottar ut, säger Leandersson.

Bengtzén och Leandersson beklagar, samtidigt som lagkaptenen ”Daggen” Eriksson är ute på isen och tränar, att det sportsliga resultatet av matchen blev så svagt: förlust med 0–5 mot Västerås.

Trösten för den sportsliga bedrövelsen var en stor ekonomisk vinst.

Mycket stor skillnad

BIK-ledningen har tidigare sagt att den här matchen kan ha en avgörande betydelse för om klubben tar sig igenom säsongen helskinnad när det gäller ekonomin.

– Det kommer att göra en mycket stor skillnad på sista raden i bokslutet, säger Bengtzén sedan 1 297 000 kronor kunnat räknas in.

BIK har sålt soffbiljetter även till övriga matcher i hockeyallsvenskan. Det kommer föreningen fortsätta att göra till sista seriematchen mot Modo på söndag och i det stundande slutspelet som även gäller som kval till SHL.

– Totalt har vi fått in över 1,8 miljoner kronor på soffbiljetter nu, förklarar Leandersson.

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagIshockeyJakob BengtzénMarcus LeanderssonMikael "Daggen" ErikssonNobelhallen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare