Hoppa till huvudinnehållet

Hagfors kommun näst värst drabbad i landet – så ser det ut där du bor

Publicerad:
Folkhälsomyndighetens siffror visar hur coronafallen ökar i länets kommuner. Bilden är tagen i ett annat sammanhang (arkivbild).
Folkhälsomyndighetens siffror visar hur coronafallen ökar i länets kommuner. Bilden är tagen i ett annat sammanhang (arkivbild). Foto: Lisa Olaison

Över 100 nya fall hittades i Hagfors kommun förra veckan, visar Folkhälsomyndighetens nya siffror.

Det gör Hagfors till den näst värst drabbade kommunen i landet sett till antalet fall per 10 000 invånare.

Att Hagfors kommun skulle sticka ut när Folkhälsomyndigheten summerade coronavirusets utveckling i landet var väntat.

Smittspridningen har ökat snabbt i kommunen, vilket har lett till att skolan Älvstrandens bildningscentrum fått stänga. Cirka 50 fall med koppling till skolan hittades förra veckan.

Och nu denna vecka har ytterligare 18 fall konstaterats. Men kommunen planerar att öppna skolan delvis nästa vecka:

– Majoriteten av fallen är kopplade till årskurs 7-9 och gymnasiet. Utifrån det och rekommendation från Smittskydd Värmland har vi beslutat att årskurs 7-9 och gymnasiet fortsätter med fjärrundervisning även vecka 11, säger skolchef Jenny Dahlin i ett pressmeddelande från tidigare i veckan.

Totalt under vecka 9 konstaterades 105 fall i kommunen, vilket ger 90 fall per 10 000 invånare. Bara en kommun i landet har ett högre antal och det är Mönsterås kommun i Kalmar län.

I övriga Värmland fortsätter det se ut som det gjort de senaste veckorna där kommunerna i de västra och södra delarna av länet är värst drabbade.

I Karlstad rapporteras 264 nya fall och i Säffle 38. Den ökningen som noterades förra veckan – högsta veckosiffran sedan 2021 – syns på kommunnivå. I alla kommuner i Värmland har nya fall registrerats.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.

Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.

Läs mer om hur du kan minska smittspridningen här.

Här är en sammanfattning på vad som skett sedan den 28 februari:

Läs mer:

Föräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”Föräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”178 dagar på sjukhus – Hammaröbon Christer, 55, vårdades med konstgjord lungaAvslöjar: Område i Karlstad bland de värst coronadrabbadeFembarnsmamman Elin, 37, fortfarande inte frisk – smittades i aprilVårdanställd jobbade med covid-19 – slipper avskedAnn-Sofi, 49, smittades i mars: "Jag har varit sjuk i åtta månader"

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenHagforsRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.