Hoppa till huvudinnehållet

V-politikern Göran Svensson berättar om misstänkta ofredandet på Skutberget

Publicerad:
Göran Svensson, V, blev misstänkt ofredad på Skutberget av en 42-årig man. Foto: Mikael Lindblom

Han blev igenkänd för sin roll i Facebookgruppen ”Värna Skutberget”.

Nu berättar V-politikern Göran Svensson om det misstänkta ofredandet han och hans sambo utsattes för.

– Det var ungefär som att träffa ett internettroll i verkligheten, säger han.

Det var förra söndagen som Göran Svensson - tidigare medlem i Karlstadspartiet, numera politisk vilde i kommunfullmäktige och medlem i Vänsterpartiet - och hans sambo var på Skutberget för att promenera i solen.

Han är sedan flera år engagerad i frågan som rör det populära friluftsområdet i Karlstad och motsätter sig den planerade Muminparken. De senaste åren har han även administrerat Facebookgruppen ”Värna Skutberget” med omkring 9000 medlemmar.

”Ropade mitt namn”

Det var den rollen som gjorde att Göran Svensson den här dagen blev igenkänd av en för honom okänd man.

– En person kommer fram till mig, ropar mitt namn och ska diskutera olika saker som han tycker, säger Göran Svensson.

Och fortsätter:

– Det hade egentligen inget att göra med Skutberget och Mumins vara eller inte vara utan han hade någon idé han vill marknadsföra om att alla politiker var korrupta. Det skulle inte finnas politiker och han tyckte vi skulle bytas ut mot någon Facebooksida.

Situation eskalerade

Tonen blev snabbt obehaglig och när Göran Svensson försökte säga åt mannen att lämna honom och hans sambo ifred eskalerade situationen, vilket NWT rapporterade om under tisdagen.

– När jag sa att nu går jag härifrån kunde han inte ta det utan gick upp i varv och skulle börja ta kort på oss och saker, han försökte få fram någon reaktion och provocera.

Göran Svensson valde slutligen att larma polisen som kom till platsen och förhörde den 42-årige mannen som nu är misstänkt för ofredande.

Innan mannen försvann hostade han även tydligt mot Svenssons sambo, som tidigare uppmanat mannen att hålla avstånd på grund av corona.

”Som ett internettroll”

V-politikern är upprörd över påhoppet och anser att det blivit vanligare att människor anser sig ha rätt att uttrycka sig aggressivt mot politiker.

– Personer som är arga generellt på något ser politiker som en lämplig måltavla för att avreagera sig. De försöker inte ens vara med i någon diskussion för att komma fram till något, säger Göran Svensson.

Och avslutar:

– Hade det här varit en vanlig vettig diskussion uppmuntrar jag det, men det här skenade iväg i en helt annan riktning. Det var ungefär som att träffa ett internettroll i verkligheten.

Tidigare hot

Det här är inte första gången politiker i Karlstad utsatts för hot och ofredanden på grund av åsikter i Muminfrågan.

Tidigare har bland annat kommunalrådet Per-Samuel Nisser, M, och oppositionsrådet Linda Larsson, S, berättat hur de fått ta emot flera olika typer av hot på grund av sin ställning i frågan.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGöran SvenssonKarlstadMuminOfredandeSkutbergetVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.