Centern bekänner färg

Ledare
PUBLICERAD:
Du är allt min statsminister, Stefan!
Foto: Pontus Lundahl/TT
Miljöpartiet har av sina motståndare ofta utmålats som ett melonparti – gröna utanpå men röda inuti. Med regeringssamarbetet med Socialdemokraterna torde detta vara bevisat. Och nu sällar sig ett annat förment grönt parti till den skaran.

Centerledaren Annie Lööf tog äntligen bladet från munnen i en intervju i tidningen Expressen i tisdags. Då sade hon att hon är redo att kliva in i en S-ledd regering efter valet 2022. Ingen borde egentligen vara förvånad efter den här mandatperiodens januarisamarbete. Att formellt sitta i regeringen är ju bara följdriktigt.

Centerpartiets snack om att ändå vara i opposition trots januariöverenskommelsen har varit en chimär från första början. Det har rent av varit ohederligt. Därför är beskedet nu välkommet och klargörande, en välbehövlig konsumentupplysning till väljarna inför valet nästa år.

Lööf säger förvisso att hon kan tänka sig att sitta i en regering med Moderaterna också, men inte så länge dessa tar stöd av Sverigedemokraterna i någon form. Det innebär ju att man i praktiken tar avstånd från ett sådant samarbete. Dessutom kan man ju undra hur trakterade moderater och kristdemokrater ens skulle vara av att samarbeta med C efter allt svekfullt vatten av misstänkliggöranden som flutit under broarna sedan 2018.

Statsminister Stefan Löfven (S) är desto mer välkomnande. Det gör ju hans sits så mycket tryggare. En rödgrön regering med C och som dessutom måste luta sig på Vänsterpartiet kommer också att vara mer vänsterpräglad. För vad kommer C att kunna hota med när hon så kraftigt slängt igen dörren högerut? Liberalerna har då antingen lämnat samarbetet (förmodligen i alla fall) eller åkt ur riksdagen, så de betyder inget.

Annie Lööf har också uppenbarligen större fördragsamhet med Vänsterpartiet, trots allt tal om att isolera ytterkantspartierna åt både höger och vänster. För i intervjun säger hon: "Centerpartiet kommer inte samarbeta eller budgetförhandla med Sverigedemokraterna. Vi kommer inte heller vilja budgetförhandla med Vänsterpartiet." Notera skillnaderna i ordval – "kommer inte" respektive "kommer inte heller vilja".

Redan det här att Jöken var ett sätt att isolera V var även det en chimär. Löfven var tvungen att tillförsäkra sig om deras stöd inför statsministeromröstningen – minns den berömda papperslappen ingen fick se. Jöken innebär att C, L och V i varierande grad är stödpartier åt Löfvenregeringen. Men det skall onekligen bli roande att se hur Lööf kan krumbukta sig ur det om hon nu skulle inträda i en S-ledd regering.

För borgerligheten finns det all anledning att se med tillförsikt över det här. Glöm bort Centern för överskådlig framtid. Där finns inget att hämta. Det är heller inte sanningsenligt när Lööf säger att "borgerligheten kommer vara fortsatt delad". Centern är inte längre en del av borgerligheten. Det kan man inte vara om man är beredda att sätta sig i en regering med vänsterblocket.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.