Hoppa till huvudinnehållet

"Hotmat vill inte ha någon konkurrens"

Publicerad:
Hot eller inte, det är frågan. Foto: Stina Stjernkvist/TT

För drygt fem år sedan startade ett par killar internettjänsten Hotmat för beställning av mat från restauranger. De tyckte att den då dominerande aktören utnyttjade sin position och tog ut för höga avgifter. Nu är det i stället Hotmat som anklagas för att utnyttja sin dominerande position i Karlskoga.

– Jag och min kollega är förtvivlade. Vi vet inte riktigt vad vi ska ta oss till, säger Karlskogabon Jacob Malone som är ett av namnen bakom nättjänsten Menuo.

Menuos affärsidé har varit att samla alla restauranger på ett och samma ställe, så att potentiella kunder lätt ska kunna hitta en lämplig restaurang att besöka.

De allmänna råden som gäller nu under pandemin har lett till att man har ändrat lite på sidans inriktning. Numera kan man även beställa mat via hemsidan.

– Vi anser att restaurangerna ska få välja vilken plattform de ska använda sig av. De ska kunna ha flera olika säljkanaler, det är helt upp till dem att välja den som är bäst för dem. Men Hotmat ringer upp dem vi ansluter och säger att om de inte går ur Menuo blir de avstängda från Hotmat.

Malone berättar att om restaurangen står på sig och hävdar att de får samarbeta med vem de vill säger Hotmat att det är ett brott mot avtalsvillkoren och hotar med att frysa inne de pengar restaurangen har innestående, vilket kan handla om tiotusentals kronor, och att sparka ut restaurangen från Hotmat.

– De vill inte ha någon konkurrens, konstaterar Jacob Malone.

Han berättar att en pizzeriaägare hade spelat in ett samtal med Hotmat och spelade upp det för honom.

– De sa att de inte ville ha någon konkurrens, så om han hoppade på nån annans tjänst skulle de ta bort honom, säger Jacob Malone.

En restaurangägare, som vill vara anonym, bekräftar att Hotmat har sagt att de ska stänga av honom från tjänsten om han inte lämnar de konkurrerande aktörerna och att Hotmat har hotat restaurangägare med att frysa inne deras innestående pengar.

En annan mindre konkurrent till Hotmat är Menytorget.

– När vi var nya sa de att det inte var några problem, men nu i takt med att vi växer så har de vässat till taggarna lite. Nu ser de oss som konkurrens och säger till våra kunder att de måste välja mellan Menytorget och Hotmat. Det är synd att de har den attityden mot restaurangerna som redan är hårt drabbade av corona, säger Alexander Abou El Naga på Menytorget.

Ska slås ihop

För att de ska bli mer konkurrenskraftiga ska Menuo och Menytorget slås ihop.

– Vi har satsat allt på det här, så det ska bli väldigt spännande att komma i gång.

Hotmats vd och medgrundare Behzad Rostami låter förvånad när han får höra anklagelserna. Han förklarar att det handlar om att Hotmat inte vill gå med förlust.

Ett missförstånd

– Ingen kan tvinga oss att ha kvar någon hos oss om vi ser att vi går med förlust. Vi har aldrig sagt till någon restaurang att de inte får vara med på andra plattformar. Det är självklart de själva som bestämmer var de vill vara. Men ser vi att det inte fungerar bra för oss så har vi ingen anledning att ha den kvar, sedan spelar det ingen roll om det är en hel stad eller en eller två restauranger.

Han förnekar att Hotmat skulle ha kontaktat restaurangägare som anlitat andra onlinetjänster och hotat att stänga av dem om de inte lämnar konkurrenten.

– Det har vi aldrig sagt. Det är säkert ett missförstånd. Vi har aldrig hotat någon! Restaurangägarna har rätt att välja plattform själva, men ser vi att det blir förlust för oss har vi rätt att avsluta samarbetet.

Peter Alstergren på Konkurrensverket påpekar det finns vägar att gå för restauranger och andra som tycker att andra företag bryter mot konkurrenslagstiftningen.

– Då är man välkommen att kontakta oss, säger han.

Artikeltaggar

KarlskogaKonkurrensverketNäringslivNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.